Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.20
6343 1

Податкові консультанти в Україні.

Ершов Владимир Бухгалтерія, юриспруденція

Податковий консультант - бухгалтер і юрист в одній особі. Чи є податковий консультант бухгалтером? - Так. Чи є податковий консультант юристом? - Так. Чи є податковий консультант адвокатом? - Бажано, але не обов'язково. Юристи, які вивчали податкове право можуть грамотно викласти наслідки господарської операції, оформити її потрібними документами, але зазнають труднощів з методологією обліку та оформлення податкової звітності. Як бачимо, щоб правильно оцінити податкові наслідки ряду операцій або угод, допомогти відстояти їх податкові наслідки в суперечках з фіскальними органами, необхідні знання в сфері бухгалтерського обліку, так і глибокі знання оподаткування.

В обґрунтування необхідності законодавчого регулювання діяльності податкових консультантів можна привести в приклад міжнародний досвід - Німеччини.

Ще в 1919 році законодавчо було закріплено, що у відносинах з фіскальними органами і фіскальними судами інтереси платників податків можуть представляти особи, які зареєстровані в податковому відомстві. У 1961 році діяльність податкового консультанта отримала законодавче визнання і статус «регламентованої вільної професії».

Свою діяльність податкові консультанти здійснюють на підставі окремого закону: «Закону про правовідносини між консультантами і уповноваженими з податкових питань» (Steuerberatungsgesetz). Крім цього, існує Кодекс професійної поведінки, який роз'яснює неточності і особливості тлумачення Закону про правовідносини між консультантами і уповноваженими з податкових питань, а також регулює певні основи професійної етики. Гонорар податкових консультантів регулюється державними постановами.

Спектр послуг, які надають податкові консультанти в Німеччині дуже широкий - це і правові положення за національними та міжнародними стандартами, податкові консультації та податково-правовий захист. Консультації надаються в приватних майнових справах, виробничо-економічних питаннях. Податковий консультант має право брати участь в проведенні законних або добровільних перевірок.

Щоб стати податковим консультантом необхідно скласти іспит. Існує два шляхи отримати допуск на іспит на професію податкового консультанта. Перший - це наявність вищої освіти в галузі економіки або права, а також підтвердження практичного досвіду. Другий - це наявність практичного досвіду податковій сфері протягом десяти років в якості помічника бухгалтера з оподаткування.

Іспит складний: письмовий і усний. Під час іспиту перевіряється знання всієї системи оподаткування Німеччини, а також теми комерційного права, права, що регулює діяльність акціонерних компаній, бухгалтерського обліку та управління бізнесом. Письмові тести здаються три дні поспіль. Доступ на усний іспит отримують тільки ті, хто здав письмові тести.

Щоб отримати право працювати в якості податкового консультанта необхідно пройти процедуру призначення на посаду. Це процедура здійснюється на основі професійного Сертифікату від уповноваженого місцевої Палати податкових консультантів. Цікаво, що перед цим кандидат повинен запевнити представників Палати, що він буде сумлінно виконувати свої обов'язки. Існує також професійний реєстр податкових консультантів, яким керує Палата.

Безперервне навчання є обов'язковим для податкових консультантів. Основна частина навчання традиційно проводиться асоціацією податкових консультантів. Кількість занять визначається законом як кількість, необхідна для забезпечення та поглиблення необхідної професійної компетенції.

Нагляд за якістю послуг податкових консультантів здійснюють місцеві Палати податкових консультантів. За порушення в діяльності Палата може застосувати санкції або передати справу в професійний суд.

Необхідно ввести в Україні інститут податкового консультування. З розвитком економіки держави податкове законодавство стає більш багатогранним. При цьому можливість утримувати штат бухгалтерів або фахівців з оподаткування є не у всіх - громадянам і представникам малого бізнесу самостійно вести розрахунки з бюджетом складніше. Це призводить до виникнення додаткових податкових ризиків у зв'язку з недостатнім рівнем знань в області оподаткування. Тому в Україні, як і в Німеччині назріла об'єктивна необхідність для введення інституту податкового консультування.

Це повинно вирішити відразу кілька завдань. По-перше, підвищити якість податкового консультування. По-друге, гарантувати компаніям і громадянам матеріальну компенсацію збитку в разі некомпетентного надання послуг. По-третє, створити конкурентні умови для формування доступної ціни послуг з податкового консультування. І, нарешті, закріпити за платником податків можливість вирішувати, самостійно виконувати свої обов'язки по сплаті податків або звернутися до податкового консультанту.

Податкове консультування - це та галузь, до якої кожна країна повинна дійти у своєму розвитку. Сьогодні в Україні настав час для податкових консультантів.

Ринок податкового консультування відбувся, ця послуга затребувана бізнесом. Податкові консультанти вже сьогодні допомагають підприємцям знижувати витрати, однак їх роль може стати більш важливою, якщо Закон про податкове консультування буде прийнятий.

         Чим менше підприємець, тим складніше йому впоратися з масивом податкового законодавства. Понад 50 відсотків підприємців, відповідаючи на питання про те, чому бізнес розвалився, називають як причину неможливість впоратися з податковим законодавством. Тому для малого бізнесу розвиток податкового консультування можливість отримати професійну пораду і рекомендації за розумні гроші дуже важливі. Крім того, потрібно ввести рейтинг податкових консультантів, який складатимуть самі підприємці, щоб платники податків знали, до кого варто звертатися, а до кого ні.

Для розвитку малого і середнього бізнесу, за основу Закону «Про податкових консультантів» взяти законодавчу базу Німеччини і спільно з підприємцями України та співробітниками ДФС України доопрацювати Закон до реалій української економіки.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
21.09.20 10:18

Очень интересная статья. Институция податковых  консультантов  хорошо работает в обществе, где мошенничество со стороны государства и чиновников не возникает. В Украине, действительно остро стоит кадровый вопрос, и наблюдается упадок компетентности. Но, увы, в стране, где порядок взимания налогов регулируется "революционной необходимостью" , и тотальное неисполнение законодательства идет от чиновников, налоговые консультанты станут инструментом коррупции и узаконенной мздой.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям