Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.12.20
3412 2

Сталий розвиток України

Геннадий Аксёнов Гендиректор "НПФ АКСОМЕД", онкология; Председатель набсовета украинской ассоциации бизнес-инкубаторов; специалист по теории систем, инженер по радиотехнике, КТН, доцент

Сталий розвиток України можливий лише тоді, коли Бюджет країни буде таким, що дозволить здійснити цей сталий розвиток. Наприклад, бюджети 2020 року: США - $ 4,74 трлн.; Польщі - $110 млрд., а Україні - $46 млрд. 80-90% бюджету економічно розвинених країн наповнюють підприємці, де з них 60-80% підприємці малого та середнього бізнесу (МСБ). У нас, на жаль, не так. За даними Forbes, НВ і Dragon Capital в 2019 році вартість активів 100 найбагатших українців еквівалентна 23% ВВП України і майже дорівнює Бюджету країни. Гроші, як і енергія, підкоряються закону збереження. Якщо вони у когось прибувають, та ще й в офшорах, та закордонних банках (олігархи), то у населення вони зменшуються. Підприємцям МСБ, які і повинні в основному наповнювати Бюджет України не давали ефективно і швидко розвиватися, так як всі роки незалежності України олігархи перешкоджали цьому розвитку. При існуючій ситуації в Україні, коли багато бідних, а багатих мало, а особливо багатих (олігархів) одиниці, але в їх руках практично всі гроші, то і державою, до тепер, керували політичні партії, залежні від засобів олігархів, які їх фінансують, у яких у власності ЗМІ, а їм не вигідно, щоб розвивався МСБ, та зростав середній заможний клас, оскільки вони є реальними конкурентами і забирають у олігархів частину ринку, гроші та головне владу. МСБ – могильник олігархів!

Як врятувати країну в період кризи, що насувається і пандемії коронавіруса? Головна проблема це нестача грошей в бюджеті. Був би у нас бюджет як в США, то вистачило б на все: і на армію, і на медицину, і на пенсії і на зарплати, і на науку, і освіту, і на соціальні виплати. Читаючи і слухаючи виступи урядовців та експертів, я бачу і чую обговорення, як скоротити витрати, перерозподілити гроші. Але ніхто нічого не говорить, як наповнити і збільшити бюджет. Немає розуміння і розробленої єдиної стратегії і комплексних програм подолання кризи, в яких домінантою має звучати збільшення Бюджету України.

%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B8.jpg

Проаналізуємо основні фінансові потоки бюджету, де ті «дірки», в які витікають гроші, де їх взяти, які програми запустити, щоб швидко збільшити бюджет, хто наповнює Бюджет Держави.

З даної схеми видно, що наповнюють бюджет в основному підприємці малого, середнього і великого бізнесу і невелику частину додають держпідприємства і тільки ті, що не збиткові. Всі інші тільки отримують гроші з бюджету, який не додає частину грошей у вигляді податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), так званого "податку на прибуток" в основному 18%. В економічно розвинутих країнах бюджет наповнюється на 60-80% за рахунок МСБ. 

МСБ в економіці держави вирішує три головні завдання. 

1. Наповнює Бюджет країни.

2. Створює робочі місця.

3. Підприємці МСБ призводять до влади демократичні сили. 

МСБ – основа Середнього класу!

Шість (див. мал.) явних слабких місць Бюджету України та які програми треба почати, щоб збільшити бюджет. 

1. Частка Бюджету іде в офшори та іноземні банки.

    - Повернути гроші (Програма деолигархізація).

2. Значна частка грошей накопичена у «панчохах».

    - Активізувати внутрішні інвестиції (Програма створення та розвитку підприємств МСБ).

3. Нерентабельні держпідприємства, корупція на митниці, в податкової інспекції та інш.

    - Приватизація  не стратегічних держпідприємств, ліквідація корупції.

4. Мала частка МСБ в ВВП, та слабка їх ефективність і конкурентоспроможність, тому Бюджет не достатньо наповнюється. 

    - Створити умови для розвитку підприємницької діяльності (Програма створення та розвитку МСБ).

5. Валовий зовнішній борг – 119953,0 млрд. доларів.

    - Домагатися допомоги зарубіжних держав (Умовно Програма Маршалла). 

6. ОВДП (ОВГЗ) – Знизити ставки.

Ті програми, вказані курсивом, можуть рішатися по різному, наприклад, Програма деолигархізації. Як здійснив Саакашвілі, або як обіцяв Зеленський – забрати у олігархів 5-7%, або іншім шляхом корисним для України. Але головною програмою є Програма створення та розвитку підприємств МСБ, яка вирішує наповнення бюджету не залежно ні від олігархів, ні від інших країн.   

Таким чином, головним завданням сталого розвитку України є швидке зростання Бюджету України через розвиток МСБ.

Але ж підприємцями не народжуються, їх повинно виховувати. Так такими, щоб були законослухняними, конкурентоспроможними, своєчасно в повному обсязі сплачували податки у бюджет. Світовий досвід показує, наприклад США, Польща, що це можливо здійснити за допомогою бізнес-інкубаторів підприємництва (БІП). Наберіть в Google або YouTube: «Польща інкубатор» і Ви побачите, як поляки за допомогою тисяч бізнес-інкубаторів так швидко наповнили бюджет Польщі до $110 млрд. та з їх же допомогою витягнули з України понад 2 млн. наших громадян, надав їм послуги від реєстрації підприємства до отримання дозволу на проживання.

            Зараз в період кризи, що насувається, необхідно в комплексі системно вирішувати проблеми працевлаштування та наповнення бюджету. 

Програма створення та розвитку малих підприємств представлена коротко в одному графіку.

%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B0%20%D0%9C%D0%A1%D0%91.jpg

Щоб стати успішними підприємцями, швидко заробити гроші і, заплативши податки, тим самим поповнити бюджет, треба пройти в турборежимі весь шлях становлення і навчання підприємництву. У нульовий фазі (економічний лікбез) навчитися на курсах «Основи підприємницької діяльності» в різних ВУЗах країни, ризикнути і переступити Рубікон, зареєструвавшись підприємцем. На 1-ій фазі за допомогою центрів підтримки підприємництва (ЦПП), які повинні бути створені по всій країні, розробити бізнес-план свого підприємства і вступити в БІП, отримавши тим самим бізнес-старт (в Польщі тисячі БІП). Інноваційний  розвиток бізнес-інкубаційних технологій обумовлено синергіею, яка утворюється від спільної дії підприємців усередині БІП. Зусилля щодо формування синергітичних ефектів в БІП призводять до наступних результатів: збільшення прибутку; зниження оперативних витрат; підвищення конкурентоспроможності; зниження собівартості товарів і послуг. Далі можливо звернутися за кредитом до кредитної спілки (КС), оскільки у частки підприємців на початку немає застави, потім у міру збільшення коштів, в банк по «Програмі 5-7-9». 

ЦПП, БІП і КС повинні бути в одній будівлі, де можуть бути і відділення різних політичних партій. Ці організації потрібно створювати скрізь від села до обласних місць.

Джерела фінансування розвитку МСБ.

1. Держава:    

– площі під БІП (безліч покинутих, не використовуваних, недобудованих будівель різної форми власності. Провести державний аудит);   

– 20% держзакупівель - МСБ;

– створення гарантійного фонду;

– кожен законодавчий акт повинен обговорюватися і аналізуватися на предмет його впливу на МСБ;

– податкові пільги, що стимулюють розвиток МСБ.

2. Кредитні спілки, банки з низькими ставками кредитів.

3. Гранти зарубіжних фондів.

4. Колективне фінансування (краудфандінг, стартапи). На руках українців за різними оцінками 30-80 млрд. доларів. Це внутрішні інвестиції.  

Ця програма необхідна для звільнених військовослужбовців (вона нами була успішно реалізована для 80 000 в/с, маємо досвід), переселенців, звільнених чиновників, підприємців, що втратили підприємства, безробітних і просто бажаючих. 

Рекомендації що до збільшення бюджету України за рахунок розвитку МСБ на основі бізнес-інкубаційної технології.

1). Прийняти закон про бізнес-інкубатори підприємництва, як про громадські неприбуткові організації.

2). Провести аудит по всій країні порожніх, покинутих, недобудованих і не використовуваних приміщень, незалежно від форми власності.

3). Передати приміщення у власність або довгострокову оренду, створеним повсюдно від сіл до міст громадським організаціям – бізнес-інкубаторам підприємництва.

4). Виділити кошти на ремонт приміщень, де такі не знайдуть - будувати нові площею не менше 3 - 4 тисяч квадратних метрів.

5). Задіяти профільні навчальні заклади з підготовки підприємців по 120 - 150 годинним навчальним програмам з навчання курсу «Основи підприємницької діяльності».

6). Підготовлені кадри використовувати для створення при БІП центрів підтримки підприємництва (ЦПП), щоб вони вчили і передавали свої знання майбутнім підприємцям, допомагали їм розробити бізнес-плани майбутніх підприємств, а також надавали консалтингові, юридичні, бухгалтерські, маркетингові та інші види послуг, які сприятимуть розвитку підприємства.

7). За погодженням з Національною асоціацією кредитних спілок України поліпшити законодавчу базу для створення та розвитку кредитних спілок.

8). Створювати кредитні спілки при БІП, тим самим використовуючи гроші населення, що зберігаються в «панчохах». Використовувати краудфандінг, стартапи та гранти.

9). 20% держзакупівель - МСБ.

10). Створити гарантійний фонд розвитку МСБ. 

11). Кожен законодавчий акт повинен обговорюватися і аналізуватися на предмет його впливу на МСБ.

12). Ввести податкові пільги для малого бізнесу.

13). Знизити кредитні ставки, що стимулюють розвиток МСБ.

В результаті Бюджет почне швидко наповнюватися підприємцями, а БІП та ЦПП стануть центром не тільки розвитку підприємництва, а й центром суспільного і політичного життя села, району, міста, а також центрами відділень різних партій, найбільш популярних в даному регіоні. 

Буде створено робочі місця що до звільнених з лав збройних сил військовослужбовців, особливо для учасників бойових дій, що допоможе їм подолати посттравматичний синдром. Крім того, ця Програма допоможе почати свій власний бізнес звільненим чиновникам та тим, які втратили роботу.      

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Протасова Анна
14.12.20 12:08

ВЗБ 119953,0 млрд. дол. чи 122796 млн. дол. станом на 30.06.2020 року?

Ответить
  • Анатолий
16.12.20 12:44

Это теория,каждый это понимает даже на кухне за стопкой чая, как это осуществить ,по такому раскладу рядом должен быть калаш для тех кто будет препятствовать примерно так

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям