Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.02.21
5970 1

Поновлення проведення планових перевірок, які були зупинені в 2020 році. Як діяти платникам податків?

Артем Устюгов Адвокат, налоговый консультант

9 лютого 2021 року була опублікована постанова Кабінету Міністрів України від 3.02.2021 року №89, якою урядом вирішено скоротити строк дії обмежень, встановлених п.52-2 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, в частині дії мораторію на проведення тимчасово зупинених документальних та фактичних перевірок юридичних осіб, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені.

Нагадаємо, що обмеження на проведення документальних та фактичних перевірок передбачено пунктом 52-2 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України.

Зокрема, установлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18.03.2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби.

Виключеннями, на які не розповсюджується дія мораторію на проведення документальних перевірок, є документальні позапланові перевірки, що проводяться за зверненням платника податків та на підставі п.78.1.7 чи п.78.1.8 ст.78 ПК України.

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період по останній календарний день місяця (виключно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19). 

Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Чинною станом на сьогодні постановою Кабінету Міністрів України від 9.12.2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» було продовжено дію карантину, встановленого постановами КМ України від 11.03.2020 року №211, від 20.05.2020 року №392, від 22.07.2020 року №641, до 28 лютого 2021 року.

Також, згідно інформації з сайту Кабінету Міністрів України  17 лютого 2021 року уряд прийняв рішення про продовження дії карантину до 30 квітня 2021 року.

Таким чином, станом на сьогодні діють норми Податкового кодексу України, відповідно до яких документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, мають статус зупинених.

На практиці, податкові органи направляють (вручають) платникам податків листи, якими їх повідомляють про відновлення проведення планової перевірки.

Що ж робити платникам податків, яких повідомили про поновлення проведення перевірок?

Фактично, платник податків не може завадити контролюючим органам проводити податкові перевірки, оформляти акти за їх результатами та приймати податкові повідомлення-рішення.

Проте, це не означає, що платник податків позбавлений будь-якої можливості захистити свої права, оскільки є усталена правова позиція Верховного Суду, висловлена, зокрема, в постановах від 05.02.2019 року по справі №2а-10138/12/2670, від 4.02.2019 року по справі за №807/242/14 згідно якої лише дотримання умов та порядку прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок може бути підставою для визнання правомірними дій контролюючого органу щодо їх проведення, у свою чергу порушення контролюючим органом вимог щодо призначення та проведення перевірки призводить до відсутності правових наслідків такої.

А, отже, у випадку незаконності перевірки, прийнятий за її результатами акт індивідуальної дії підлягає визнанню протиправним та скасуванню.

Таким чином, наразі платники податків мають додатковий механізм захисту своїх прав у разі поновлення проведення їх перевірок всупереч нормам Податкового кодексу України: у разі винесення податкового повідомлення-рішення оскаржувати не лише саме рішення суб’єкта владних повноважень, а й дії податкового органу щодо проведення перевірки.

А найбільш рішучі платники податків можуть спробувати визнати нечинною в судовому порядку й саму постанову Кабінету Міністрів України від 3.02.2021 року №89.

Наразі в цьому напрямку вже ведеться робота з підготовки правової позиції для відповідного позову до Кабінету Міністрів України.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Таїса
14.06.21 14:25

biu

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям