Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.02.21
4386 0

Нові зміни в порядок подання скарг на рішення контролюючих органів

Адвокат Кірсік Сніжана Податкові спори, захист від кримінального переслідування

З 12 лютого 2021 року в Україні діє дещо змінений Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами. Це пов’язано з набуттям чинності Наказом Міністерства фінансів від 14 січня 2021 року № 9 «Про затвердження Змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами».

Коротко про зміни в порядку подання скарг на рішення контролюючих органів:

1. Підвідомчість. Відтепер:

  • Скарги на рішення територіальних органів Державної податкової служби (далі – ДПС) подаються на розгляд до ДПС.
  • Скарги на рішення територіальних органів Державної митної служби (далі – ДМС) щодо виконання ними функцій контролюючого органу (пп. 41.1.2 п.41.1 ст.41 Податкового кодексу України) подаються на розгляд до ДМС.
  • Рішення ДПС і ДМС за такими скаргами є остаточними та можуть бути оскаржені лише в судовому порядку.
  • Скарги на рішення контролюючого органу щодо нерезидентів, визначені у п. 56.31 ст. 56 Податкового кодексу України, можуть бути подані до контролюючого органу, який прийняв такі оскаржувані рішення. Так скарга нерезидента повинна розглядатися в порядку, визначеному для контролюючого органу вищого рівня.

2. Строки оскарження:

  • Якщо раніше скарга подавалася протягом 10 календарних днів, то тепер – протягом 10 робочих днів (що настають за днем отримання платником податків рішення контролюючого органу, що оскаржується).
  • Ще одна новела щодо поновлення строків: протягом 6 місяців з моменту закінчення згаданих вище 10 робочих днів до ДПС чи ДМС можна подати клопотання про поновлення цього строку разом із документами, що підтверджують поважні причини пропуску.

3. Оформлення скарги:

  • По суті нічого не змінилося, надалі додаються до скарги належним чином засвідчені розрахунки та докази. Лише додано речення «У скарзі може міститися клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку».

4. Порядок розгляду скарги:

  • Додано новий пункт про те, що скарга залишається без розгляду, якщо ДПС чи ДМС прийме рішення про те, що пропущений строк поновленню не підлягає.

Отже, Мінфіном дещо спрощено і скорочено адміністративну процедуру подання скарг, тепер в ній наявні лише дві ланки, введено можливість поновлення строку, а також збільшено строк для оскарження завдяки заміні поняття «календарних днів» на «робочих днів».

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям