Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.04.21
23439 9

Порядок розблокування податкових накладних

Ершов Владимир Бухгалтерія, юриспруденція

Інформацію про податкові накладні (ПН) і розрахунків коригування (РК) реєстрація яких припинена, платник ПДВ отримує через електронний кабінет. Про призупинення реєстрації ПН / РК в ЄРПН буде свідчити квитанція, яку платник ПДВ отримає в автоматичному режимі протягом операційного дня (п. 8, 10 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 року № 1165, далі - Порядок № 1165). У квитанції вкажуть: номер і дату складання ПН/РК; перелік критеріїв ризикованості платника ПДВ та/або операції, на підставі яких зупинили реєстрацію ПН/РК в ЄРПН; розрахунок показника за кожним критерієм; пропозиція платнику ПДВ надати пояснення та копії документів, щоб прийняти рішення про реєстрацію ПН або РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації. 

Не намагайтеся зареєструвати ПН/РК повторно. Треба подати письмові пояснення разом з копіями документів на підтвердження інформації, зазначеної у заблокованій ПН. Зробити це потрібно протягом 365 днів з дати виникнення зобов'язань, зазначених у заблокованій ПН. 

Механізм зупинки реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) регулює постанова КМУ від 11.12.2019 року № 1165. Критерії для блокування ПН/РК наведені в додатках до Порядку № 1165: 

  1. у додатку 1 - Критерії ризикованості платника ПДВ;
  2. у додатку 2 - Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ; 
  3. у додатку 3 - Критерії ризикованості здійснення операцій.

Алгоритм автоматизованого моніторингу ПН/РК

c%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0.jpgАлгоритм автоматизованого моніторингу ПН/РК

 

Крім цього, до уваги береться наявність офісу та складських приміщень, основних засобів, кількість працюючих, податкове навантаження.

Для розблокування ПН/РК треба подати:

  1. Таблицю даних, якщо таку не подавали.
  2.  Повідомлення про подання пояснень та копій документів за податковими накладними (ідентифікатор J/F13126, п. 6 Порядку № 520); 
  3. Документ довільного формату, до якої додати скановані копії документів (J/F13601). Розмір кожного файлу не повинен перевищувати 2 Мб, формат PDF, JPG або PNG а кількість документів - 100 шт. (роз'яснення ДПС 101.18 ВІР). 

Щоб позбутися статусу ризикового платника податків (п. 6 Порядку № 1165) треба подати:

  1. Повідомлення про подання інформації та копій документів про невідповідність платника податку критеріям ризиковості (код J / F13149); 
  2. Документ довільного формату з копіями документів в файлах (код J / F13601).

Рекомендую до подання Повідомлень подати форму 20-ОПП, якщо вона не подавалась.

Регіональна комісія розглядає подані документи та приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК. 

Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН / РК в ЄРПН можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку (п. 13 Порядку № 520).

Оскарження рішення комісії можна здійснити в адміністративному або судовому порядку протягом 10 календарних днів, що настають за днем ​​отримання такого рішення від ДПС. В адміністративному порядку розгляд скарг здійснює спеціальна комісія ДПС з питань розгляду скарг. Скарга повинна бути розглянута протягом 10 календарних днів з дня її отримання. При позитивному рішенні комісії або порушення даного терміну, податкова накладна повинна бути зареєстрована. У зв'язку з карантином терміни судового оскарження також продовжені на період карантину (п. 3 розд VI КАС).

Якщо оскарження пройшло вдало, то датою реєстрації податкової накладної стає не дата розблокування, а дата подачі на реєстрацію (роз'яснення ДПС 101.18 ОИР) Це слід враховувати при заповненні податкової декларації: продавець повинен показати податкове зобов'язання в періоді, коли відбулася операція, тобто сам факт розблокування податкової накладної для нього нічого не змінює; покупець, у якого був "заморожений" податковий кредит після розблокування має вибір - або показати в поточній податковій декларації, або ж подати уточнюючу декларацію до того місяця, в якому податкова накладна подавалася на реєстрацію.

 

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
15.04.21 07:39

Дякую, все чітко та зрозуміло 

Ответить
  • ТОВ
15.04.21 10:25

Алгоритм действий, очень доходчиво!

Ответить
  • Ірина
18.04.21 15:33

дякую, буду намагаться с понеділка, згідно вашої консультації  розблокувати податкові

Ответить
  • Світлана
19.04.21 13:04

скарга - оскарження Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН / РК в ЄРПН можна оскаржити в адміністративному  порядку, розгляд скарг здійснює спеціальна комісія ДПС з питань розгляду скарг. Скарга повинна бути розглянута протягом 10 календарних днів з дня її отримання. сама скарга подається електронному форматі чи письмово? 

Ответить
  • Катерина
19.04.21 17:48

Світлана, скарга подається в електронному форматі

Ответить
  • Алексей
20.04.21 10:41

А хіба завдяки п. 528 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ відлік згаданих в публікації  10-денних строків не зсунув до закінчення карантину? Тобто можна не надто поспішати з поданням і виважено й ретельно підготовити скаргу? Але й податківці мають право тягнути резину з розглядом аж до закінчення карантину?

Ответить
  • Алексей
20.04.21 10:42

п. 52 прим 8

Ответить
  • Ірина
05.05.21 14:07

Після того, як відмовили в реєстрації ПН, було адмін.оскарження( теж відмова), то зараз чекає лише суд, чи можна ще раз адмін скаргу подати?

Ответить
  • Надежда
28.07.21 10:05

в яком форматі подавати документи для розблокіровки НН?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям