Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.09.21
17881 1

ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ: про обставини, що привертають підвищену фіскальну увагу

Андрій Тамошюнас Податковий адвокат

1. СУТТЄВІ «ПЕРЕБОІ» ЗІ СПЛАТОЮ ПОДАТКІВ «Податкове навантаження» мабуть найулюбленіший критерій для податківців, тому будь-які різкі перепади фінактивності (як в одну, так і в іншу сторону) можуть дуже зацікавити  «любіх друзів»

2. ПОВ’ЯЗАНІСТЬ ОСІБ (контрагентів) - мається на увазі певний зв’язок, який може ґрунтуватися на родинних, майнових, організаційно-управлінських або договірних відносинах (зокрема, засновники/керівники одні й тіж самі особи або родичі, загальне місце реєстрації/знаходження, зайняття одними видами діяльності, співробітництво з одними й тими ж контрагентами, супроводження компаній однією бухслужбою та відправлення звітності з однакових IP-адрес, відкриття рахунків в одних і тих же банках та інш.). «Взаємозалежні» критерії можуть бути і іншими, а також зустрічатись у різних «пропорціях», але тут головне інше - при їх наявності операції розглядаються через призму підозрілості та сумнівності.

3. «НЕТИПОВІСТЬ» ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ - тут про невідповідність суті окремих операцій профілю платника.  Наприклад, компанія все життя торгувала ПММ, а тепер починає придбавати с/г продукцію (причому у значних об’ємах). проблема тут криється в тому, що типовість-нетиповість операції визначається податківцями на своє «глибоке переконання». І важливо пам’ятати, що сьогодні Податківці мають можливість  відпрацьовувати «нетиповість» ще на стадії подання ПН на реєстрацію в ЄРПН (тобто до подання декларації з ПДВ)

4. ВИКОРИСТАННЯ НЕБАНКІВСЬКИХ ПОЗИК

… особливо між пов’язаними особами, при наявності вільних власних коштів, систематична пролонгація строків повернення, невиправдано значні розміри позик та високі проценти…

5. ПОСТІЙНЕ «НАРОЩУВАННЯ» КРЕДИТОРКИ

Очевидно, що постійне «виведення» активів без реального здійснення компенсаційної (другої) події у більшості випадків знаходиться за рамками нормальної ділової практики (а фіскальної тим паче)

6. НЕОБГРУНТОВАНІСТЬ ПРОЦЕСУ РЕОРГАНІЗАЦІІ КОМПАНІЇ

Податковими гурманами реорганізація давно використовувалась як спосіб глобальної оптимізації (правда не завжди законної). Саме тому вона була винесена законодавцем в окрему підставу позапланових перевірок з самого старту ПКУ (78.1.7). Пам’ятайте про це і «готуйте сани літом».

7. ЧАСТЕ ПОДАННЯ УТОЧНЕНОЇ ЗВІТНОСТІ

«Що занадто, то не здраво». Так і тут - якщо платник дуже багато «помиляється», щось не так …

8. ДЕКЛАРУВАННЯ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ

Бюджет - це «святе», тому той, хто наважився зазіхнути на нього - потенційний «злочинець»

9. ПОСТІЙНЕ ДЕКЛАРУВАННЯ ЗБИТКІВ - податківці вважають, що бізнес створений виключно для прибутків, тому збитки для них - це «червона ганчірка»

 

P.s. Далі буде … «Про запити від ДПС» (що запитують; як і в які строки відповідати; чи надавати копії доків та інш.)

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
08.10.21 17:18

У нас после проверки налоговики в каждом документе сделали ошибкивместо реквизитов казначества написали наши, в актах разные юрлица указывают, директора с бухгалтером перепутали. И это после одной проверки! документы исправлять не хотят

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям