Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.07.22
3797 0

СпецЄП: ПДВ з російських та білоруських товарів (оновлено!)

Олексій Павленко Податковий експерт журналу «Податки & бухоблік».

Усім відомо, що з 1 квітня цього року у спрощеній системі оподаткування з’явилась нова «поп»-група 3: за ставкою ЄП - 2%. У своїх публікаціях ми умовно називаємо її «спецЄП». Для платника спецЄП передбачено звільнення від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, місце постачання яких на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з ПДВ (див. абз. перший п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). При цьому його реєстрація платником ПДВ є призупиненою! А операції, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ!

            У той же час нормою абзацу другого п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ булипередбачені виключення. Звільнення від оподаткування, встановлене цим підпунктом, не застосовувалось до операцій із ввезення в Україну у митному режимі імпорту та з постачання в Україні товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом[1].

            Питання оподаткування імпорту товарів залишаємо поза скобками – розглянемо лише питання оподаткування ПДВ операцій з постачання в Україні платниками спец ЄП товарів, які мають походження з держав-агресорів. А саме – з російської федерації та Республіки Білорусь.

            Минуло три місяці, як почав працювати спецЄП, але якихось більш-менш чітких роз’яснень щодо цього оподаткування від податківців так і не пролунало.

            Висловлю свої міркування, які не претендують на істину в останній інстанції!

            Не буду глибоко вдаватись у тонкощі визначення країни походження товарів (це привілея відповідних митних та ТПП-спеціалістів). А лише зазначу, що інформацію про країну походження товару можна відслідкувати у товаросупровідній документації та на упаковці, етикетках, паспортах тощо конкретних товарів.

Наприклад, російські товари мають штрих-коди, які розпочинаються з цифр 460-469. Штрих-коди білоруських товарів розпочинаються з 481.

            Навряд чи хтось заперечуватиме, що постачання російських/білоруських товарів, здійснені платниками спецЄП, які до переходу на спрощенку були зареєстровані платниками ПДВ, є об’єктами оподаткування цим податком. 

Отже такі постачання мають оподатковуватись ПДВ за ставками, визначеними ПКУ для відповідних видів товарів та постачань (20 %, 14 %, 7 %, або 0 %)! Тож ціни продажу/постачання таких товарів платники спецЄП мають формувати з урахуванням суми ПДВ. І цей податок має ними з таких операцій нараховуватись та сплачуватись до бюджету. 

Головне питання: як і коли вони повинні цей ПДВ сплачувати, адже їх ПДВ-реєстрація під час перебування на спецЄП призупинена?..

Виходячи з системного прочитання та з духу норм ПКУ роблю такі висновки.

Оскільки звільнення від ПДВ не стосується постачань товарів походження з країн окупантів-агресорів, то й обов’язки платника ПДВ, пов’язані з постачанням таких товарів, у платника спецЄП не призупиняються! А от за усіма іншими операціями ПДВшні права й обов’язки призупиняються — включаючи й права на податковий кредит за російськими/білоруськими та будь-якими іншими товарами (й послугами), якщо таке право виникло вже під час перебування на спецЄП.

        Тому, не зважаючи на «призупинення» ПДВ-реєстрації, платник спецЄП, який протягом звітного місяця постачав російські та/або білоруські товари зобов’язаний:

— нараховувати за усіма такими постачаннями податкові зобов’язання з ПДВ;

— за підсумками такого місяця подавати декларацію з ПДВ, де відображати тільки (!) операції з постачання згаданих товарів та нарахований з них ПДВ;

— у встановлені ПКУ строки (п. 57.1 або п.п. 69.1 підрозд. 10 розд ХХ) сплачувати загальну суму нарахованого за такими постачаннями ПДВ до бюджету.

Можливо, такий підхід і виглядає фіскальним, але ж норма абз. другого  п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ явно мала на меті обмежити реалізацію в Україні товарів країн-агресорів і зробити її максимально податково-невигідною під час дії воєнного стану.

Звісно за такими постачаннями спецЄПшники мали б складати та реєструвати в ЄРПН податкові накладні, але останнє зараз для них технічно не можливо. Тому складені за такими постачаннями ПН вони, мабуть, мають «заморозити» до закінчення свого перебування на спецЄП. А після залишення спецЄП та повноцінного відновлення реєстрації платником ПДВ — одразу зареєструвати ці ПН.

Зазначимо також, що суми ПДВ, уключені до цін російських/білоруських товарів, не мають оподатковуватись 2 % ЄП (п.п. 1 п. 292.11 ПКУ).

 

Finita la comedia!

Увага! З 1 липня ц.р. депутати разом зі скасуванням ввізних пільг для усіх платників єдиного податку під шумок повністю прибрали з ПКУ абзац другий з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. А, може, вони неусвідомлено «виплеснули немовля»?.. Так чи інакше, відповідні зміни до Податкового кодексу вже внесені Законом від 21.06.2022 № 2325-ІХ.

Тим самим з 1 липня було фактично скасовано оподаткування ПДВ постачань в Україні платниками спецЄП російських/білоруських товарів! 

             

Тож розглянуті ПДВ-проблеми у платників спецЄП фактично проіснували лише рівно 3 місяці: з квітня по червень. 

Але щоб не потрапити в халепу на майбутніх перевірках майте їх на увазі!

 

            Більш детально про ці проблеми читайте матеріал в «Податки & бухоблік», 2022, № 45: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-45/article-121010.html

 

[1]          Ця остання частина речення другого абзацу, де згадується ввезення з окупованої території стосується лише операцій із ввезення в Україну у митному режимі імпорту, які нам тут не цікаві…

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям