Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.07.22
9429 5

Працівник відсутній на роботі понад 4 місяці поспіль. Можливі дії роботодавця.

Татьяна Батура Бухгалтерські послуги.Кадрові послуги. Консультації з податкового законодавства. Аудит бухгалтерського та податкового обліку.Корпоративне право.

Ситиація: Працівник відсутній чотири місяці поспіль на підприємстві без поважної причини, не має зв'язку та інформації про нього.

Дії роботодавця: Припинення трудового договору (умови нижче)

Така ситуація зараз не є рідкістю.Що робити керівнику та бухгалтеру. Розбираємося які можливості є згідно змін у законодавстві та втілюємо у роботу.

До 19.07.2022. Раніше роботодавці мали проблему — звільнити прогульника, якого немає на роботі, наприклад, рік, і з яким немає зв’язку. Адже перед тим, як звільнити працівника за прогул, роботодавець мав зажадати від нього письмових пояснень (ч. 1 ст. 149 КЗпП). Бюрократична волокіта додавала клопіту відділу кадрів та всієї адміністрації невеликих підприємств. Після початку війни ця проблема загострилася, адже багато працівників виїхали зі своїх міст, і місяцями не виходять на зв’язок з роботодавцем.

Що змінилося після 19.07.2022?  Роботодавець може звільнити працівника у зв’язку з відсутністю на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль (п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Оскільки таке звільнення фактично ініціює роботодавець, логічно було відповідну підставу звільнення внести до частини першої статті 40 КЗпП, а не до статті 36 КЗпП. Імовірно, таким рішенням законодавці вирішили мінімізувати ризик, щоб працівник не поновився через суд на роботі. Наприклад, працівнику видали паперовий лікарняний, працівник хворів понад чотири місяці, а роботодавець не знав про це і звільнив. Якби нову підставу звільнення внесли до статті 40 КЗпП, у якій йдеться про розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, суд поновив би працівника на роботі. Тому що частина 3 статті 40 КЗпП забороняє роботодавцеві звільняти працівника під час хвороби чи відпустки, крім повної ліквідації підприємства. Натомість у статті 36 КЗпП йдеться не про розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, а про припинення трудового договору.

Як реалізовувати. Документуйте, що працівника немає на роботі і немає інформації про причини відсутності : акти про відсутність на роботі з нез’ясованих причин, доповідні роботодавцеві про те, що працівнику телефонували, писали, відвідували вдома тощо.

!!! Зверніть увагу, що якщо працівник виїхав через бойові дії за кордон, не може дистанційно працювати, але виходить з роботодавцем на зв’язок, звільнити працівника у зв’язку з відсутністю на роботі понад чотири місяці неправомірно. Якщо протягом чотирьох місяців працівник вийшов на зв’язок із роботодавцем, то відлік чотиримісячного строку переривається. Рахуйте строк з початку, якщо працівник знову зник.

Чотиримісячний строк обчислюйте на підставі частини 3 статті 241-1 КЗпП: строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця.

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи (ч. 1 ст. 58 Конституції України). Конституційний Суд України офіційно розтлумачив цю норму. Зокрема, дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності. Тобто до події, факту застосовують той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце (рішення КСУ від 09.02.1999 № 1-рп/99 у справі про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів). Тому чотири місяці відлічуйте від дня, коли Закон № 2352 набрав чинності - з 19.07.2022

ПРИКЛАД обчислення строку

Закон № 2352 набрав чинності 19.07.2022. Чотиримісячний строк спливає 19.11.2022. Роботодавець матиме право звільнити працівника не раніше 20.11.2022.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Мирослава
26.07.22 08:23

Доброго дня!  Мій чоловік загинув у лютому місяці , Він був ФОП та мав найманих працівників  ,На даний момент я не можу подати звіт за 1 квартал по найманій праці і звільнити офіційно працівників ,Податкова у нас не працюєю,ми проживаємо у Сумській обл , Я зверталася На біржу праці ,але і там відповіді немає , Як бути?

Ответить
  • Татьяна
30.07.22 23:34

Мирослава,
1) копію свідоцтво про смерть по можливості видати працівнику для розірвання трудового договору у Центрі зайнятості (будь-який район);
2) Звіт з ЄСВ об'єднаний подати через електронний кабінет платника податків, приймає звіт по факту та податкова, на яку покладені обов'язки приймання замість вашої податкової у зв'язку з бойовими діями на території Сумській обл.

Ответить
  • Татьяна
30.07.22 16:43

Мирослава, офіційна версія після 19.07.2022 наведена нижче. Вважаю,що центр зайнятості не має щє інструкції до проведення процедури, найближчим часом вони повинні свой дії узгодити.

Припинення трудового договору у зв’язку зі смертю роботодавця — фізичної особи

До 19.07.2022. У разі смерті роботодавця — фізичної особи працівник міг тільки через суд встановити факт припинення трудових відносин.

Що змінилося. Працівник може звільнитися через центр зайнятості.

Як реалізовувати. Якщо роботодавець — фізична особа помер, або суд визнав особу безвісно відсутньою чи оголосив померлою, якщо можливо, працівник просить члена сім’ї колишнього роботодавця надати копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою. Далі працівник звертається до будь-якого центру зайнятості. Працівник подає в електронній або паперовій формі заяву про припинення трудового договору, викладає інформацію, і якщо є — додає копію свідоцтва про смерть чи копію рішення суду.

Датою припинення трудового договору вважають день, коли працівник подав заяву. Центр зайнятості за місцем звернення працівника у день припинення трудового договору повідомляє про це:

Державну податкову службу України;Пенсійний Фонд України.

Порядок припинення трудового договору на підставі пункту 8-1 частини першої статті 36 КЗпП встановить Кабінет Міністрів (ч. 4 ст. 36 КЗпП).

Ответить
  • Галина
21.10.22 16:35

Працівник не з'являється на роботу більше, ніж 4 місяці. Проте, трубку телефонну піднімає, каже, що прийде, напише заяву на відпустку без збереження заробітньої плати, і не приходить. З території України не виїхав. Як звільнити такого працівника?

Ответить
  • Любовь
16.03.23 20:39

Як бути з нарахуванням та виплатою компенсації за невикористану відпустку та сплатою податків з неї при звільненні, якщо з працівником немає звязку?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям