Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.04.23
4676 12

Декілька порад для ФОП початківця

Юрій Крюков Старший юрист Таксер

Автор: Юрій Крюков, старший юрист компанії Таксер.

Багато українців отримують доходи без реєстрації ФОП (мотивуючи, що обіг невеликий, ніхто на це не зверне уваги тощо). Але, навіть у такому випадку банк може заблокувати рахунок та вимагати документи, що підтверджують легальність коштів, податкова може накласти адміністративний штраф (за здійснення господарської діяльності без реєстрації можуть накласти штраф від 17000 до 34000 грн) тощо.

Тому, рекомендуємо зареєструвати ФОП, щоб уникнути непорозумінь з податковою, з банками та, за можливістю, надавати допомогу Україні таким чином. Зараз дії по ФОП робити не важко, адже, реєстрацію можна провести онлайн, подавати звіти можна онлайн та сплачувати податки можна прямо із дому.  Достатньо, щоб був електронний підпис та Інтернет.

У цій статті хочу звернути увагу на моменти, які здаються незначними, але, можуть нашкодити ФОП надалі:

  1. адреса реєстрації ФОП повинна співпадати з місцем реєстрації проживання фізичної особи. Тобто, якщо ви зареєстровані в Одесі, а фактично проживаєте у Києві — ФОП потрібно реєструвати в Одесі (за місцем реєстрації фізичної особи);
  2. номер телефона та електронна пошта, яку потрібно вказати під час реєстрації ФОП — рекомендую створити робочі телефон та пошту, адже, після реєстрації туди можуть надходити рекламні дзвінки та повідомлення (тобто, спам). При цьому, бажано, щоб телефон та пошта були на зв’язку;
  3. перша та друга групи стають платниками єдиного податку лише з першого числа місяця, наступного за місяцем реєстрації. Тому, якщо ФОП (друга група) зареєструвався 20 березня та, відповідно, його переведуть на другу групу з 1 квітня — не рекомендую отримувати доходи до квітня, або ці доходи будуть оподатковуватися за загальною системою податок на доходи фізичних осіб (18%) та військовий збір (1,5%)). На третю групу переведуть з дати державної реєстрації (якщо подана відповідна заява);
  4. виходячи з попереднього пункту — не рекомендую реєструвати ФОП 1-2 групи в останні дні місяця, краще мати декілька  днів для переподання заяви (податкова може не прийняти заяву про перехід на спрощену систему через помилки, відхилити через податкову заборгованість як фізичної особи тощо);
  5. у заяві на спрощену систему оподаткування  завжди потрібно вказувати що це реєстрація або зміни. Крім цього, заповнюються не лише ті рядки, які змінюються — заповнюються усі рядки. Наприклад, якщо ви додали лише один КВЕД, усе одно потрібно буде заповнити рядки: 1-4 (у 4 рядку, окрім адреси, обов’язково потрібно вказати контактний номер телефону), 5.4, 6 (потрібно вказати усі місця провадження господарської діяльності), 8 (тут вказуються усі старі та нові КВЕДи) та 9;
  6. дохід від здійснення господарської діяльності можна отримувати лише на рахунок ФОП. На рахунок фізособи (навіть власний) отримувати дохід по ФОП — заборонено. Інакше, податкова вважатиме це доходом ФОП з оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб (18%) та військовим збором (1,5%);
  7. готівкові розрахунки потрібно проводити лише через касовий апарат (РРО/ПРРО). Безготівковими розрахунками вважається оплата з рахунку клієнта на рахунок ФОП, через касу банку;
  8. отримувати кошти можна лише за тими КВЕД, що є у ФОП в реєстрі платників єдиного податку. Якщо отримувати дохід за КВЕДами, яких у ФОП не має — податкова, заднім числом, анулює реєстрацію платника єдиного податку;
  9. єдиний податок не може враховувати витрати у своїй діяльності. Тому, рекомендуємо обирати групу з лімітом та розміром єдиного податку, яки підійдуть під ваші потреби;
  10. ФОП на першій групі можуть надавати послуги населенню. Друга група може продавати товари будь-кому, але, послуги можуть надавати лише населенню (тут відпадає зовнішньоекономічна діяльність з надання послуг іноземним компаніям та фізособам) та іншим платникам єдиного податку (тут відпадає можливість надання послуг українським компаніям на загальній системі). Третя група — тут можна практично все (окрім взагалі забороненого), можна надавати послуги та торгувати з будь-ким). Крім таких обмежень, ФОП потрібно слідкувати за лімітами доходів, дозволених на спрощеній системі, якщо ліміт перевищити потрібно буде перейти на групу вище або перевестись на загальну систему. Ліміти прив'язані до розміру мінімальної зарплати, станом на 1 січня поточного року (тому, у 2023 році ліміти становлять: у першої групи — 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат),у другої групи — 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат), у третьої групи — 7 818 900 грн (1167 мінімальних зарплат)).

Якщо будуть питання — пишіть у коментарях.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ДК 002:2004 ФО-П чи П-ФО чи ...
22.04.23 19:17

3.9.1 ПІДПРИЄМЕЦЬ-ФІЗИЧНА ОСОБА, яка є громадянином України,іноземним громадянином, особою без громадянства, що здійснює підприємницьку діяльність. Громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи. Громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення (3, ст. 128).

Ответить
  • Юрий
24.04.23 19:10

 ДК 002:2004 ФО-П чи П-ФО чи ...спробуйте зареєструвати ПФО, а не ФОП. Якщо вийде - з вас стаття

Ответить
  • Дефіс чи тире?
22.04.23 19:25

Визначення вуха ріже, бо не звучить разом через плутанину "-" "–" "—"
ПІДПРИЄМЕЦЬ це ФІЗИЧНА ОСОБА, яка є громадянином України...
ПІДПРИЄМЕЦЬ — ознака громадянина-підприємця.
ФІЗИЧНА ОСОБА — юридичний статус для зв'язку з державою.
Коли вони вже лад наведуть???

Ответить
  • i!
22.04.23 20:00

"Держава відповідає перед людиною за свою діяльність". Дуже зручно! Розвиваємось чи деградуємо? Висновки робіть самі...

Ответить
  • Юрий
24.04.23 19:14

i!, як це стосується статті?

Ответить
  • До п.2
23.04.23 07:44

Згідно ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань": "інформація для здійснення зв’язку з фізичною особою - підприємцем: телефон та/або адреса електронної пошти"

Ответить
  • Юрий
24.04.23 19:15

До п.2, "Дія" не пропустить якщо не має електронної пошти

Ответить
  • Re
25.04.23 10:05

Юрий, а навіщо тоді закон про реєстрацію? "Дію" потрібно доробляти, а не ігнорувати закони...
В Вашому випадку перед якщо пропущена кома, а "не має" - одне слово... Юрист! Не соромно?

Ответить
  • Де ПРАВДА?
23.04.23 10:08

Стаття 42 КУКожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом.
Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом.
Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.

Стаття 50 ЦКУПраво фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності
1. Право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.
Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності встановлюються Конституцією України та законом.
2. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.
Інформація про державну реєстрацію фізичних осіб - підприємців є відкритою.
3. Якщо особа розпочала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, уклавши відповідні договори, вона не має права оспорювати ці договори на тій підставі, що вона не є підприємцем.

Ответить
  • Юрий
24.04.23 19:22

Де ПРАВДА?, штрафують по Кодексу про адміністративні правопорушення (ст. 164 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n1469) та й взагалі, якщо фізична особа отримує дохід - така особа повинна сплатити податки (навіть якщо не зареєструватися ФОП - потрібно сплатити податки за фізичну особу)

Ответить
  • злюка
26.04.23 12:00

Вже бісить підміна правового статусу громадянина юридичним статусом фіз. особа. Якщо людина вже пройшла шлях до повної дієздатності, отримала вищу освіту та займається законною підприємницькою діяльністю, навіщо її знову принижувати???

Ответить
  • Нен
18.01.24 19:00

Добрий вечір! Якщо до початку ФОП 2 приймати оплату на ФОП картку та нічого з цим не робити що буде. Або як правильно зробити , якщо до початку стану на облік я маю перекази до 10.000 грн 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям