Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.05.23
2560 2

Рішення комісії про відмову в реєстрації накладної: який же строк оскарження?

Євген Власов Податковий адвокат

Як відомо, у грудні минулого року парламент вчергове ощасливив платників податків змінами в Податковий кодекс України. Зміни зачепили, зокрема, п. 69.9 п. 69 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ.

Так, з-поміж іншого були розширені випадки, коли строки на час воєнного стану не зупиняються.

Норма викладена так:

69.9. Для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім:

...

строків подання та розгляду скарг на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, передбачених підпунктом 56.23.3 пункту 56.23 статті 56 цього Кодексу.

{Підпункт 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 2836-XI від 13.12.2022} 

 

З пантелику збиває, що тут нібито йдеться про два строки - строк подання та строк розгляду, проте далі в цьому ж реченні деталізується, про який строк насправді йдеться: … передбачених підпунктом 56.23.3 пункту 56.23 статті 56 ПКУ.

Відкриваємо цей підпункт та читаємо:

56.23.3 скарга на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних розглядається протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

***

Отож не впадаймо в розпач, якщо навіть досі не подали скаргу на рішення регіональної комісії. Подавайте!

Тим більше, що на практиці ДПС такі скарги на рішення регіональних комісій зрештою приймає до розгляду (не повертає, абощо).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алиса
10.05.23 14:47

питання - навіщо тоді слово "подання"? адже у вказаному пункті лише срок розгляду є

Ответить
  • Євген
15.05.23 10:38

для того, щоб податкова могла зловживати та не приймати скарги.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям