Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.05.23
5350 1

Що потрібно знати ФОП при мобілізації

Юрій Крюков Старший юрист Таксер

Автор: Юрій Крюков, головний юрист компанії Таксер. 

Фізичні особи безпосередньо беруть участь у бойових діях.

Для початку, ФОПи не звільнені від мобілізації, порядок призову загальний. Виняток — для осіб, які непридатні за станом здоров’я, мають на утриманні трьох і більше дітей до 18 років, самостійно виховують дитину (дітей) до 18 років, тобто без другого з батьків, мають на утриманні дитину з інвалідністю, є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують тощо.

На час призову ФОП звільнено від сплати ЄСВ за себе:

На період мобілізації ФОП звільнені від сплати податків та подання звітності (відповідно до п. 25 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України та 9-2 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Але потрібно написати заяву та надати копію військового квитка (або іншого документа про призов). Документи необхідно подати до податкової інспекції за місцем обліку протягом 10 днів після демобілізації (або після закінчення лікування).

Якщо компанія, з якою співпрацює ФОП, зберігає для нього оплату на час служби у війську, він все одно звільнений від податків.

Тобто, у тому випадку, якщо у платника податків відсутня можливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок, то він звільняється від відповідальності протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Демобілізована самозайнята особа 

Підставою для звільнення є заява самозайнятої особи, копія військового квитка (або копія документа, виданого відповідним державним органом, з зазначенням даних про призов під час мобілізації).

Документи подаються до податкової за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи після демобілізації протягом 10 днів.

Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні або на реабілітації, то подаються протягом 10 днів, після закінчення лікування — заява і копія військового квитка (або копія іншого документа).

Якщо самозайнята особа, яка призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, має найманих працівників і на строк своєї військової служби уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, то обов’язок з нарахування та утримання ПДФО з таких виплат на строк військової служби самозайнятої особи несе ця уповноважена особа.

Загалом пільги щодо сплати податків та подання звітності поширюються на всіх ФОПів, призваних на військову службу, та діють протягом всього її періоду. Також, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» № 2118-IX від 03.03.2022 р. діють загальні «пом’якшення» для платників податків. Окремо, звільнення від відповідальності за порушення термінів сплати податків та зборів, подання звітності, діє мораторій на деякі види податкових перевірок (це не стосується непланових або фактичних перевірок). 

Зазначимо, що ФОПи на загальній системі оподаткування звільняються від всіх податків (ПДФО, ЄСВ), крім військового збору. 

Що ж до тих, хто сплачує ПДВ, згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ від 15.03.2022: «Платники єдиного податку третьої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України». 

Якщо є наймані працівники, на період своєї військової служби ФОП призначає уповноважену особу — про це ми вже згадували вище. Вона виплачує працівникам заробітну плату, нараховує та утримує ПДФО, військовий збір, нараховує ЄСВ. 

Щодо ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Відповідно до ЗУ № 2120-ІХ, фізичні особи-підприємці, які належать до 2 та 3 груп платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за таких працівників. У такому разі ЄСВ буде сплачено державою з державного бюджету.

Податки за працівників сплачуються ФОПом протягом 180 календарних днів з першого дня демобілізації (без нарахування штрафних і фінансових санкцій). Звітність подається у встановлені законодавством строки, штрафи та санкції за несвоєчасне подання не нараховуються.

В разі виникнення будь-яких питань, будь ласка, звертатися і коментарях. Ми можемо надати кваліфіковану допомогу та відповіді на всі турбуючі  вас запитання.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алла
12.05.23 12:52

ЧИ є відмінності у ФОП який підписав контракт з ЗСУ ( а не мобілізований) і його єдиний найманий працівник до цього часу у ТРО з підписаним контрактом і йому сплачуемо середню зарплату. Але тепер ні сам ФОП працювати не буде , ні можливості платити середню не буде. як в цьому випадку діяти. ( податки ФОП і за найманого , і звітність)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям