Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.05.23
4754 6

Оподаткування волонтерської діяльності ФОП

Юрій Крюков Старший юрист Таксер

Автор: Юрій Крюков, старший юрист компанії Таксер

Після початку повномасштабного вторгнення волонтерській рух набув небувалого масштабу, тисячі волонтерів почали збирати кошти, речі, медикаменти тощо на допомогу нашим збройним силам та вимушеним переселенцям. Не залишилось осторонь ФОП суспільство, яке почало активно донатити та збирати кошти на волонтерство. Для цього багато ФОПів відкрили додатковий банківський рахунок для акумулювання волонтерських зборів або просто збирали кошти на свій рахунок для подальшої допомоги українськім військовим або біженцям. А ось, чи оподатковуються такі надходження?

Що буде, якщо ФОП збирає кошти для здійснення волонтерської діяльності на рахунок ФОП?

Якщо кошти для здійснення волонтерської діяльності надходять на рахунок ФОП спрощенця — податкова вважатиме це доходом ФОП. Тому, такі надходження доведеться відобразити у декларації з єдиного податку та сплатити єдиний податок, виходячи зі своєї групи та ставки ЄП. Тобто, ФОП не може зменшити розмір доходу на суму наданої волонтерської допомоги (щоб зменшити розмір єдиного податку до сплати). 

Якщо, кошти отримує фізична особа: податкова служба може нарахувати 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і 1,5% військового збору (ВС) на суму коштів отриманих на волонтерство.

Недостатньо зібрати кошти та передати їх тим, хто цього потребує, чи купити на них обладнання, ліки, товари, які необхідні армії чи постраждалим особам Навіть якщо є підтвердження, що ці кошти дійсно пішли на волонтерську діяльність. Для того, щоб кошти, які збираються на допомогу не оподатковувалися фізична особа треба зареєструватися волонтером.

Що можна зробити, щоб не оподатковувалися кошти, які зібрані для здійснення волонтерської діяльності:

По-перше: можна зареєструватися волонтером (тобто, внести інформацію про себе в Реєстр волонтерів).

Для цього потрібно подати заяву (за формою №1-РВ з позначкою «Включення до реєстру») у ній потрібно вказати реквізити рахунків, куди будуть надходити кошти для здійснення волонтерської діяльності, відкритих на ім’я такого волонтера, та реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відповідну відмітку у паспорті). Включення до Реєстру волонтерів здійснюється автоматично принципом протягом одного робочого дня.

Але, це не все, є обов’язкові умови для звільнення від оподаткування коштів, які надходять для здійснення волонтерської діяльності:

  • кошти мають надходити виключно на той рахунок, який вказаний у заяві;
  • кошти мають бути використані виключно на благодійні цілі, визначені в пп.165.1.54 статті 165 ПКУ, або на документально підтверджені витрати благодійників, пов’язані з благодійною діяльністю;
  • волонтер повинен подавати до податкової «Декларацію про майновий стан і доходи» та там вказувати суми коштів, отриманих на волонтерську діяльність.

Другий варіант: можна зареєструвати неприбуткову організацію (благодійний фонд або громадську організацію). Тоді, кошти повинні надходити виключно на рахунок такої організації. Така організація обов’язкова повинна бути внесена у реєстр неприбуткових організації, інакше потрібно буде сплачувати податок на прибуток. Витрачати кошти такої організації можна виключно на благодійну діяльність (або на цілі, вказані у статуті). Адміністративні витрати (оренда приміщення, зарплата працівникам тощо) можна витрати не більше ніж 20% від отриманих коштів.

Декларація про майновий стан і доходи за звітний період — звіт, який має подати фізична особа волонтер. 

У рядку 11.3 Декларації потрібно вказати суму коштів отриманих від волонтерської діяльності та важливо фіксувати лише ті кошти, щодо яких можна підтвердити їх походження та цільове використання.

Підсумок:

  • якщо фізична особа не зареєстрована волонтером — кошти, які отримуються на рахунок ФОП необхідно відобразити у декларації та сплатити з них єдиний податок;
  • кошти на волонтерську діяльність можна збирати виключно на спеціальний рахунок, який вказаний у реєстрі волонтерів (інакше з цих коштів потрібно сплачувати податки). Витрачати ці кошти можна лише за спеціальним призначенням із подальшим підтвердженням (чеки накладні, фотозвіти);
  • під час переказу коштів на рахунок волонтера рекомендуємо зазначати —  «благодійна допомога»  у призначенні платежу. Таким чином, у податкової чи у банку попередньо не виникне питань з приводу походження коштів та оподаткування.

Якщо у вас виникнуть питання — пишіть у коментарях.

 Разом до перемоги!!!

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алиса
02.06.23 16:56

Питання таке - людина що збирала кошти (просто людина, не ФОП, не зареєстрована як волонтер) не здала декларацію та не показала такі кошти. Звідки податкова дізнається не просто про сам факт збору грошей, а й про яку суму йдеться? Адже отримати банківку виписку можна лише за рішенням суду, а для цього потрібні підстави

Ответить
  • Олег
15.06.23 13:59

Алиса, нізвідки, ви сильно добре думаєте про податкову. вона нічого не буде шукати. але я вас увіряю що ваш банк в три секунди підсуєтиться і напише донос в податкову, нбу і фінмоніторінг і заблокує таку картку чи рахунок. зараз банки виносять мізки по поводу і без такого. 

Ответить
  • ФінМонНБУ
04.06.23 18:00

Підстава - фінансування ... під час воєнного стану.
"закон як дишло...". Вони (заКОНи) завжди трактуються.
У системі, а держава - це система, "рука руку миє".

Ответить
  • (c)
04.06.23 19:51

durdom. in. ua /public /main /photos2 /2023-05 /photo_93231. jpg

Ответить
  • Анастасія
22.06.23 11:09

Я ФОП, протягом 2022 року збирала кошти свою карту фіз особи і купляла допомогу і передавала її в госпіталі. Чи будуть у податкової до мене притензії у майбутньому? Коли декларацію сдавала сумму вказувала більшу. Друге питання, якщо я подам заявку у податковій що я волонтер, збирати кошти на банку в моно або на інтернет карту? Дякую

Ответить
  • Інна
29.11.23 11:27

ФОП 3 група 5%, хоче зареєструватись як волонтер, це можливо? Чи волонтером потрібно реєструватись як фізична особа? чи може бути одна людина ФОП і фізична особа -волнтер?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям