Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.10.16
7795 13 Печатать

Договір оренди транспортного засобу юридичної особи у фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню

Договори оренди основних засобів укладаються на підставі норм Цивільного Кодексу України.

Що стосується оренди (позички) транспортного засобу юридичної особи у фізичної особи, то така операція має бути підтверджена відповідним договором оренди (найму) транспортного засобу, який обов’язково складається письмово і посвідчується нотаріально (ст. 799, ст. 828 Цивільного кодексу).

Згідно з п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Пунктом 44.2 ст. 44 Податкового кодексу передбачено, що для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 розділу IІІ Податкового кодексу в редакції, яка діє з 1 січня 2015 року, об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.

Підприємство може враховувати витрати на паливно-мастильні матеріали при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно із правилами бухгалтерського обліку у разі належним чином оформленого та нотаріально завіреного договору оренди (позички) транспортного засобу і підтвердження первинними документами.

По материалам ГУ ДФС у Львівській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 911
27.10.16 08:35

от цікаво девки (зачоркнуто) податківці пляшуть - якщо в цілях оподаткування то оренда це "послуга", і плювали вони на цивільний кодекс за яким це ніфіга не послуга. А от якщо в цілях зняти витрати то оренда внезапно стає "позичкою". Позички не обкладаються ПДВ - ви уж в себе там оприділились би .....

Ответить
  • Светлана, Запорожье
27.10.16 10:14

Договір позички автомобіля нотаріального посвідчення не потребує. Ст. 828 ч. 4 ЦК України встановлено, що договір позички транспортного засобу ( крім наземних самохідних транспортних засобів) , в якому хоча б однією із сторін є фізична особо, у кладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Але автомобілі належать до наземних самохідних транспортних засобів, тому нотаріально договір завіряти не треба

Ответить
  • Ната
27.10.16 10:55

Якраз то завжди було, що договір оренди авто з фізиком нотаріально завіряється.

Ответить
  • 911
27.10.16 11:04

Ната, ага навіть коли козаки на січ приїжали коней у стійло здавали і зразу ндо ноаріуса бігли - точно точно...

Ответить
  • Алла
27.10.16 12:13

Дуже вдало до слова "оренда" ДФС приклеїла слово "позичка". І оком не моргнули.

Ответить
  • Альона
27.10.16 12:32

Підкажіть, то можна з працівником, у якого є авто, підписати договір позики, нічого йому не платити, але для податкової є авто, на якому возять товар?)))

Ответить
  • Cветлана, Запорожье
27.10.16 12:35

Альона, да, можно. Я так делаю. Ещё была консультация по этому вопросу на этом сайте "Пользуемся чужим автомобилем" 22.07.16г

Ответить
  • Альона
27.10.16 12:38

Cветлана, Запорожье, Дякую. Підкажіть ще, будь ласка, а в такій ситуації а маю сама собі ТТН виписувати? І чи правильно зрозуміла - договір нотаріально не реєструється.

Ответить
  • Cветлана, Запорожье
27.10.16 12:44

Альона, Договор не регистрирую. ТТН выписываю на транспортировку товара

Ответить
  • 77
27.10.16 13:30

Для 911. Договор позички (перевод на руский -договор ссуды) в гражданском кодексе приравнивается к договору аренды, услуги по нем подлежат обдожению НДС (если договор бесплатный- то по себестоимости) В НКУ сказано только что НДС не облагаются договора позики( по русси -займа), про договора позички в НКУ в смысле освобождения от НДС нет ни слова.

Ответить
  • 911
27.10.16 14:17

77, якраз ні Цивільний кодекс України розділяє поняття «найм (оренда)» та «послуги». Ці поняття регулюються різними статтями кодексу.Предметом договору найму (оренди) є неспоживна річ, а предметом договору надання послуг – споживна послуга (лист Міністерства юстиції від 23.02.2004 №8-11-19), але в податківців свої зайоби і в них: Пункт 14.1.185 постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, тобто в цілях оподаткування оренду вважають послугою, і логічно блядь, що договір на послуги не потрібно завіряти у нотаріуса - це якщо жити в світі дпі.

Ответить
  • Виктор
27.10.16 17:46

Добрый день! Подскажите пожалуйста, учредитель предприятия сдает в аренду помещение под офис своему предприятию бесплатно. Договора на коммунальные услуги заключены с предприятием, предприятие соответственно их и оплачивает, включает все в расходы и так же есть налоговый кредит по ндс. Учредителю ничего не выплачивалось, налоги никакие не уплачивались. Как правильно это все оформить, что бы не было налоговых последствий? Спасибо.

Ответить
  • Катюша
28.10.16 11:30

Виктору. Договор аренды подразумевает именно платное пользование имуществом (ст. 759 ГК), поэтому вам нужен договор займа (ст. 827 ГК) (Договір позички) с учредителем.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям