Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.11.16
5935 6 Печатать

Комітет з питань податкової та митної політики почав розгляд урядового пакету змін до податкового законодавства. Висловлено низку зауважень до урядових ініціатив

16 листопада 2016 р. Комітет з питань податкової та митної політики розпочав розгляд трьох законопроектів, поданих Кабінетом Міністрів України до парламенту: проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» (реєстр. № 5368), проект Закону «Про внесення змін до Митного  кодексу України (щодо інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і засобів їх забезпечення)» (реєстр. № 5369), проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (реєстр. № 5132). 

За словами присутнього на засіданні Міністра фінансів Олександра Данилюка, законопроекти № 5368 і № 5369 спрямовано на покращення адміністрування податків і зборів та усунення корупційних бар’єрів у відносинах між представниками фіскальної служби і платниками податків, тоді як у законопроекті № 5132 передбачено збільшення надходжень до бюджету, за рахунок підвищення ставок деяких податків (акцизний податок, екологічний податок та рентні платежі), також переглянуто розміри штрафів, ставки місцевих податків і зборів з тим, щоб при підвищенні мінімальної зарплати до 3200 грн. уникнути додаткового податкового навантаження. 

У ході дискусії народні депутати висловили низку зауважень до урядових ініціатив, зокрема щодо:

- запропонованого механізму призупинення реєстрації податкових накладних в СЕА ПДВ на основі системи ризиків, яку розроблятиме Міністерство фінансів;

- необхідності пояснювати потребу в наданні індивідуальної податкової консультації при зверненні до податкового органу;

- доцільності збереження нинішнього навантаження на підприємців другої групи, оскільки ставки єдиного податку залишаються прив’язаними до мінімальної зарплати, а не до прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- необґрунтованості підвищення адвалорної ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 3%, адже це не впливає на надходження до бюджету;

- подання у комплексі з розділом про ліквідацію податкової міліції законопроекту про створення нового органу з розслідування економічних злочинів, щоб процес демілітаризації фіскальної служби не розтягнувся надовго.

За повідомленням Міністра фінансів, законопроект про створення нового органу на заміну податковій міліції на сьогодні не погоджено тільки з єдиною структурою — Міністерством юстиції, тож найближчим часом документ винесуть на затвердження урядом.

Щодо решти питань, то над ними працюватимуть у Комітеті впродовж наступних двох тижнів, які не є пленарними. «Зміни достатньо концептуальні, тому щодня їх розбиратимемо детально, аби прийняти виважені рішення з усіх законопроектів до їх голосування в сесійній залі. Проміжок між першим і другим читанням може бути дуже незначний, тому для уникнення помилок всі пропозиції депутатів, аргументи «за» і «проти» має бути враховано», — зауважила голова Комітету Ніна Южаніна.

Крім того, Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні)» (реєстр. №2713), проект Закону «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України  щодо підтримки літакобудівної галузі» (реєстр. №3457).

В. о. заступника голови Державної фіскальної служби України Мирослав Продан поінформував членів Комітету про хід реформування органів відомства, що здійснюють митний контроль. За його даними, за січень—жовтень 2016 р. індикативні показники з надходжень від митниць виконано на 107%, а через систему «єдине вікно» оформлено вже 24892 декларацій.

Щодо подальших кроків з реформування митниці Комітетом прийнято рішення рекомендувати Верховні Раді розглянути законопроект про «Національну митну службу України» (реєстр. № 3763). Далі планується створити на базі Комітету робочу групу, де буде розглянуто пропозиції Кабінету Міністрів, ДФС та бізнесу відносно оптимальної моделі функціонування митниці і тільки потім законопроект буде винесено на голосування.

 

Інформація по темі: 
До Верховної Ради внесено проект податкової реформи

По материалам Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юлия
18.11.16 07:28

- необхідності пояснювати потребу в наданні індивідуальної податкової консультації при зверненні до податкового органу;Да ладно! А то они видимо не на все вопросы ответв знают, нажо ж как-то отказывать - "у Вас причина недостойгая. Отвечать не буду!". Или еще лучше - мало ли Вы накосячили и пытаетесь что-то исправить. А тут оп-па - зачем интересуетесь? Нарушаете, голубчик))))

Ответить
  • Вики
18.11.16 10:15

Зауваження по сути надеюсь их учтут, сколько можно терпеть не компетентные изменения...

Ответить
  • Гоша
18.11.16 11:48

Жаль что депутаты не "...висловили низку зауважень до урядових ініціатив..." относительно закопроекта 5130 где для ФОП на ЗСО предволагается "...У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску;..."

Ответить
  • Анн
18.11.16 15:03

Международный валютный фонд призывает власть Украины гарантировать конкурентоспособность и рост производительности труда после повышения минимальной зарплаты до 3,2 тыс. гривен с 2017 года. Источник: http://biz.censor.net.ua/n15507

Ответить
  • Психолох:)
22.11.16 15:17

Анн, Да, как же без кредитов?!Следует отметить, что Россия не пользуется программами МВФ с 2003 года .

Ответить
  • данет
19.11.16 11:55

- доцільності збереження нинішнього навантаження на підприємців другої групи, оскільки ставки єдиного податку залишаються прив’язаними до мінімальної зарплати, а не до прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям