Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.12.16
8623 12 Печатать

Президент підписав Закон про запровадження мораторію на здійснення держнагляду у сфері господарської діяльності до кінця 2017 року

Президент Петро Порошенко підписав Закон України №1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», прийнятий Верховною Радою України 3 листопада 2016 року.

Законом встановлюється до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного контролю планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Документом також визначаються підстави та випадки, коли державний нагляд здійснюється. Так, до 31 грудня 2017 року позапланові заходи державного нагляду здійснюються органами державного нагляду за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду про здійснення заходу державного контролю за його бажанням; за рішенням суду; у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.

Позаплановий захід державного нагляду на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав проводиться органом державного нагляду за погодженням Державної регуляторної служби.

Державна регуляторна служба зобов’язана до початку проведення контролю оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті погодження на проведення таких заходів. Проведення позапланового заходу державного нагляду без оприлюднення погодження Державної регуляторної служби забороняється.

Законом також визначаються права суб’єктів господарювання, зокрема вони мають право не допускати посадових осіб органу державного нагляду для проведення заходів державного нагляду, якщо їм не пред’явлено відповідне погодження.

Дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органом державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, органом, що здійснює державне регулювання ринку цінних паперів, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів тощо.

Кабінет Міністрів України у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом повинен розробити і затвердити стратегію та програму реформування системи державного нагляду, зокрема в частині перегляду контрольних функцій держави з метою їх оптимізації та відповідного скорочення кількості органів державного нагляду і чисельності їх працівників.

Державна регуляторна служба у двотижневий строк повинна затвердити форму та порядок надання погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє до 31 грудня 2017 року включно.

По материалам Сайт Президента України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Мирра
30.12.16 13:27

К проверкам налоговой , надеюсь, это тоже относится?

Ответить
  • Alisiya
30.12.16 14:24

Стаття 6. Дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органом державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, органом, що здійснює державне регулювання ринку цінних паперів, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, та його територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику,

Ответить
  • Ю
30.12.16 18:15

Какой вообще смысл в этом Законе, кроме декларативного, чтоб громко сказать с экрана о Моратории на проверки? Если в нем исключения составляют основные органы, "кошмарящие" бизнес? В чем в частности смысл п. 3 ст. 7, о 2015-2016гг., для предприятий до 20млн, , для закона, вступающего в силу в 2017, может кто-то объяснить?

Ответить
  • Олександр
01.01.17 10:32

А президент наш еще и шутник, подписать закон на запрет проверок в 2015-2016 г.г. 31 декабря 2016 г. Если серьезно то это издевательство

Ответить
  • Бухгалтер 2012
30.12.16 18:33

Этот мораторий только на словах, нам сегодня уже принесли уведомление на плановую проверку по защите прав потребителей в январе 2017((((

Ответить
  • Натали
30.12.16 20:31

Закон вообще ни о чем. В исключение попали абсолютно все инспекции, которые проводят проверки. Хотелось бы увидеть список госорганов, на которых все-таки распространяется этот мораторий. Уж точно этот список будет во много раз короче, чем ст. 6 даного закона.

Ответить
  • Гоша
30.12.16 22:16

Натали - тут другое главное -у всех должен быть - 3200 грн. А если не... то - все проверки

Ответить
  • Іван
30.12.16 22:40

Розводять бізнес, всі контролюючі органи, які реально чинять тиск, виключені зі списку.

Ответить
  • Артем
01.01.17 21:18

Ну, пожарные и инспекция по труду годик ещё отдохнут...

Ответить
  • Олександр
02.01.17 08:03

"Стаття 6. Дія цього Закону не поширюється на відносини....Державною службою України з питань праці та її територіальними органами" это разве не инспекция по труду?

Ответить
  • Натали
03.01.17 10:03

Хоть кто нибудь, когда нибудь внятно напишет кто может приходить проверять, кто нет, четко, ясно, доступно на человеческом языке, по-пунктно,что бы люди понимали кого послать в сад, а кого нет. Цитировать законы особого ума не надо.

Ответить
  • Алла
05.01.17 11:42

так,что тот план , что печатали и еще туда 500 новіх добавили отменяется,

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям