Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.05.17
6819 4 Печатать

1С під санкціями від РНБО: перспективи та загрози для користувачів програми

Чи можна надалі використовувати програмні продукти 1С, як довго ними ще можна користуватися та що за це загрожує? ЛІГА:ЗАКОН розібралася із цим питанням, повідомляє ЮРЛИГА.

Указом Президента України № 133/2017 від 15.05.2017 р. уводиться в дію рішення РНБО від 28.04.2017 р. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Ці санкції поширюються, зокрема, і на програмні продукти 1С, через що у бухгалтерів, керівників підприємств та бізнесу в цілому, які користуються програмою 1С, виникло запитання: як бути далі? Чи можна надалі використовувати програмні продукти 1С, як довго ними ще можна користуватися та що за це загрожує? Розберемося із цим…

Перше, головне і найважливіше твердження, яке слід усвідомити всім користувачам «1С» - під санкції потрапив не програмний продукт «1С», а юрособа виробник програми (ТзОВ «1С», зареєстрована у Москві) та лише деякі юрособи - франчайзери, дилери та дистрибютори продукту.

При цьому слід відмітити, що на ринку України працює близько 500 дилерів та франчайзерів програми, тож цілком логічно постає питання: чи можна надалі використовувати програму 1С, якщо вона придбана та обслуговується фірмою, яка не потрапила до санкційного списку?

Зважаючи на те, що проблема так чи інакше, має політичний окрас, у перші дні появи санкційного списку важко спрогнозувати, як далі розвиватиметься ситуація.

Тому наразі спробуємо просто проаналізувати діючу правову базу та зважити всі ризики. Для цього, в першу чергу, проаналізуємо перелік обмежувальних заходів, розміщених у додатку 2 до Рішення РНБО (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Перелік санкційних заходів РНБО щодо юросіб - розробника, дистрибюторів та франчайзерів програми 1С

Вид санкціонного заходу

На кого поширюється

1) блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном

Стосується виключно юросіб, що потрапили до санкційного списку та не стосується користувачів програми

2) обмеження торговельних операцій

3) запобігання виведенню капіталів за межі України

4) зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань

5) обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування

Захід, який потребує уваги

6) припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних

цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

Стосується виключно юросіб, що потрапили до санкційного списку та не стосується користувачів програми

7) заборона передання технологій, прав на об'єкти права

інтелектуальної власності.

Захід, який потребує уваги

8) запобігання виведенню капіталів за межі України.

Стосується виключно ТзОВ «1С» (Москва)

Із вищенаведеного переліку санкційних заходів, кінцевого користувача продуктами 1С мають цікавити лише п. 5 та п. 7.

Обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування. «1С» - це не лише офлайнова програма для ведення бухобліку. За допомогою програмних продуктів 1С відбувається, зокрема, електронний обмін документами із контрагентами. А запровадження рішенням РНБО обмеження на використання телекомунікаційних мереж загального користування ставить під загрозу цей сервіс.

Яким чином ця заборона буде реалізована - наразі важко сказати. Можливо це буде зроблено по аналогії із «Вконтакте» та «Однокласниками». Це ресурси, до яких інтернет-провайдерам РНБО заборонила надавати доступ користувачам Інтернету.

Заборона передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності.

Об'єктом права інтелектуальної власності, а саме авторського, є в тому числі і комп'ютерна програма (ч. 1 ст. 420 ЦКУ, п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.1993 № 3792-XII).

Комп'ютерна програма - набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи у будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування комп'ютером, які приводять його у дію для досягнення певної мети або результату (це поняття охоплює як операційну систему, так і прикладну програму, виражені у вихідному або об'єктному кодах) (ч. 1 ст. 1 Закону № 3792).

Оскільки продукти 1С за своєю суттю є програмним забезпеченням та підпадають під визначення «комп'ютерна програма», можна однозначно стверджувати: передаваня прав на такі продукти суб'єктами, що потрапили під санкції, заборонено.

Та що вважати передаваням права у контексті рішення РНБО - це одноразова дія чи тривалий процес?

Тобто, заборона стосується лише кожного наступного факту передання прав на програмне забезпечення (або його оновлень) після того, як санкції запрацюють, або ж наявність чинного ліцензійного договору уже свідчить про триваюче передання права на комп'ютерну програму.

Простіше кажучи: бухгалтер може користуватися програмою 1С, придбаною до набрання чинності рішення РНБО, чи санкції стосуються абсолютно всіх програм (придбаних до та після запровадження санкцій)?

Одразу зазначимо, що ми схиляємось до першого варіанту (придбані ліцензії до набрання чинності рішення РНБО - поза санкціями).

Звісно, можна говорити, що з набранням чинності санкцій договірні відносини між сторонами припиняться на підставі ст. 607 ЦКУ.

Довідково! Зобов'язання припиняється неможливістю його виконання у зв'язку з обставиною, за яку жодна із сторін не відповідає.(ч. 1 ст. 607 ЦКУ)

Логіка така: Рішення РНБО = обставина, за яку сторони не відповідають, як наслідок -> неможливо виконати зобов'язання (постачальник програмного забезпечення втрачає право здійснювати відповідну діяльність), як наслідок -> зобов'язання припиняється. А значить використання програми - поза законом. Однак дуже сумнівно, що до цього дійде на практиці.

А як бути із прийняттям оновлень?

З одного боку - отримувати такі послуги від юросіб, до яких застосовано санкції, ми б не радили: діяльність таких суб'єктів господарювання буде ЗАВІДОМО НЕЗАКОННОЮ. Проте з іншого боку- до отримувачів оновлення чинним законодавством наразі не передбачено жодних санкцій.

Однак що з тими підприємствами, котрі не потрапили до «санкційного» списку, однак здійснюють технологічний супровід продуктів 1С?

Прямої заборони на співпрацю з суб'єктами господарювання, що надають послуги, пов'язані з продуктом 1С, немає. Однак варто усвідомлювати: для того, аби на законних підставах супроводжувати продукти 1С, у відповідних суб'єктів господарювання мають існувати (напряму або опосередковано) договірні відносини з власником прав на об'єкт права інтелектуальної власності, тобто суб'єктом, до якого застосовані санкції. Тож як із цієї ситуації вийде «1С» - побачимо згодом. Принаймні з цього приводу тішить повідомлення на офіційному сайті «http://1c.ua»:

«Партнери 1С: Франчайзі продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів 1С: Підприємства».

Також на практиці досить поширений варіант коли підприємство придбало програмне забезпечення 1С, а його обслуговуванням й доопрацюванням здійснює, наприклад, ФОП, який жодним чином не пов'язаний ні з ТзОВ «1С» ні з іншими дилерами, дистриб'юторами чи франчайзерами програми. При цьому наразі притягнути підприємство чи ФОП до відповідальності неможливо.

Отже, ми провели аналіз ситуації, виходячи із наявних на сьогодні офіційних документів та НПА. Проте ми обов'язково триматимемо руку на пульсі у цьому резонансному питанні і першими повідомлятимемо про усі зрушення щодо нього.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бурундук
17.05.17 12:53

ну...ну....все впереди....

Ответить
  • Учетное Дело
17.05.17 15:41

Лет зе срач бегин.

Ответить
  • Lexus
18.05.17 07:06

Не нужно обращать внимание на эти тупые санкции от идиотов и продолжать нормально работать с 1 с компанией!!!

Ответить
  • я
18.05.17 12:14

блин, сначала ляпнут (вляпаются), а потом думают как из этого выбраться

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям