Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.01.19
32682 32 Печатать

Як підтвердити час відправки ПН/РК на реєстрацію, щоб не платити штраф та не переносити податковий кредит?

Тамошюнас Андрійподатковий адвокат, партнер консалтингової компанії "ADA Group"

Згур'єва Оксана, голова ГО "Бізнес HELP"

Фіскальна практика пішла шляхом затягування реєстраційної процедури направлених на реєстрацію ПН/РК: 

  • непоодинокими є випадки, коли ПН/РК реєструються з запізненням, хоча були направлені на реєстрацію вчасно;
  • нерідко відповіді протягом тривалого часу взагалі не надходять;
  • буває, що після спливу встановленого терміну платники отримують квитанції про відмову у реєстрації документів або ж з поміткою “Документ не прийнято” з різних причин.

Про можливі наслідки від таких фіскальних “приколів” ми вже згадували раніше, а ось про один із знакових інструментів, який може допомогти у вказаних вище ситуаціях, поговоримо зараз.

Перш за все наведемо цитату однієї норми закону (абз.13 п.201.10. ст.201 ПКУ):
“Якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.”

Основний принцип даного захисного механізму полягає в тому, що платники можуть нести відповідальність лише за ті дії в рамках процедури реєстрації ПН/РК, на які вони мають можливість впливати. Саме в цьому і полягає суть принципу індивідуальної юридичної відповідальності (ст.61 Конституції України).

У зв’язку із цим абсолютно очевидним є те, що направленням ПН/РК на адресу ДФС (причому, незалежно від того, який програмний продукт для цього використовується) платник тим самим завершує перелік обов’язкових для себе дій, за які він може нести відповідальність. Саме тому документальне підтвердження даного аспекту в багатьох випадках має вирішальне значення.

Розглянемо основні програмні продукти та їх можливості в контексті порушеного питання.

“M.E.Doc”

Тут все легко – у списку виданих податкових накладних треба:

  1. Вибрати ПН, по якій необхідно отримати підтвердження часу відправки. 
  2. Відкрити її. 
  3. Знизу вибрати закладку «протокол» або «властивості». 

Обидві закладки містять інформацію про всі етапи проходження документу: підписання, відправка, доставка у ДФС, отримання квитанції (якщо вона є), відправка контрагенту, доставка контрагенту. Звісно, всі етапи супроводжуються зазначенням часу та дати таких дій.

Окремої уваги заслуговує те, що обидві закладки дозволяють виведення на друк та зберігання у форматі word. Респект розробникам, опція дійсно зручна. Відмінність «протоколу» та «властивостей» лише у тому, що через «протокол» на друк виводиться лише обрана дія (наприклад, дані щодо відправлення), а через «властивості» можна роздрукувати весь хронологічний порядок дій в одному документі. Така собі зведена відомість).

“FREDO Звіт”

Це інтегрований в ліцензійну 1С програмний комплекс для здачі звітності та електронного документообігу. Інтерфейс та принцип дії у багато чому дуже схожий з медком. Тому:

  1. Вибираємо необхідну нам ПН у списку виданих;
  2. Відкриваємо;
  3. Зліва від неї автоматично відкривається протокол з усією хронологією дій та часом їх вчинення відносно даної ПН. 

З мінусів – інформація з протоколу не роздруковується як самостійний файл. Можливо, програма не передбачає такої опції. Але скріншот в такому разі теж буде далеко не зайвим.

“Електронний кабінет платника”

В кабінеті дещо інший принцип. Незважаючи на те, що це програмний продукт ДФС, дані щодо часу відправки ПН доступні лише по тім ПН, які було відправлено саме через кабінет. Для цього:

  1. Заходимо «Реєстрація ПН/РК» - «Видані ПН»
  2. Обираємо період, формуємо список.
  3. Колонка «Дата» містить інформацію щодо часу відправки документів на реєстрацію.

Доступ до друку не передбачений програмним забезпеченням, тому користуємося скріншотом. 

Важливо: інтерфейс списку не передбачає такого поля для ідентифікації, як дата виписки ПН. В графі “дата” буде вказано дату та час відправлення. Отже, для ідентифікації нам будуть доступні дані: номер ПН, період виписки ( зверху списка), час відправки ПН у реєстрацію.

“Соната”

Щоб отримати дані щодо часу та дати відправки:

  1. В списку виданих ПН знаходимо необхідну ПН;
  2. Наводимо курсор. Натискаємо праву кнопку миші
  3. Обираємо «Властивості». Знизу у відкритому вікні - “Дата відправки на реєстрацію”
  4. Можна за допомогою “+” відкрити підпорядковані ПН документи, наприклад, “Повідомлення про отримання звітності“, в якому міститься інформація щодо доставки ПН до ДФС.

На жаль, друк цієї інформації можливий теж тільки за допомогою скріншоту. 

Важливо: опції “Властивості”, а також “Повідомлення про отримання звітності“ в цьому програмному продукті не ідентифікують податкову накладну ані за номером, ані за датою виписки. Єдина інформація, що міститься у цих опціях - внутрішній індивідуальний xml-номер податкової та час відправки/отримання звітності. Тобто, проміжним етапом доведення своєчасності відправки може стати ще й доведення належності даного повідомлення саме оскаржуваній податковій накладній!

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Oleg7
21.01.19 08:48

Дякую авторам!

Ответить
  • Марина
21.01.19 10:20

Літом .була затримка 2дні з непонятних причин.надіслали штраф нам дали все підтвердження що відправили вчасно, і безрезультатно

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 10:22

Марина, Вы в суд обращались?

Ответить
  • Василь
21.01.19 10:25

не все так однозначно! відправили податкові накладні 15.01.2019. Сервер ДФС ліг і податкові не зареєстровані. У покупця права на податковий кредит не має. Продавець в декларації з ПДВ незалежно від факту реєстрації ПН відобразить зобов'язання. І що? навіть, якщо ми доведемо, що відправляли податкову накладну - покупцю від цього ні холодно-ні жарко... а подача на реєстрацію ПН після 15-го січня призведе до штрафів, бо це вже нова подія.....

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 11:11

Василь, никто и не говорил, что "все однозначно"! Но есть 2 выходы из сложившейся ситуации: 1) сидеть в инете и констатировать, что "все пропало"; 2) бороться за свои права всеми законными методами! Выбор за Вами!

Ответить
  • Бандерівець
21.01.19 11:09

Василь, формально так. Але якщо ПН по Закону вважається зареєстрована до 15.01, то яка підстава нас штрафувати. Звичайно податківція то пофіг, але в суді такі рішення можна однозначно скасувати. Єдина проблема, до суду звертатися нечасто хочемо, бо суми іноді того не вартують. Ось на цьому наші фіскали і виграють. Але якщо їх не провчити, то так цілий вік і будемо штрафи платити.

Ответить
  • Андрей
21.01.19 11:26

Бандерівець, Кто по судам будет бегать? Опять бухгалтер? Он что юрист? Наши юристы вообще в это вникать не хотят, к сожалению.Это ошибка бухгалтера? Нет.Все  на уровне государства. Раз такой беспредел терпят, пусть платят штрафы. Вот сегодня электронный кабинет с утра вообще не фурычит, в Медке нет ни квитанций о регистрации, и половины налоговых по кредиту. В чем вина бухгалтера? Никакой.

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 11:30

Андрей, как правило, вины бухгалтеров в этом нет! Но каждый должен заниматься своим делом! Если юристы не хотят, не знаю зачем нужны такие юристы?! Наверное, стоит поднимать этот вопрос на уровне собственника бизнеса!

Ответить
  • Андрей
21.01.19 11:44

Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей, у вас есть примеры выигрыша с хорошими юристами именно по этому вопросу. Еще цена вопроса, если штраф например у нас по декабрю получился 500 грн, сколько надо потратить чтобы выиграть? Мелкий и средний бизнес это выдержит?

Ответить
  • 123
23.01.19 21:33

Андрей, полностью с Вами согласна, у нас по заблокованым податковым, ещё в ноября17 иски от апреля18 до сих пор 23012019 рішення нэ прыйняті, и когда примут? О каких "наказаниях" дфс-никам люди говорят? Те, кто вообще не сталкивался с таким беспределом по факту! Я-бухгалтер ходила на все заседания, судьи "угоревшие" от такого количества дел и стопки исков нашим подобные потолок сложены у судий...а переносят дела по причине неявки дфс-ников на полгода - раньше времени нету 

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 12:08

Андрей, "примеры выигрыша" есть - мы ссылаемся на пост в статье! Все относительно - конечно же за 500 грн. идти в суд смысла нет, но Вы несколько "узко" смотрите на проблему - во-первых, я не навязываю ничьи юридические услуги; во-вторых, для начала стоит хотя бы показать свое несогласие не только здесь... мы уже направили в ГФС письмо с требованиями не применять штрафы по аналогичным ситуациям + подключаем депутатов + готовим проекты жалоб на ГФС, Минфин, КМУ, Совет бизнес-омбудсмена, Президента, чтобы мелкий и средний бизнес мог ими воспользоваться бесплатно!

Ответить
  • Елена
21.01.19 10:26

есть такие подтверждения из МЕДКА,  очень сомневаюсь, что это нам поможет. При получении ППР планирую направить заперечення

Ответить
  • Бандерівець
21.01.19 11:14

Елена, на ППР треба не заперечння, а вже скаргу писати і то в ДФСУ. Але навряд чи це щось даватиме. Ймовірність задоволення скарги близька до нуля. У ЗІР є консультація ДФСУ щодо такої ситуації: висновок наступний: якщо доведемо, що надіслали вчасно і саме цю ПН зареєстровано з простроченням, то шанс є. Але якщо надіслали вчасно, а її не вчасно відхилили, а ми потім нову надіслали, то шансів ноль. Той факт що вони раніше "лаханулися" ніхто не враховує.  

Ответить
  • Андрей
21.01.19 11:27

Бандерівець, писали скаргу, пришел ответ что не принимают во внимание

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 11:18

Бандерівець, на сегодня у таких случаев только судебная перспектива! Но, если жалобы будут иметь массовый характер + не только в ГФС, то есть шанс переломить ситуацию ... тем более, выборы "на носу"!

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 11:08

Елена, на чем базируются Ваши сомнения? Наши советы основываются на практике Верховного суда, выводы которого в части применения норм права являются обязательными

Ответить
  • Марина
21.01.19 11:58

Добрый день!
Помогите советом, плиз... В медке на любое "телодвижение" в виде запыта на получение информации пишет Блок даних. Невірний підпис - сертифікат відсутній в базі сертифікатів (ЄДРПОУ: ... Все, что ранее писал Медок, сделала, ничего не помогает. Медок тупо не снимает трубку!!!

Ответить
  • Оксана Згурьева
21.01.19 13:00

Марина, в медке сейчас действительно жестокая задержка с ответами за звонки. Техотдел ответил на 25-й минуте ожидания. Подобная квитанция приходит в случае признания недействительными сертификатов. Если Вы говорите, что они действительны, рекомендуют найти в базе договор цифровой подписи (или Заяву про приєднання до договору), которую Вы подписывали, и проверить квитанции под ним - возможно расторжение в одностороннем порядке, о чем ГФС может прислать подобное уведомление. Если квитанций о таком расторжении нет, попробуйте прозвонить на центральный шлюз ГФС - 0800-501-007, он же "Пульс". Но, думаю, ожидать там придется не меньше. 

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 12:40

Марина, напишите пожалуйста Ваши контакты на электронку tamoshyunas@ukr.net или мне в личку на Фб. Общались только что с представителем "Медка", попросил Ваши контакты!

Ответить
  • Марина
21.01.19 14:29

Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей,
Спасибо за помощь! Мне перезвонили с Медка и все решили.

Ответить
  • Налоговый адвокат Тамошюнас Андрей
21.01.19 14:59

Марина, они нам тоже отписались, что решили Вашу проблему! Нужна будет помощь, обращайтесь!

Ответить
  • Оксана Згурьева
21.01.19 12:12

Марина, сегодня контактировала с Медком. Ждать приходится долго. Сначала включают музыку, потом ставят в очередь. С сертификатами - сроками всё в порядке? Какой именно запрос Вы хотели отправить?

Ответить
  • Оксана Згурьева
21.01.19 12:12

Марина, сегодня контактировала с Медком. Ждать приходится долго. Сначала включают музыку, потом ставят в очередь. С сертификатами - сроками всё в порядке? Какой именно запрос Вы хотели отправить?

Ответить
  • Марина
21.01.19 12:20

Оксана Згурьева, Сертификаты в норме. Запыт на получение информации о сумме лимита, + на получение НН, зарегистрированных

Ответить
  • Ігор
21.01.19 13:12

Марина, інформацію про суму ліміту можна побачити в Електронному кабінеті і по ПН теж.

Ответить
  • Оксана Згурьеьва
21.01.19 12:42

Марина, можно дословно текст сообщения про "блок даних" и егрпоу предприятия? Можно в вайбер - 0632719357

Ответить
  • Светлана
21.01.19 12:50

Была когда-то подобная ситуация с подачей 1-ДФ. Отчёт подавался двумя порциями где-то в 16,30 с разницей в минуту. Одна порция принялась в 23, другая уже в 1 ночи след.дня. Прислали ППР. Мы отписывались, прилагали скрины с Сонаты.... нет, не действовало. После скарги в областную налоговую пришло письмо, что ППР отменена

Ответить
  • Руслан
22.01.19 14:04

Сделать так чтобы в Медке была нужная дата и время - это три кнопки нажать. Если кто может работать на компе - 5 секунд дела, Не верю что это действенная мера для доказательства в налоговой и суде(((

Ответить
  • Бух...
22.01.19 15:31

У нас зависло в статусе "отправлено " 10 нн  за декабрь 15.01. Суммы не большие, но штрафы платить не хочу принципиально. Если я сейчас отправлю заново, выпишут штраф, могу я использовать в притензии "властивостi" из медка в качестве подтверждения? Или сразу направить письмо им?

Ответить
  • Татьяна
23.01.19 12:21

Бух...,такая же ситуация

Ответить
  • Юлия
23.01.19 17:35

А що подавати - скаргу чи клопотання  - на невчасно зареєстровану податкову накладну, якщо відправлена була вчасно? Дякую!

Ответить
  • Ольга
25.12.19 15:15

По событиям последних дней: были заблокированы корректировки (несколько штук на копеечные суммы) к налоговым. Все документы с пояснениями поданы. 3 шт разблокировали "за замовчуванням", на остальные каждый час приходят Решения, где отстутствуют вообще какие-либо отметки (ни "зарегистрировать", ни "отклонить" отметок нет). При подаче Скарги со всеми документами приходит квитанция НЕ ПРИНЯТО и в причине указано, что Решения с такими реквизитами в едином реестре нет... Вот такие пироги....

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям