Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.03.19
11884 4 Печатать

Розроблено нову редакцію модельного статуту ТОВ

Частиною першою статті 87 Цивільного кодексу України та ч.4 статті 56 Господарського кодексу України встановлено повноваження Кабінету Міністрів України затверджувати модельний статут юридичної особи приватного права.

Постановою Кабінету Міністрів від 16.11.2011 р. № 1182 затверджено модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю, який у зв’язку з прийняттям у 2018 р. Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» і втратою чинності Законом України «Про господарські товариства» потребує узгодження із прийнятим Законом.

Мінекономрозвитку розроблено нову редакцію модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю.

Міністерство пропонує затвердити оновлений механізм застосування модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю, який забезпечуватиме:

  • поліваріантність положень статуту, що дозволятиме сформувати редакцію статуту, яка максимально влаштовує потреби засновників;
  • прийнятну для користувача форму вибору різних варіантів положень статуту, що містить підказки-пояснення щодо наслідків та особливостей того чи іншого вибору;
  • наявність рекомендованих відповідей на запитання (для недосвідчених користувачів);
  • «модельність» статуту, оскільки заявник не зможе довільно вписувати свій варіант відповіді на запитання, а зможе лише обирати з-поміж варіантів, запропонованих порталом електронних сервісів;
  • автоматичну генерацію цифрового коду, який описуватиме обрану заявником редакцію статуту. Такий код буде викладено у відкритій частині Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР) та надаватиме можливість опрацювати (проаналізувати) обрану заявником редакцію модельного статуту автоматичними засобами;
  • автоматизовану генерацію (на підставі відповідей заявника на запитання системи) протоколу зборів засновників (загальних зборів учасників) про створення товариства з обмеженою відповідальністю (перехід на діяльність на підставі модельного статуту);
  • можливість зробити вибір системи оподаткування суб'єкта господарювання (ПДВ, єдиний податок) онлайн;
  • можливість онлайн реєстрації переходу від однієї до іншої редакції модельного статуту, або з «паперового» на модельний статут (у випадку відповідного рішення учасників).

Відповідні положення містяться у проекті постанови КМУ «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності». 

Згідно з документом, редакція модельного статуту, на підставі якої ТОВ здійснює діяльність, визначається товариством самостійно шляхом обрання редакції за "замовчуванням" або відповідних положень з числа передбачених цією постановою.

Положеннями проекту Постанови передбачено, що модельний статут, затверджений постановою КМУ від 16.11.2011 р. № 1182, застосовується виключно щодо ТОВ, які діяли на його підставі на момент набрання чинності, до моменту їх переходу на діяльність на підставі статуту або модельного статуту у новій редакції.

При цьому уточнено, що ТОВ, які діяли на підставі модельного статуту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 р. №1182, і до втрати нею чинності не прийняли рішення про здійснення діяльності на підставі статуту або нового модельного статуту, вважаються такими, що перейшли на діяльність на підставі нового модельного статуту у редакції "за замовчуванням".

Завантажити проект модельного статуту ТОВ 

 

По материалам Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Владимир
01.03.19 08:06

Ну наконец-то

Ответить
  • Наталья
01.03.19 10:26

Владимир, радоваться еще рано . Это пока еще только проект.

Ответить
  • *
01.03.19 19:42

Уважаемая редакция, мы понимаем, что реклама кормит сайт. Но нужно же фильтровать ее содержание. Вы же позиционируетесь как серьезная организация, а рекламируете вылезание кома паразитов,  и прочие истерики для полных неумных с переходом на вирусные сайты. Я даже детям запрещаю такое кликать. Вы теряете лицо. 

Ответить
  • Анна
05.03.19 09:51

*, +100500

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям