Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.03.19
10523 5 Печатать

Батькові буде надаватися оплачувана відпустка при народженні дитини

У проекті Закону України № 10099 «Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про відпустки" (щодо оплачуваної відпустки батькові при народженні дитини)» передбачається право на десятиденну оплачувану відпустку батькові при народженні дитини.

Оплачувана відпустка буде надаватися батькові, який перебуває у шлюбі з матір'ю дитини. Підстава для надання відпустки - свідоцтво про народження дитини.

Це дозволить батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівних можливостей в процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини.

Згідно дослідження міжнародної організації Save the Children Україна знаходиться на 78 місці серед країн світу за рівнем материнського комфорту.

Можливість отримання такої відпустки передбачено в законодавстві багатьох європейських країн, зокрема:

- Норвегія надає 2 тижні додаткової, повністю оплачуваної відпустки батькові, щоб побути із сім’єю після народження дитини.

- В Ісландії, згідно із законодавством, чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою. В цей час йому виплачується допомога в розмірі 80% від його середнього заробітку;

- У Великобританії батько дитини має право провести до 2 тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90%;

- Португалія зобов’язує законом батька провести з дитиною 5 днів в оплачуваній декретній відпустці. За порушення свого обов'язку батька накладається штраф.

Таким чином, законодавство цих країн сприяє, щоб обидва батьки перебували з дитиною в перші місяці його життя.

Зважаючи на вищевикладене, є необхідність на законодавчому рівні забезпечити доступність чоловікам на отримання десятиденної оплачуваної відпустки у зв’язку з народженням дитини.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • нанашка
01.03.19 09:32

А если батько ФОП кто ему будет оплачивать эти 10 дней?  
 
 

Ответить
  • Турма
01.03.19 10:30

нанашка, хто-хто, КОП.

Ответить
  • lana94
01.03.19 10:32

это чтобы наши новоиспеченные папашки успели протрезветь и не нарушали трудовую дисциплину?

Ответить
  • ^^^
01.03.19 15:47

lana94, далеко не всем надо трезветь, а помощь жене с ребенком, особенно если бабушек рядом нет, очень даже нужна. Интересно примут или очередной треп.

Ответить
  • ОК
05.03.19 13:09

Передвиборні обіцянки-цяцянки!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям