Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.19
12325 7 Печатать

Що зміниться для клієнтів банків у зв'язку із запровадженням IBAN

Національний банк України підготував пам’ятку для клієнтів банків у зв’язку із запровадженням в Україні міжнародного номера банківського рахунку IBAN.

Нагадуємо, у зв'язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунку IBAN Нацбанк змінить форми платіжного доручення та іншіх документів (більш детально за посиланням).

Регулятор також рекомендував банкам ознайомити своїх клієнтів з цим документом.

Так, клієнти банків:

  • з 05 серпня 2019 року зможуть отримувати від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення у розрахункових документах. 
    Водночас зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо);
  • з 05 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити "Код банку" та "Рахунок" у будь-яких варіаціях. 
    У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як пару реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача лише за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті "Код банку платника/отримувача" зазначатимуть нуль;
  • з 01 листопада 2019 року у реквізиті розрахункового документа "Рахунок" мають зазначати номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Водночас банки України:

  • з 05 серпня 2019 року:
    відкриватимуть рахунки (поточні, вкладні (депозитні), рахунки умовного зберігання (ескроу) відповідно до вимог стандарту IBAN;
    забезпечуватимуть формування виписки за рахунком клієнта від дати відкриття рахунку та суми вхідного залишку за діючим рахунком до зміни рахунку за стандартом IBAN ("історія рахунку") з подальшим підтвердженням операцій на будь-яку дату після зміни діючого рахунку клієнта відповідно до стандарту IBAN;
    виконуватимуть документи про арешт коштів/примусове списання/стягнення коштів незалежно від номера рахунку, зазначеного в цих документах (діючий рахунок до зміни за стандартом IBAN/за стандартом IBAN);
  • з 05 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року:
    прийматимуть до виконання документи на переказ коштів/зараховуватимуть кошти на рахунок отримувача за реквізитами, варіації заповнення яких вибрав клієнт-платник;
    повідомлятимуть контролюючі органи про зміну діючих рахунків клієнтів-суб’єктів господарювання за стандартом IBAN;
    подадуть (без заяв клієнтів) до органів Пенсійного фонду України/органів соціального захисту населення перелік рахунків за стандартом IBAN.

Нагадаємо, що з 05 серпня 2019 року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку IBAN, який складається з 29літерно-цифрових символів.

З 01 листопада 2019 року застосування IBAN буде обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема і транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • @@@
24.04.19 11:19

это все налоговые р/с изменятся ????????????????

Ответить
  • @@@
24.04.19 11:22

и счета поставщиков, и покупателей надо известить

Ответить
  • люда
24.04.19 12:11

Скільки можна!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ответить
  • Ирина
24.04.19 12:32

ПОЛНЕЙШИЙ "IBAN";

Ответить
  • бурундук
24.04.19 14:07

Штука хорошая, НО исполнение как всегда " все сразу"

Ответить
  • Вячеслав
24.04.19 15:57

"прийматимуть до виконання документи на переказ коштів/зараховуватимуть кошти на рахунок отримувача за реквізитами, варіації заповнення яких вибрав клієнт-платник" Т.е. счета будут 3 месяца существовать параллельно?

Ответить
  • Ирина
25.04.19 23:45

Вячеслав, счета так и останутся, но вариант заполнения реквизитов этих счетов будут 3 месяца в двух видах: старом формате и новом, на выбор.
IBAN содержит в себе и номер счета и код банка - почти то же самое, только в одну строчку.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям