Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.06.20
19119 14 Печатать

Як відбуватиметься запровадження електронних трудових книжок

Нагадуємо, 3 червня 2020 року Уряд схвалив проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. 10 червня даний законопроект було зареєстровано у Верховній Раді за № 3623.

Проектом акта, зокрема, передбачається:

• установити п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника (протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так й електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру);

• визначити, що внесення відомостей про трудову діяльність до Державного реєстру через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо), здійснюється працівником і роботодавцем із обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису;

• установити, що після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру, роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис, при цьому також передбачено обов’язок роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення;

• запровадити можливість автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію, при цьому, якщо особою перенесено призначення пенсії та продовжено перебування у трудових відносинах, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75 %. В рамках автоматичного призначення пенсій також передбачено можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Така реформа створить можливості для:

• зменшення витрат роботодавців на ведення паперового документообігу;

• спрощення доступу до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, насамперед у випадку тимчасової втрати працездатності,

• врахування даних стосовно освіти та кваліфікації, яку має працююче населення та яку отримують молоді люди, для забезпечення узгодження пропозицій, які існують на ринку праці, та планування підготовки (перепідготовки) фахівців за актуальними напрямками;

• усунення можливих ризиків і негативних наслідків втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей до цього документа.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Wonder woman
16.06.20 09:17

Не поняла про "здійснюється працівником і (не або) работодавцем із накладенням КЕП". Значит ли это, что с сотрудников нужно будет требоватьЭЦП? Далее вопрос реализации - знают ли они, как работает портал ПФУ сейчас, каких усилий стоит в него зайти, не говоря уже про скачать справку оттуда. Потянет ли портал загрузку данных столькими пользователями? И вообще, вроде как принимали эту электронную трудовую шлабуду для того, чтоб не вести бумажную, а из всего этого выплывает, что мы ее все равно вести будем еще 5 лет точно и по запросу работника довічно.

Ответить
  • Нина1
16.06.20 11:35

Ну и где забота законодавця про "зменшення витрат роботадавця на ведення паперового документообігу", если после внесения данных в госреестр, "роботодавець зобовязаний видати працівнику оригінал паперової трудової книжки, а також на його вимогу вносити  до трудової книжки записи про прийняття на роботу" и т.д. Что курили, когда писали?

Ответить
  • Галька
16.06.20 12:31

Нина1,Я так понимаю, что о прочей документации, связанной с ведением трудовых вы не слышали и охрана труда вас не проверяла...

Ответить
  • Наталія
16.06.20 15:09

Галька, тобто запис в ТК і ведення журналу обліку ТК - це такий обтяжливий процес?

Ответить
  • ^^^
16.06.20 11:38

Ну насколько я поняла, пока плюс в том, что трудовые можно не хранить у работодателя, если кто захочет запись в трудовую, приносит ее, запись сделали, отдали обратно.

Ответить
  • Наталія
16.06.20 15:11

^^^,ага,принесіть нам трудову, ми Вам запис про звільнення за прогул зробимо.

Ответить
  • Татьяна
16.06.20 12:57

Думаю забыли еще добавить: Работодатель будет обязан  ежеквартально сдать отчет (о чем они придумают).
За ошибку в названии профессии или  еще за что то -штраф: административный, уголовный.
А если честно у меня, уважаемые бухгалтера, давно возникает такое предложение.
Во всех малых предприятиях кадровый учет  почему то больше всего беспокоит бухгалтера. И штрафы налагаются на бухгалтера.
Но ведь это не бухгалтерская обязанность.   Надо на законодательном уровне предусмотреть вопрос: если ведение  кадрового учета , учета рабочего времени  и прочие  аспекты  трудовых отношений  возложены на бухгалтера ( а не  отдельных специалистов) то к должностному окладу бухгалтера
 В ОБЯЗАТЕЛЬНОМ ПОРЯДКЕ  должна быть доплата  1/2  хотя бы МЗП -как кадровика, юриста.
Потому, что не все руководители  понимают, что  кадры, это не бухгалтерский учет. А бухгалтер,в нынешних условиях,не может ВСЕ знать.

Ответить
  • ІЯ
16.06.20 14:12

Татьяна, гм, а на думку: податкової, пенсійного, упр. праці, дежпраці, фонду нещасних випадків, фонду соц. страху якраз і повинен....

Ответить
  • Тетяна
16.06.20 17:34

ІЯ, військомати забули

Ответить
  • Наталія
16.06.20 15:07

Я щось не зовсім зрозуміла такий нюанс: на вимогу працівника передала сканкопію ТК до ПФ, видала саму ТК працвнику на руки, але трудові відносини тривають. Питання: а як вносити запис про звільнення працівника, напр. якщо буде звільнення за порушення трудової дисципліни, невиконання обов'язків? Іванов, принемсіть свою ТК, ми вам запис про звільнення за прогул зробимо...??

Ответить
  • Галина
16.06.20 20:22

Наталія, Ви ж маєте вести електронну ТК, в неї і вносите, а реєстр буде бачити.

Ответить
  • Марина
16.06.20 16:10

Наталія,Після внесення даних про трудові відносини до електронної бази первинною стають саме дані цієї бази. А запис у паперові трудовій - вторинним і за бажання працівника. Мене інше цікавить.  Як швидко ця електронна база "полетить" і хто буде нести відповідальність за некоректні дані, які туди внесе якийсь доморощений хакер?

Ответить
  • Мария Стебловская
16.06.20 17:10

А как поступать ФОПам единщикам у которых раньше была трудовая книжка.Самому за себя сканировать военный билет,диплом,трудовую книжку до предпринимательской деятельности?

Ответить
  • Лариса
19.06.20 17:18

Мария Стебловская, именно. На потрал ПФУ заходите как физлицо с ЭЦП его же СПД- это кабинет самого СПД-шника, туда отправляете его личные данные. Потом заходите как юрлицо с тем же ЭЦП (да, СПД тут как юрособа) - и вы уже как СПД-работодатель, туда отправляете все данные по свои сотрудникам, там же видны ваши отчеты по ЕСВ.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям