Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.09.20
3073 3 Печатать

ЄСВ на суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки звільненому працівнику

Податківці нагадують, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки у відповідності зі ст. 24 Закону України від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР "Про відпустки".

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку ЄСВ, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон № 2464).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР "Про оплату праці", та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Згідно з пп. 2.2.12 розд. 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р № 5, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток працівникам у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати як оплата за невідпрацьований час.

Таким чином, зазначені виплати є базою нарахування ЄСВ.

Відповідно до ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Отже, у разі нарахування та виплати роботодавцем сум грошових компенсацій невикористаних щорічних (основної та додаткової) відпусток працівнику після його звільнення, ЄСВ на такі суми не нараховується та не утримується.

По материалам Офіс ВПП ДПС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
01.09.20 16:21

Статья странная. Компенсационные выплаты являются базой для начисления ЕСВ. И тут же ЕСВ не удерживается. Я что-то не поняла?

Ответить
  • Людмила
01.09.20 16:35

это типа можно и не начислять компенсацию?Уволить- и уходи
А если после увольнения начислить и выплатить - тогда ЕСВ не начисляется? Тоже вариант- зачем деньги тратить на налоги!

Ответить
  • Анна
01.09.20 22:26

Людмила, а потом по труду придут и нассчитают штрафов за то, что не выплатили все пологающееся вовремя.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям