Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.06.21
8696 12 Печатать

Проходження е-лікарняного на підприємстві для призначення матеріального забезпечення застрахованій особі

Листок непрацездатності, що формується у Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення, як і його паперова версія.

Сформований листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, але до дати закінчення періоду його дії не може бути використаний страхувальником як підстава для нарахування матеріального забезпечення. Сформований листок непрацездатності з причиною непрацездатності «вагітність і пологи» передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення у день створення.

Після формування е-лікарняного в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України роботодавець, відповідно до статті 32 Закону № 1105, протягом десяти днів з дня закінчення періоду його дії призначає матеріальне забезпечення застрахованій особі. Для цього:

- е-лікарняний друкується або залишається в електронному вигляді в кадровій службі або відповідальної особи кадрової служби (за рішенням роботодавця);

- кадрова служба або відповідальна особа кадрової служби визначає страховий стаж застрахованої особи (пільги) та кількість календарних днів непрацездатності, що підлягають оплаті за рахунок коштів роботодавця та Фонду соціального страхування України. Зазначена інформація, за бажанням (або визначенням роботодавця), формується у паперовому вигляді або в електронному;

- е-лікарняний, відомості щодо визначеного страхового стажу та кількості днів непрацездатності, що підлягають оплаті, передаються до комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства;

- комісія із соціального страхування на підприємствах продовжує свою роботу та зберігає весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 13;

- рішення про призначення або відмову у призначенні матеріального забезпечення комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства передає до підрозділу бухгалтерії підприємства, який нараховує матеріальне забезпечення;

- бухгалтерією здійснюється розрахунок матеріального забезпечення на підставі е-лікарняного (за необхідності його паперової роздруківки) та рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства. Даний розрахунок записується в електронному або паперовому вигляді (за рішенням роботодавця) та відображається в бухгалтерських проводках;

- заповнюється заява-розрахунок (детально про це у матеріалі за посиланням) та подається до відділення Фонду за місцем обліку.

По материалам Фонд соцстраху

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • +++
10.06.21 09:15

А для чого тепер та фіктивна комісія? Лікарняний вже ж не можливо "підробити" як це вважалося можливим раніше. І ще краще питання про самі фонди соцстраху.Вони тепер яку функцію окрім роздеребанювання бюджету виконуватимуть? 

Ответить
  • Людмила
10.06.21 09:24

Якщо ті фонди все гарно бачать і наявність лікарняного і стаж і заробіток, так нехай самостійно розраховують матеріальне забезпечення. Оце і буде покращення!

Ответить
  • Ольга
10.06.21 09:55

а где дЭпапЭризация?! если бл всё равно придется печатать и подшивать под расчет...

Ответить
  • Светлана
10.06.21 12:19

Ольга, только раньше бухгалтерия получила больничный с протоколом комиссии, начислила и отправила в ФСС. А теперь зайди в 25 елктронных кабинетов, все проверь, верни на доработку ( или сам доделай, что будет быстрее) и только потом сделай начисления. Де покращення та полегшення та ще з новою звітність - невідомо. 

Ответить
  • Виктория
10.06.21 11:42

Ольга, там сказано печатать по решению работодателя, я ничего печатать не собираюсь. 

Ответить
  • Надія
10.06.21 13:49

Як вам  оце : "Після формування е-лікарняного в електронному кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України роботодавець, відповідно до статті 32 Закону № 1105, протягом десяти днів з дня закінчення періоду його дії призначає матеріальне забезпечення застрахованій особі". 
Це треба відслідковувати  у кого коли закрили лл. А якщо людина продовжує хворіти  місяців 4 після інсульту і не може говорити - повідомити кадри про закінчення періоду дії  чергового  е-лікарняного ????

Ответить
  • Юлія
10.06.21 14:42

Це виходить, що комісія по соц.страху повинна щоденно проводити свої засідання, відслідковувати та розглядати ЛЛ, по яких закінчився період дії, особливо на тих підприємствах, де багато людей і, відповідно, багато лікарняних. Уявляєте, як щоденно зібрати разом людей, які працюють в різних підрозділах, в різних змінах? Мені буже важко це уявити. І про яку депаперізацію іде мова, якщо той е-лікарняний все одно треба роздрукувати для його ж розгляду? Яка інформація буде на роздруківці, чи достатня для прийняття рішення щодо його оплати? Самі питання без відповідей

Ответить
  • а у нас
10.06.21 20:45

Юлія, посмотрите положение о комиссии по соцстрахованию - и свои документы по своей комиссии - написано, что комиссия должна собираться не реже одного раза на 10 дней, (а обычно это делают дважды в месяц- к авансу и зарплате), вот и определитесь - например, собирается комиссия 14 и 28 числа, смотрят на сайте ПФУ, какие больничные закрыты, рассматривают их, вносят в протокол и все дела. Мы, скорее всего, так и будем делать, но раз в месяц - это нарушение, но не наказуемое, разве что при проверке скажут " ай-я-я".

Ответить
  • Виктория
10.06.21 16:22

Юлія, комиссии после сдачи больничного дается 10 дней на принятие решения, поэтому, если комиссия будет собираться раз в 10 дней, никакие сроки нарушены не будут. Я ничего печатать не собираюсь, комиссия рассмотрит больничные на сайте, я возьму данные для расчета также с сайта. 

Ответить
  • Галина
10.06.21 17:27

Виктория, если у вас сотня сотрудников будете ежедневно мониторить - у кого закончился больничный? и высчитывать 10-дневный срок?

Ответить
  • Виктория
11.06.21 10:51

Галина, зачем? Заседание комиссии, например, 1, 10 и 20 числа, когда бы больничный не закончился, в десятидневный срок комиссия уложится, тем более, там, если не ошибаюсь, 10 рабочих дней на рассмотрение. То есть, комиссия собралась 1 числа, рассмотрела все больничные, которые закончились с 21 по 30 число. Или проводить заседание комиссии (которое по факту мало кто проводит) раз в неделю, по пятницам или по понедельникам и ничего высчитывать не надо. Не придумывайте проблем там, где их нет.

Ответить
  • Віолетта
11.06.21 13:09

все равно всякие жесткие сроки напрягают

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям