Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.10.22
2920 0 Печатать

Особливості підготовки Документації з ТЦУ у 2022 році

Підготовка Документації з ТЦУ складається з декількох етапів, має ряд правил і певний порядок. З огляду на те, що сьогодні в Україні введений воєнний стан, виникли нові вимоги щодо оформлення та подання звітності. Платники податків звертаються за допомогою до експертів, щоб уникнути помилок і підготувати документи вчасно. 

Консалтингова компанія «‎Парето» розповіла основні особливості підготовки Документації з ТЦУ у 2022 році. Більш детальну інформацію от фахівців викладаємо нижче.

Яку інформацію необхідно подавати?

Відносно цього питання були внесені деякі зміни, а саме — розширено статтю 39 Податкового кодексу України. Отже, наразі платнику податків необхідно надавати таку інформацію:

  1. Дані про фізичних осіб, які є контролерами платників (при наявності таких).
  2. Інформацію про здійснені контрольовані операції, а також про всю систему реалізації товарів і послуг.
  3. Детальний опис операцій, які спрямовані на закупівлю продукції чи послуг (така закупівля повинна мати чіткі обґрунтування та мету).
  4. Якщо платник податків є членом міжнародної групи компаній, тоді він зобов’язаний також надати копії договорів та інших документів, які стосуються питання ціноутворення.
  5. Копії аудиторського висновку, який детально описує фінансову звітність за конкретний звітний період.
  6. Копії угод, які встановлюють чіткий порядок процедури виконання контрольованих операцій.

Це базовий перелік документів, який необхідно буде зазначити платнику під час оформлення Документації з ТЦУ.

Звертаємо увагу, що бувають випадки, коли окремим платникам надходять запити на інші види договорів або звітності. У такому випадку доведеться готувати додаткові документи.

Радимо звернутися до аудиторів за консультацією, так ви зможете дізнатися більш точну інформацію про Документацію, а також отримати допомогу у процесі її оформлення.

Що таке глобальна документація?

Необхідно відзначити, що Документація з ТЦУ — це не один конкретний документ, а комплекс звітності, який містить різні види паперів.

Одним з найбільш важливих документів є глобальна документація (або її ще називають майстер-файл). Ця звітність також є комплексною, тобто складається з:

  1. Інформації про систему організації міжнародної групи компаній, а також про держави, члени яких мають право здійснювати діяльність.
  2. Детальної інформації про роботу міжнародної групи компаній.
  3. Даних про нематеріальні активи, які є частиною діяльності міжнародної групи компаній.
  4. Даних про економічні операції.
  5. Інформації про фінансову звітність.
  6. Інформації про всі угоди, які були укладені між учасниками міжнародної групи компаній.

Уся ця документація складається в добровільній формі (обов’язково українською мовою). Головна умова, щоб звітність містила вищезазначену інформацію.

Якщо ви бажаєте більш детально ознайомитися з Документацією з ТЦУ, ви можете відкрити приклади на офіційному сайті компанії. Також доступні вебінари та детальний розбір кейсів.

Звіт про контрольовані операції

Звіт про контрольовані операції — це підсумкова інформація про всі контрольовані операції, що відбувалися під час звітного періоду.

Якщо говорити про процес підготовки, то він охоплює:

  1. Визначення всіх виконаних операцій з нерезидентом, які відповідають законодавчим критеріям.
  2. Оформлення та складання документу.
  3. Висунення рекомендацій щодо виконання процесу автоматизації (це необхідно лише в тому випадку, коли існує велика кількість однотипних даних).

Також хочемо зазначити критерії контрольованих операцій — їх усього два. Перший — це загальний дохід від всіх операцій не повинен бути меншим за 150 мільйонів гривень, а другий — це дохід від операцій з одним контрагентом повинен перевищувати 10 мільйонів гривень.

Компанія «‎Парето»

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям