Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.10.22
1269 0 Печатать

Що робити у разі відкриття спадщини до 24 лютого на території, де ведуться бойові дії?

Постановою КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» від 24.06.2022 р. № 719, продовжено перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття. На період дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини (або відмови) зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці, відносно до встановленого ЦКУ строку у шість місяців.

Наприклад, якщо спадщина відкрилася 18 лютого 2022 р., то строк для її прийняття (відмови) спливає 18 грудня 2022 р., видача свідоцтва проводиться з 19 грудня 2022 р. Якщо спадщина відкрилася 1 травня 2022 р., то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає 1 березня 2023 р., видача свідоцтва проводиться з 2 березня 2023 року, якщо воєнний стан не буде припинено або скасовано раніше.

Є два варіанти вирішення таких категорій справ:

1. Якщо робоче місце нотаріуса, яким було відкри то спадкову справу, було розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, де припинено доступ до реєстрів, але сам нотаріус виїхав та перереєстрував робоче місце, то в такому випадку спадкоємці можуть звертатись до того ж нотаріуса та продовжувати процес спадкування.

Якщо зв’язку з цим нотаріусом немає, його можна знайти шляхом направлення письмового запиту чи усного звернення до Міністерства юстиції або ж через Єдиний реєстр нотаріусів України.

2. Якщо спадкова справа була відкрита нотаріусом, робоче місце (контора), якого розташована в межах адміністративно-територіальної одиниці, що включена до затвердженого Міністерством юстиції переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів і сам нотаріус залишився на непідконтрольній території, утримуючи в своєму розпорядженні всі нотаріальні архіви, шляхом вирішення такої ситуації буде звернення з позову до суду про визнання права власності на спадкове майно в зв’язку з неможливістю оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

До позовної заяви потрібно додати аргументовану постанову про відмову у видачі свідоцтва від нотаріуса. В такій ситуації слід попередньо звернутись до органів юстиції із запитом на отримання інформації про розташування спадкової справи. Ви отримаєте відповідь на запит, в якій буде надана інформація про відсутність доступу до справи. Така відповідь і буде підтвердженням того, що у вас немає можливості оформити спадщину в нотаріальному порядку.

Отже, з урахуванням того, що станом на теперішній час відповідні зміни до Правил вчинення нотаріальних дій, щодо таких ситуацій на законодавчому рівні не вносилися, вказане питання потребує додаткового опрацювання, а тому вірогідно, що вже найближчим часом буде нормативно врегулювано.

Нагадаємо, в умовах воєнного стану можна звертатись до будь-якого нотаріуса, який внесений до Переліку та має доступ до реєстрів. Знайти нотаріуса, який працює в період дії воєнного стану за посиланням

По материалам Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Львів)

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям