Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.12.22
1692 0 Печатать

При знищенні товарів у період війни необхідно провести інвентаризацію

Мінфін у листі від 26.10.2022 р. № 41010-07/595-ЗПІ/483 розглядає питання, пов'язані із документальним підтвердженням знищення (втрати) товарів внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану.

Автори листа нагадали, що перед складанням річної фінзвітності обов'язково проводять інвентаризацію активів та зобов'язань підприємства.

Крім того, інвентаризація також обов'язкова у разі, зокрема, пожежі, стихійного лиха або техногенної аварії.

Згідно із Положенням про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженим наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879, інвентаризацію у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха (на день після закінчення явищ) проводять в обсязі, визначеному керівником підприємства.

Виявлені під час інвентаризації непридатні або зіпсовані запаси вносять до окремого інвентаризаційного опису, в якому вказують найменування відповідних запасів, їх кількість, причини, ступінь і характер псування, пропозиції щодо їх знецінення, списання або можливості використання цих предметів у господарських цілях.

Висновки щодо виявлених розбіжностей між фактичною наявністю активів і зобов'язань і даними бухобліку, які наводять в звіряльних відомостях, та пропозиції щодо їх врегулювання відображає інвентаризаційна комісія у протоколі, який складають після закінчення інвентаризації і передають на розгляд та затвердження керівнику підприємства.

У протоколі наводять: причини нестач, втрат, лишків, а також пропозиції щодо заліку внаслідок пересортиці, списання нестач в межах норм природного убутку, а також понаднормових нестач і втрат від псування цінностей із зазначенням причин та вжитих заходів щодо запобігання таким втратам і нестачам.

Підприємства можуть додавати до протоколів іншу інформацію, що є суттєвою для прийняття рішень щодо визнання і оцінки активів і зобов'язань та розкриття відповідної інформації у фінансовій звітності.

Результати інвентаризації на підставі затвердженого протоколу інвентаризаційної комісії відображаються у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності того звітного періоду, у якому закінчена інвентаризація.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям