Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.01.23
8997 4 Печатать

Призначаємо лікарняні-2023: хто замінить комісію із соцстрахування

Автор: Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці.

З 1 січня 2023 року функції страховика від ФСС перейшли до Пенсійного фонду України (ПФУ). Щоб так сталося, до низки нормативних документів були внесені відповідні зміни. Зокрема, викладено у новій редакції Закон про соцстрахування*. І що цікаво, після таких коректив у цьому документі зникла згадка про комісію із соцстрахування. Хто в такому разі призначатиме лікарняні у 2023 році? Зараз розкажемо.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Хто ж як не він?

До 01.01.2023 у ст. 30 Закону про соцстрахування було чітко заначено, що рішення про призначення матзабезпечення приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування.

Проте у новій редакції ст. 30 Закону про соцстрахування згадки про комісію (уповноваженого) із соцстрахування вже немає. Однак у ч. 3 ст. 22 цього документа вказано, що рішення про призначення страхової виплати приймається страхувальником або уповноваженими ним особами.

Отже, починаючи з 01.01.2023 саме страхувальник або уповноважені ним особи:

— здійснюють контроль за правильністю нарахування і своєчасністю здійснення страхових виплат;

— приймають рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково);

— розглядають підстави і правильність видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат.

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Любов
27.01.23 08:54

Дякую за роз"яснення та поради. Якраз актуально.

Ответить
  • Надежда
27.01.23 10:10

Комісії з питань соцстраху були ще з інструкції 1937 року. 
 Але крім обов'язків перевіряти хворого на дому чи виконує він приписи лікаря або вживає алкоголь, було те,  чого зараз вже немає.
 Саме комісія з соцстраху  складала списки на новорічні запрошення на вистави та подарунки дітям,  надавала безкоштовні  путівки на дитячий відпочинок у піонер таборах, хоч на три зміни поспіль, для батьків були бази відпочинку.   Саме комісія приймала заявки та  медичні довідни для санатотного лікування та визначала хто з працівників найбільш потребує цього. та  встановлювала відсоток оплати путівки від 10 до 30%. Цього вже немає і ніколи не буде. Залишились самі  лікарняні, тому  по кожному лікарняному видавати наказ - це махрова паперова  бюрократія та при перевірці з Фонда - зачепка для штрафів. Вважаю, що оплата лікарняного виписаного лікарем не потребує ніяких наказів, Це обов'язок керівництва  підприємства оформити заявку для оплати на  порталі ПФУ. 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
27.01.23 12:31

Спасибо. Пару замечаний:
По поводу «припинення» полномочий комиссий, уповноваженної особи (из рисунков): в примерах говорится о комиссиях или особах, полномочия которых "створені наказом". Так ли?
Вроде бы они утверждались протоколом сборов, а не Наказом (сейчас без света нет возможности посмотреть первоисточник от ФСС). Но если я не ошибаюсь, то в примерах не совсем верный текст (именно п. 1 про «припинення»)... Даже, если исправить в тексте на "затверджені Протоколом...", то, на мой взгляд, нельзя Наказом отменять решение сборов. Логичней было бы снова собрать "сборы" и на них уже опять-таки протоколом принять решение о припиненні повноважень у зв'язку з змінами у законодавстві. 
По поводу повідомлення до ПФУ щодо виплат страхових коштів: как ни странно — а на основании ЧЕГО (какого Закона, Порядка) сейчас подавать повідомлення именно в ПФУ? В каком формате? Какая ответственность за НЕподачу? Вопросы риторические и ответы на них «нет». Нет утверждённого Порядка (и формы) , нет полномочий ПФУ (пока что) составлять протоколы и штрафовать. Или я не прав? 

Ответить
  • Антонина
27.01.23 12:42

Только не бухгалтерЦІ (рис. 1), пожалуйста!

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям