Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.06.23
2133 2 Печатать

Чи має право роботодавець вимагати військовий квиток працівника при працевлаштуванні

Держпраці надає роз’яснення з питання щодо правомірності вимагання військового квитка роботодавцем з печаткою військкомату про взяття на облік при працевлаштуванні на роботу.

Порядок прийняття на роботу, а також документи, які має подати кандидат на посаду визначає ст. 24 КЗпП, яка зобов’язує кандидатів на працевлаштування подати з-поміж іншого військово-обліковий документ.

Додаткові вимоги встановлює Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який КМУ затвердив постановою від 30.12.2022 р.№ 1487 (далі — Порядок).

Роботодавець зобов’язаний перевірити в особи, яка працевлаштовується, наявність: військово-облікового документа; відмітки у військово-обліковому документі про взяття на військовий облік.(абзац 2 пункту 34 Порядку).

З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють: перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

По материалам Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
08.06.23 09:37

и.....? Він не надав - я не перевірила, я маю право відмовити в працевлаштуванні? 

Ответить
  • Тетяна
08.06.23 09:50

Я отказался в приёме на работу, т.к. у претендента военные документы были не в порядке. Было только прописное свидетельство,  а человеку 35 лет.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям