Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.09.23
8935 1 Печатать

Індексація зарплати: що маємо зараз та що чекає нас у 2024 році

Нагадуємо, що Законом про Держбюджет-2023 було призупинено дію Закону про індексацію.

Таким чином,  протягом 2023 року роботодавці не повинні нараховувати та виплачувати працівникам індексацію. При цьому, незалежно від того, коли у працівника виникло право на індексацію зарплати, у 2023 році вона йому не нараховується. 

Проте, у Мінсоцполітики та Мінекономіки, як завжди, своя точка зору. Лише у травні 2023 року ці відомства надали роз'яснення, що протягом 2023 року за працівником має зберігатися сума індексації заробітної плати, яка виникла за період до січня 2023 року. В свою чергу, Мінфін не підтримав таку позицію та нагадав, що на 2023 рік зупинено дію Закону про індексацію. 

На нашу думку, роботодавець не повинен нараховувати та виплачувати працівникам індексацію протягом 2023 року. Проведення такої виплати не передбачено законодавством. Зупинено дію Закону про індексацію, «заморозився» й Порядок № 1078, який затверджено з метою реалізації зазначеного Закону. Відсутній механізм обчислення збережених сум індексації у разі її виплати протягом 2023 року. Більш детально читайте у нашому матеріалі Індексація-2022: чи зберігати в 2023 році?

Що стосується наступного, 2024 року, то проєктом Закону про Державний бюджет України на 2024 рік  вже не передбачено призупинення дії Закону про індексацію.

Таким чином, у 2024 році для роботодавців повертається обов'язок проводити нарахування та виплату індексації працівникам. 

Після прийняття Закону про Держбюджет - 2024 ми розповімо про всі деталі проведення індексації у наступному році. Слідкуйте за нашими новинами, щоб не пропустити такі важливі зміни у роботі. 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Нина
18.09.23 12:01

Як завжди, у кожного своя думка, а ви бухгалтера думайте...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям