Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.11.23
929 0 Печатать

Критерії щодо виробництва будматеріалів в Україні зміняться

7 листопада Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким вводить в дію рішення РНБО щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи в осінньо-зимовий період 2023/2024 року.

Одним з пунктів цього рішення є організація планів заходів для енергетичної модернізації підприємств – виробників теплової енергії, енергетичної модернізації підприємств водопостачання та водовідведення, а також для підтримки термомодернізації будівель.

Через це, а також через курс України на євроінтеграцію вимоги для виробництва будівельних матеріалів в Україні будуть змінюватися – віднині вони повинні будуть вироблятися за європейськими стандартами та забезпечувати енергоефективність будівель і споруд, побудованих з їх використанням.

Про це під час галузевої бізнес-конференції TeamWIN – Дні вікна і скла в Україні розповіла голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії “Слуга Народу” Олена Шуляк.

“Підписаний президентом закон стосується нашої енергетичної безпеки. Ми розуміємо, що такий сусід як росія нікуди не зникне, тому питання енергетичної безпеки досить довго буде №1. Раніше парламент ухвалив закон про запровадження в Україні мінімальних вимог до енергоефективності будівель і споруд. Якщо ми говоримо про справжню енергоефективність і термомодернізацію і стандарти, за якими їх проводити, без відповідного законодавства в Україні і зміни правил у нас точно нічого не вийде”, – зауважила Шуляк.

За її словами, для українського будівельного ринку і України в цілому, цей закон – один з основоположних для того, щоб змінювати і стандарти в будівельних виробах, і безпосередньо стандарти енергоефективного будівництва. Крім цього, пояснилила Шуляк, в європейському союзі і до будівельних матеріалів, і до самих будівель і споруд застосовуються зовсім інші стандарти, ніж в Україні. Тому оскільки процес відновлення і процес євроінтеграції для України нерозривні, при виробництві будівельних матеріалів це потрібно буде враховувати.

“І в роботі з Єврокомісією, і з іншими європейськими інституціями у нас є чітке розуміння, що відбудова України можлива лише при використанні сучасних будівельних і матеріалів, і сучасних технологій. Нещодавно, парламент заборонив використання в Україні азбесту, від якого через його шкідливість вже давно відмовилося більше ніж 70 країн, а Україна використовувала. Тому для нас це маленька перемога”, – зазначила народна депутатка.

Нагадаємо, у травні 2023 року фахівці громадської організації «Інститут міжнародних економічних досліджень» та державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза» провели дослідження, результати якого свідчать, що майже 90% будівельних матеріалів, які потрібні для відбудови України, можуть виробити українські компанії.

По материалам Політична партія “Слуга Народу”

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям