Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.07.24
252 0 Печатать

Розширено можливості подання заяв про пошкоджене чи знищене житло до міжнародного Реєстру збитків

2 липня 2024 року Кабмін було внесено зміни до Порядку подання заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, що завдані агресією Російської Федерації проти України, до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Порядок).

Зазначений Порядок призначений врегулювати механізм подання заяв про відшкодування збитків до Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України (далі – міжнародний Реєстр збитків), у відповідності до правил, встановлених міжнародним Реєстром збитків.

Як неодноразово зазначалося раніше, враховуючи значні обсяги збитків та велику кількість заявників, з огляду на особливості технічного впровадження міжнародного Реєстру збитків, а також в залежності від доступності доказів, які заявники можуть надати на підтримку своєї заяви, подання заяв щодо різних категорій збитків відкривається поетапно. Відповідно, зазначений Порядок також оновлюється разом з відкриттям нових технічних можливостей або нових категорій.

Наразі міжнародний Реєстр збитків розширює можливості подання заяв для всіх власників пошкодженого та знищеного майна, в тому числі тих, хто не має акту комісійного обстеження пошкодженого та знищеного майна, чи взагалі не звертався по допомогу за програмою єВідновлення і не планує чи не може це робити, тих чиє майно з певних причин не може бути зареєстроване в Державному реєстрі речових прав.

Це дозволить подати заяви про відшкодування збитків до міжнародного Реєстру збитків більшій кількості постраждалих.

Крім того, такі зміни дозволять подавати заяви щодо об’єктів нерухомого майна, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.

При цьому, для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків залишається обов’язковим дотримання таких умов:

  • об’єкт нерухомого майна був пошкоджений чи знищений 24 лютого 2022 року або пізніше;
  • об’єкт нерухомого майна був пошкоджений чи знищений внаслідок міжнародно-протиправних дій Російської Федерації в Україні;
  • пошкоджений чи знищений об’єкт нерухомого майна знаходиться на території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Зараз завершується тестування такої можливості і найближчим часом подання заяв у відповідності до розширеного функціоналу стане доступним всім власникам пошкодженого внаслідок російської агресії житла.

Нагадуємо, що наразі постраждалі  можуть подавати свої заяви до міжнародного Реєстру збитків за категорією А3.1 «Пошкодження або знищення житлового нерухомого майна». Однак вже незабаром буде відкрита низка нових категорій, в тому числі пов'язаних з відшкодуванням шкоди, завданої смертю та зникненням близьких членів сім'ї, вимушеним внутрішнім переміщенням. Крім того, буде відкрито низку категорій, де заявниками виступатиме держава Україна та бізнес.

Подання заяв за новими категоріями також впроваджуватиметься поступово, про що буде оголошено публічно.

Загалом можливість подання заяв буде доступною щодо більш ніж 40 категорій збитків після затвердження відповідних документів Конференцією Учасників міжнародного Реєстру збитків.

Закликаємо слідкувати за оновленнями діяльності міжнародного Реєстру збитків на офіційному вебсайті.

Більше інформації

Подати заяву

Про заяви та порядок подачі

«Юстиція без бар’єрів» — ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбарєрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

По материалам Мін’юст

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям