Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.12.14
2620 3 Печатать

Является ли объектом налогообложения военным сбором сумма средств, начисленная работникам за время задержки расчета при увольнении

   Чи є об’єктом оподаткування військовим збором сума коштів, нарахована працівникам за час затримки розрахунку при звільненні?
   
   Відповідно до підпункту 1.2 пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, зокрема, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.
   
   Статтею 116 Кодексу законів про працю України (КЗпП) визначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.
   
   Водночас статтею 117 КЗпП передбачена відповідальність за затримку розрахунку при звільненні. Так, у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
   
   Отже, якщо підприємство виплачує звільненому працівнику, який не перебуває з таким підприємством у трудових відносинах, середній заробіток за весь час затримки, сума такого заробітку не є об’єктом оподаткування військовим збором.
   
   Разом з тим слід зауважити, що кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів і матеріалів, що стосуються окремої справи, тому для більш детальної відповіді платникам податку варто звернутись за місцем податкової адреси до територіального органу ДФС.
   
   Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, підкатегорія 132.02
По материалам Головбух 24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ника
03.12.14 08:01

Хотелось бы уже знать : только до 01.01.15 военный сбор ИЛИ продолжат и на 2015год ? ( в первом случае сальдо расчетов в декабре желательно под 0 закрыть !!!)

Ответить
  • Алена
03.12.14 10:55

Уверена на 99% продолжат.

Ответить
  • бух-бух
03.12.14 12:38

можно подумать, что сильно обеднеет от того, что удержат военный сбор с средств, начисленных работникам за время задержки расчета при увольнении...

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям