Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.12.14
2686 0 Печатать

Облагается ли военным сбором сумма средств, выданных на командировку или под отчет, которая излишне потрачена и не возвращена в установленные законодательством сроки?

   Чи оподатковується військовим збором сума коштів, видана на відрядження або під звіт, яка надміру витрачена та не повернута в установлені законодавством терміни?
   
    Відповідно до ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями.
   
    Пунктом 140.1.7 п.п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) визначено склад витрат на відрядження я фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із відповідним платником податку або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена,.за виключенням витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляютьсяу відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, які визначені постановоюКабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 року № 98 (далі – Постанова № 98).
   
    Наказом Міндоходів України від 24.12.2013 № 845 затверджено Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі – Порядок) відповідно до п. 2 якого
   Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі - Звіт), подається до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт.
   
    За наявності надміру витрачених коштів така сума повертається платником податку в касу або зараховується на банківський рахунок особи, що їх видала, до або під час подання Звіту.
   
    При цьому, якщо під час службового відрядження платник податку отримав готівку із застосуванням платіжних карток, він подає Звіт і повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження. Відрядженій особі - платнику податку, який застосував платіжні картки для проведення розрахунків у безготівковій формі і строк подання Звіту не перевищив 10 банківських днів, за наявності поважних причин роботодавець (самозайнята особа) може продовжити такий строк до 20 банківських днів (до з’ясування питання в разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами).
   
    Об’єктом оподаткування військовим збором є, зокрема доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).
   
    Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст.. 168 ПКУ для податку на доходи фізичних осіб, за ставкою, визначеною п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ(1,5 відсотка від об’єкта оподаткування).
   
    Враховуючи вище викладене, сума надміру витрачених коштів, видана на відрядження або під звіт фізичній особі, яка перебуває у трудових відносинах із відповідним платником податку – СГД, не повернута такою особою в установлені законодавством терміни, є об’єктом оподаткування військовим збором.
   
   Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, підкатегорія 132.02
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям