Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.02.12
4268 30 Печатать

Может ли предприниматель - плательщик единого налога предоставлять в аренду жилые помещения, общая площадь которых превышает 100 кв. м., и нежилые помещения, общая площадь которых превышает 300 кв. м., не как предприниматель, а как физическое лицо?

   Згідно з Цивільним кодексом України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.
   
   Господарським кодексом України від 16.01.03 №436-ІV, із змінами і доповненнями (далі - ГКУ) визначено загальні умови укладання договорів, що породжують господарські зобов’язання.
   
   Згідно п.1 ст. 179 ГКУ майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.
   
   Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (п. 7 ст. 179 ГКУ).
   
   Відповідно ч. 1 ст. 181 ГКУ господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.
   
   Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем.
   
   Тобто, фізична особа самостійно вирішує питання щодо надання в оренду власного нерухомого майна як фізична особа, або як фізична особа – підприємець.
   
   Відповідно до пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України не можуть бути платником єдиного податку фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.
   
   Що стосується оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від надання в оренду нерухомості, то слід зазначити наступне.
   
   Відповідно до п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості є орендар.
   
   При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України (постанова КМУ від 29.10.11 №1253), виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади.
   
   Доходи фізичних осіб, отримані ними у вигляді орендної плати від надання в оренду нерухомості, оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.
   
   Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 Податкового кодексу України.
   
   Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені цим Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.
По материалам ДПА у Дніпропетровській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юлія
24.02.12 00:12

Вибачте, але на питання в повному обсязі так і не відповіли. Чи можна здавати в оренду майно одночасно як приватний підприємець та фізична особа? Відповідь повина бути: так чи ні.

Ответить
  • АРФА
24.02.12 00:30

Ув. Юлия! Вопрос был не об одновременной сдаче как предприниматель и физ. лицо, а именно о праве сдавать как физ лицо. И ответ четкий - да, можно сдавать как физ.лицо. При этом, если арендатор - субъект предпринимательской деятельности, то он является налог. агентом, если он также просто физ. лицо - то налог. агент - арендодатель. На Ваш вопрос ответ столь же четкий - "НЕТ". Только он на две строчки ниже в официальном налоговом разъяснении.

Ответить
  • ирина
24.02.12 01:16

вопрос как раз был конкретный - можно ли ОДНОВРЕМЕННО сдавать?

Ответить
  • utya
24.02.12 01:29

вони ніколи конкретної відповіді не дають :(

Ответить
  • Ника
24.02.12 01:37

На самом деле, конечно можно ФЛ-П на ЕН, сдавать в аренду недвижимость как просто физ.лицу и НДФЛ должен удерживать арендатор(налоговый агент), а физ.лицо сдать по итогам года декларацию о доходах полученных как физ.лицо. Но НИ опять мутит и мутит. Ну хочет везде запутать всё до невозможности. Вопрос был четкий: Можно ли Предпринимателю на ЕН сдавать в аренду как физ.лицо?. Напишите четко: ДА или НЕТ Но, они как всегда выкручиваются как могут. Всё равно же потом скажут точно, что можно, когда надавят на них. А пока есть возможность шантажировать и лишать свидетельств ЕН. Вот даже АРФА понимает по другому.. Хотя фраза: " Тобто, фізична особа самостійно вирішує питання щодо надання в оренду власного нерухомого майна як фізична особа, або як фізична особа – підприємець..". означает однозначно, что можно.

Ответить
  • Ника
24.02.12 01:43

Коллеги! Я консультировалась и меня уверили ,что платить в бюджет НДФЛ из суммы вознаграждения нужно одновременно с выплатой вознаграждения. А если возникает задолженность за аренду перед арендатором физ.лицом,то уплатить НДФЛ нужно до 30.числа следующего месяца. А в этой консультации написано о том,что в течение 40 дней по истечении квартала. Может я не так поняла?

Ответить
  • Незнайка
24.02.12 01:44

АРФА. Где вы увидели четкое "нет". Эти долбо... опять толково на конкретный вопрос не ответили.

Ответить
  • Самоход
24.02.12 01:46

Суть вопроса был в размере сдаваемой площади - как предприниматель он не может сдавать свыше 100 и 300 кв.м а как просто физ.лицо то можно. Даже не важно кто будет удерживать и перечислять налог. Как только налоговая его (сумму налога) увидит, то по ин.н высветится,что она предприниматель, а значит нарушает...площадь - то больше допустимой.....И замучаешься доказывать что ты ее сдаешь как простое физ.лицо....сработает правило "казнить нельзя помиловать". Вот поэтому четкого ответа и нет!

Ответить
  • Незнайка
24.02.12 01:54

Самоход. Что значит доказывать. Если это разные помещения, то заключаются и предоставляются проверяющим договора аренды на помещения (как с СПД), так и договора на помещения ( как с физлицом). Конечно, если помещение одно и площадь больше 300м.кв., вряд ли это сработает.

Ответить
  • АРФА
24.02.12 02:20

"ирина 24.02.2012 12:16:35 вопрос как раз был конкретный - можно ли ОДНОВРЕМЕННО сдавать?" Где Вы видете в вопросе слово "ОДНОВРЕМЕННО???" Вопрос: можно сдавать помещения, площадь которых превышает дозволенную для единоналожников, не как предприниматель, а как простое физ. лицо. И ответ совершенно четкий: "Да, может". А "нет" я увидела в совсем другом ответе на другой вопрос. Юлию интересует вопрос об ОДНОВРЕМЕННОЙ сдаче части площади как частный предпринимптель, а части площади как физическое лицо. И я написала, что это другой вопрос, и ответ на него был вчера дан в официальной обобщенной налоговой консультации. Она расположена в "Ресурсах" на две строчки ниже этой консультации. Этот ответ отрицательный. Если предприниматель сдает площадь большую, чем дозволено единоналожнику, то он не может сдавать ее часть как единоналожник, а часть - как физ.лицо. Он должен сдавать всю плащадь либо как физ. лицо, либо как предприниматель на общей системе.

Ответить
  • гость
24.02.12 02:28

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ НАКАЗ від 20 лютого 2012 року N 136 Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами – підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду

Ответить
  • Вика
24.02.12 02:35

НИКА. При виплаті винагород за ЦП-договорами ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ строки сплати ПДФО та ЄСВ такі: -якщо гроші отримані з рахунка в банку - ПДФО - одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів; ЄСВ нарахування - одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів; ЄСВ утримання - не пізніше 20 числа місяця наступного за базовим звітним, в якому нараховано винагороду (закрито акт) -виплата з виручки - ПДФО- протягом банківського дня, наступного за днем нарахування (виплати); ЄСВ нарахування - у день виплати; ЄСВ утримання - не пізніше 20 числа місяця наступного за базовим звітним, в якому нараховано винагороду (закрито акт) -винагороду(орендну плату) нараховано, але не виплачено - ПДФО - протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяца, в якому нараховано; ЄСВ нарахування та утримання - не пізніше 20 числа місяця наступного за базовим звітним, в якому нараховано винагороду (закрито акт). Тільки не забуваємо, що з ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ ЄСВ не нараховується та не утримувається. Це стосується винагород взагалі.

Ответить
  • Вика
24.02.12 02:45

НИКА. Вам дали консультацию (причем правильную), когда платит налог Арендатор - предпринематель арендодателю - физ.лицу, а в тексте идет речь о том, когда платит налог Арендатор - физ.лицо Арендодателю - тоже физ.лицу. Я поняла так.

Ответить
  • Вика
24.02.12 02:49

Сори - Арендодатель - физ.лицо платит налог с суммы вознаграждения, выплаченного ему Арендатором - физ.лицом.

Ответить
  • Светлана
24.02.12 02:50

Підпунктом 291.5.3 пункту 291.5 статті 291 Кодексу передбачено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку. Отже, якщо площа майна, яке належить на правах власності фізичній особі та надається в оренду (частина здається фізичною особою - підприємцем, а частина фізичною особою - не суб'єктом господарювання), перевищує норми, встановлені пп. 3 п. 291.5 ст. 291 Кодексу, то така фізична особа - підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Зазначене не забороняє фізичній особі - підприємцю здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування. Запитання 1. У власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною площею 400 кв. метрів. Чи може така фізична особа надавати 110 кв. м в оренду як фізична особа, а решту 290 кв. метрів, як фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування? Відповідь: у цьому випадку фізична особа - підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухомість в оренду як фізична особа - підприємець за загальною системою оподаткування або як фізична особа - не суб'єкт господарювання. Запитання 2. Фізична особа має у власності житлове приміщення загальною площею 150 кв. метрів. Чи має право така фізична особа надавати в оренду частину цього приміщення (кімнату) площею 30 кв. метрів як фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування? Відповідь: Фізична особа - підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення в оренду (30 кв. метрів), за умови якщо решта житлового приміщення (120 кв. метрів) не перебуває в оренді.

Ответить
  • АРФА
24.02.12 03:55

НИКА. Вас правильно проконсультировали. 168.1.5. Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду. Этот п-т. действует в общем случае. Для аренды действует специальный п-т. 170.1. Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм). В этом п-те есть подпункт: 170.1.4. Доходи, зазначені у підпунктах 170.1.1 - 170.1.3 цього пункту, оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок. А если арендатор - физ.лицо, то действует подпункт 170.1.5 согласно которому "орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені цим Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу". Правда дальше говорится о том, что этот доход и налог отображаются в годовой декларации, а такую декларацию подают только физ.лица. Поэтому непонятно как это относится к арендодателям - юр. лицам. Но в целом Вас проконсультировали правильно.

Ответить
  • Ника
24.02.12 04:22

Всем спасибо. Я не учла ,что последний абзац относится только к физ.лицам, со стороны арендатора и арендодателя. Вобщем замучили они всех своими разъяснениями, да и еще на украинском языке.

Ответить
  • Занятой
24.02.12 04:22

Господа! Остыньте! Это называется "горе от ума". Вам все ответили. Исчерпывающе вполне! Из за таких любителей "читать между строк" все ажиотажи и происходят! Не надумывайте сами себе проблем! Не ищите черную кошку в черной комнате, особенно если ее там нет!Будьте проще, глядишь и жить станет легче!

Ответить
  • Ника
24.02.12 04:38

Прочла этот хитроумный приказ № 136 от 20.02.12г. по поводу сдачи в аренду. Тогда какой смысл сдавать в аренду одновременно как ФЛ-П на ЕН и просто как из.лицо, если в сумме все равно нельзя превышать пределы для 2группы ? Вобщем "ОБЛОЖИЛИ ДЕМОНЫ" Какой смысл тогда в этом разъяснении от Днепропетровской областной НИ? Это мы и без них знаем. А если не сдавать в аренду как ФЛ-П на ЕН ничего, а как физ.лицо сдавать больше 300кв.м? Не такое ли мнение хотели отразить в этом письме?

Ответить
  • Ника
24.02.12 04:43

Всё таки в этой дискуссии права оказалась АРФА! Мы просто все наверное не читали прежде приказ № 136 от 20.02.12г.

Ответить
  • Незнайка
24.02.12 05:44

Кошмар. При подаче заявления спрашивали, можно ли быть единщиком при такой ситуации. Сказали: можно. Взяли заявление. Правда, из-за больших очередей никак не возьмем продленное свидетельство и книгу доходов, кстати, почему-то еще не зарегистрировали. Неужели нас ждет сюрприз? Уже 1-й квартал на исходе.

Ответить
  • ИН
24.02.12 06:18

Ситуация, когда в аренду офис (305 кв.м.) Юрлицу сдает нерезидент -ФЛ , договор заключен через ФЛП-податкового агента 3 группа или надо ФЛП переходить на общую систему?

Ответить
  • Семен
24.02.12 07:02

Они не правильно сделали, прежде чем писать закон и запутывать людей (закон каждый трактует и видит его по своему). На каком основании сдавать арендуемое помещение как ФЛП, если ты покупал это помещение как Физ.лицо! Надо было сначала зарегистрировать это помещение на ФЛП, а потом производить налогообложение. Но налоговая об этом ничего не пишет! Приведу пример: Стоит у меня дома Радиотелефоны большого радиуса действия. Который надо было регистрировать в Государственном центре радиочастот (я его зарегистрировал как Физ.лицо все нормально). Я так же являюсь ФЛП. Звонок с налоговой прейдите к нам по вопросу не сдачи отчетности за пользование радиочастотами. Пришел, а в налоговая мне говорят: вы должны 1870 грн. штрафа за не сдачу отчетности за 11 месяцев (11*170грн.). Я в шоке, а потом начинаю разбираться и им в ответ, так она же зарегистрирована на Физ.лицо, а не на ФЛП! По этому я и не платил штрафные санкции! Вот такой такие дела с арендой помещения, по идеи я могу сдавать помещение как Физ.лицо!

Ответить
  • Аноним
24.02.12 23:32

Нерезидент- фізособа згідно законодавства (ст 170.1.3 ПКУ) не може самостійно здавати в оренду юрособі офіс, потрібно через ФОПа ,який буде для нерезидента податковим агентом.

Ответить
  • Тет
25.02.12 07:49

Подскажите, пожалуйста, если ФЛ-П на ЕН сдает в аренду 200 кв.м. юридическому дицу, то НДФЛ удерживается юридическим лицом или нет???? ПЛИЗЗЗ!!!!

Ответить
  • Татьяна
25.02.12 09:17

Для Тет. В вашем случае юридическим лицом ничего не удерживается, ведь арендодатель и сам является "суб'єктом господарювання". И если соблюдены все требования Налогового Кодекса в части единого налога, то ни о каком НДФЛ вообще не должно быть и речи. Только сумма единого налога в бюджет со стороны арендодателя и арендные платежи предпринимателю со стороны юридического лица.

Ответить
  • АРФА
26.02.12 02:42

Для Тет. Согласна с Татьяной.

Ответить
  • Одана
27.02.12 03:26

Запитання 1. У власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною площею 400 кв. метрів. Чи може така фізична особа надавати 110 кв.м. в оренду як фізична особа, а решту 290 кв.метрів, як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування ? Відповідь: у цьому випадку фізична особа – підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухомість в оренду як фізична особа - підприємець за загальною системою оподаткування або як фізична особа несуб’єкт господарювання.

Ответить
  • Одана
27.02.12 03:27

Это выдержка из приказа №136

Ответить
  • Я
05.03.12 04:41

Подскажите, пожалуйста. У нас единственный вид деятеьности - сдача в аренду нежилого помещения. Площадь гораздо больше допустимых для пребывания на ЕН 300 кв.м. Всего около 700 кв. м. Мы сдавали в пределах 300 как ФЛП на ЕН, остальное - как простое физ. лицо...С выходом Наказа 136 от 20.02.12 у нас два пути: общая система или закрытие ФЛП и сдача в дальнейшем помещения от физ. лица. Вот стоим и думаем, что целесообразнее и "дешевле"?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям