Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.04.13
10102 28 Печатать

По какому документу списывать расходы на ГСМ

Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу газети «Інтерактивна бухгалтерія».

За яким документом списувати витрати на ПММ

Нещодавно Держстат скасував наказ, яким затверджено типову форму Подорожнього листа службового легкового автомобіля (наказ № 95, набрав чинності 16.04.2013 р.). А яким же документом у бухгалтерському та податковому обліку підтверджувати витрати на ПММ? Наші рекомендації наведемо далі

Передісторія

Ще у 2011 році із Закону про автотранспорт і Закону про дорожній рух прибрали згадку про подорожній лист (пп. 4 п. 4 та пп. 4 п. 7 р. І Закону № 3565, набрав чинності 14.08.2011 р.). Тож уже понад півтора року водії не зобов’язані його пред’являти працівникам ДАІ під час перевезення чи службових поїздок (абз. «а» пп. 2 п. 3 р. І Закону № 3565, п. 21 ч. 1 ст. 11 Закону про міліцію). А ті, у свою чергу, не мають права штрафувати за відсутність подорожнього листа у водія (див. нинішню редакцію ст. 126 КпАП, пп. 2 п. 1 р. І Закону № 3565).

Тож наразі наказом № 95, який скасував типову форму подорожнього листа й інструкцію про його застосування, Держстат фактично привів у відповідність до законодавства свої нормативні документи.

Документальне оформлення списання ПММ

Донині більшість бухгалтерів списували ПММ саме за подорожніми листами, незважаючи на те що вони стали необов’язковими документами для водія завдяки змінам у Законі про автотранспорт. Адже для цілей обліку (як бухгалтерського, так і податкового) вони цілком підходять. Саме на підставі їх списували витрати на ПММ підбивали підсумки щодо роботи водія й авто. Розроблювати якийсь власний бланк фактично ніхто не брався. Згідно з п. 2.7 Положення № 88, «первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади». Та, зважаючи на цей же пункт, документувати господарські операції можна з використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов’язкові реквізитичи реквізити типових або спеціалізованих форм (п. 2.7 Положення № 88). Однак більшість вирішила: навіщо розробляти свою форму, якщо вже «набили руку» заповнювати типову форму подорожнього листа. До того ж для вантажних перевізників про подорожній лист донині мовлять Правила перевезень.

Після скасування типової форми подорожнього листа легкового службового авто знову постало запитання:

  • за яким же документом списувати витрати на ПММ?

Одразу скажемо, можна й надалі продовжувати користуватися звичною формою подорожнього листа. Водночас його можна виписувати на тиждень або місяць, а не обов’язково на день (раніше п. 2.1 Інструкції № 74 вимагав виписувати щоденно). Або ж розробити власну форму, узявши, скажімо, за основу скасовану типову. Головне, щоб у власно розробленій були всі обов’язкові реквізити первинного документа (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік).

Адже без первинного документа не можна буде відобразити витрати в податковому обліку (п. 138.2 ПКУ). Обґрунтувати госпдіяльне використання пального без подорожнього листа (чи його аналога) для цілей ПДВ (відображення податкового кредиту) і податку на прибуток буде складно. Та й для списання в бухобліку без первинки ніяк.

Візьміть до уваги таке: якщо саме в подорожньому листі водій зчаста відмічав швидкісний режим і ділянки дороги зі щебенем, горбистою місцевістю тощо для застосування підвищуючих коефіцієнтів для списання ПММ, у розробленій вами формі також варто передбачити графи для цієї інформації.

  • чи можна вже не заповнювати графи для відмітки лікаря та механіка?

Для облікових цілей такі відомості жодної ролі не відіграють. Тобто навіть якщо відміток лікаря та механіка не було на подорожньому листі — на його основі все одно можна списувати пальне. Адже через відсутність таких відміток документ аж ніяк не втрачав статусу первинного. Підтверджує ці слова й рішення суду. Наприклад, в ухвалі Донецького апеляційного адміністративного суду від 18.01.2012 р. у справі № 2а-8135/11/1270 сказано: «Відсутність підпису лікаря в графі «Водій за станом здоров’я допущений до керування» та підпису механіка, не може свідчити про незаконне списання бензину, а свідчить лише про оформлення подорожнього листа не у відповідності з вимогами Інструкції про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобіля та обліку транспортної роботи, за що п. 3 цієї Інструкції передбачена відповідальність, яку несуть відповідальні особи перевізника і замовника у межах компетенції, визначеної цією Інструкцією» .

Застережемо вас щодо можливих помилок під час використання подорожнього листа. Вони стосуються вантажних перевезень, де типову форму подорожнього листа не скасовано, і перевезень пасажирів.

«Слизькі місця», пов’язані з оформленням подорожнього листа

Увага! Для вантажних перевізників. У Правилах перевезень й нині залишається твердження, що подорожній листпервинний документ про облік вантажних автомобільних перевезень, що всебічно характеризує роботу автомобіля та водія з моменту їх виїзду з автотранспортного підприємства та до повернення на підприємство (п. 1Правил перевезень). І суди навіть після того, як подорожній лист зник із Закону про автотранспорт, продовжують його вважати необхідним первинним документом для списання пального й обліку транспортної роботи, посилаючись на Правила перевезень (див. постанову Київського окружного адміністративного суду від 12.03.2013 р. у справі № 2а-5966/12/1070). Разом із тим вони говорять про використання затвердженої форми. Зважаючи на це,під час перевезень вантажів рекомендуємо використовувати типову форму подорожнього листа вантажного автомобіля (№ 2-ТН), затверджену наказом № 488.

Для пасажирських і вантажних перевізників. Проведення передрейсового медогляду й нині є обов’язковим (п. 1.4 та р. ІV Положення № 65, Закон про автотранспорт). У свою чергу, його результати лікар заносить у журнал. А за наявності подорожнього листа — робить запис і в ньому (п. 4.6 Положення № 65).

Щозмінна перевірка техстану авто передбачена Порядком № 974 і Законом про автотранспорт. Перевірку техстану відображають у журналі, ведення якого контролює перевізник (п. 8.1 Порядку № 974). Наприклад, водію загрожує адмінштраф за перевезення вантажів (пасажирів) без проходження перед­рейсового медогляду, перевірки техстанувід 510 до 680 грн (ч. 9 ст. 1331КпАП). Його накладають працівники ДАІ, які мають спеціальні звання (п. 3 ст. 222 КпАП). Та, зважаючи на те, що вимагати подорожні листи даішники не вправі, оштрафувати можуть хіба заглянувши до журналу медоглядів і контролю техстану

Висновок

Для списання ПММ легкового службового авто й обліку роботи водія і надалі доречно використовувати подорожній лист. Щоправда, можна відійти від його типової форми, яку скасовано, зокрема не заповнювати графи, передбачені для лікаря та механіка. Головне, щоб у документі були всі обов’язкові реквізити первинного документа. Інакше для цілей обліку він не підійде.

Вантажним перевізникам рекомендуємо використовувати типову форму, зважаючи на наявну судову практику.

Галина МОРОЗОВСЬКА,

провідний бухгалтер-експерт
газети «Інтерактивна бухгалтерія»

 

Список використаних нормативно-правових актів:

ПКУПодатковий кодекс України.

КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Закон про автотранспорт — Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Закон про дорожній рух — Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 р. № 3353-XII.

Закон № 3565 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень» від 05.07.2011 р. № 3565-VI.

Закон про бухоблік Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» 16.07.1999 р. № 996-XIV.

Закон про міліцію — Закон України «Про міліцію» від 20.12.1990 р. № 565-XII.

Правила перевезень — Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу України від 14.10.1997 р. № 363.

Наказ № 95 — Наказ Держстату України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету статистики України від 17 лютого 1998 року № 74 «Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її застосування» від 19.03.2013 р. № 95.

Положення № 88Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну України від 24.05.1995 р. № 88.

Наказ № 488 — наказ Мінтрансу та Мінстату України «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.1995 р. № 488/346.

Положення № 65Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене наказом МОЗ та МВС України від 31.01.2013 р. № 65/80.

Порядок № 974 — Порядок перевірки технічного стану транспортних засобів автомобільними перевізниками, затверджений наказом Мінтрансу України від 05.08.2008 р. № 974.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Натали
23.04.13 22:46

Подскажите пожалуйста, а каким документом списывать дизтопливо на фронтальный погрузчик ?Какой должен быть документооборот при списании дизтоплива? Где об этом можно прочитать ?Заранее спасибо.

Ответить
  • НН
23.04.13 23:42

народ, есть в авто газ и бензин, как заполнять путевой????

Ответить
  • tomassa
23.04.13 23:49

Списывать актом - это точно... А вот на основании какого документа?... Может разработать собственный... что-то вроде топливной карточки погрузчика, где указывать дату заправки, кол-во, часы работы и... всё, что захочется...? А нормы для погрузчиков есть в приказе №43...

Ответить
  • Аноним
23.04.13 23:57

Двумя строками...Там колоночка 7 "Марка пального" есть две строки в одной пишите газ в другой бензин! Выводите отдельно остатки по у виду топлива..

Ответить
  • тата
24.04.13 00:00

на фронтальный погрузчик нужно заполнять сменный рапорт с указанием отработанного времени, приказом утверждаются нормы списания на 1 час.работы и т.д.

Ответить
  • .......
24.04.13 00:30

.....фронтальный погрузчик... Иногда ловлю себя на мысли, читая чужие ситуации: слава Богу, что у меня хоть этого нет.

Ответить
  • Аса
24.04.13 00:51

tomassa прав ( или права ), нормы есть списания ( почасово ), актом за ( декаду, месяц ) все нормируется и утверждается на предприятии.

Ответить
  • Хмель
24.04.13 00:53

А если путевые грузовые (международные) ведутся на установленных бланках, но заполняються только некоторые графы (фиксируется пробег и маршрут), расчет расхода топлива делается по нормам в реестре путевых, который ежемесячно распечатывается и к путевым прилагается..., как думаете прокатит при проверке или заполнять все-таки все графы путевого?

Ответить
  • Вера
24.04.13 01:14

Ой как интересно! И со ссылочками, спасибо.

Ответить
  • мари
24.04.13 01:46

подскажите, пожалуйста, если на предприятии нет машини, а используем транспорт начальника, то договор на аренду нужен и нужны ли путевые листы?

Ответить
  • Аноним
24.04.13 01:50

Без договора не имеете права спысывать топливо на даный автомобиль!

Ответить
  • Для Мари
24.04.13 02:50

Договор подлежит обязательной регистрации у нотариуса

Ответить
  • БУХ
24.04.13 03:48

Для МАРИ Списывается 50 % , остальное за счет прибыли. С НДС -тоже 50 %

Ответить
  • НН
24.04.13 03:57

спасибо, но у меня легк авто марка пального в кол.8 там она одна, черз дробь можно ставить?

Ответить
  • НН
24.04.13 03:58

для БУХ уже давно 100% списываем

Ответить
  • Ирина
24.04.13 04:18

Подскажите, каким документом списывается ГСМ для авиации (малая с/х авиация)

Ответить
  • Стешка
24.04.13 04:26

ГСМ легкового автомобиля списывается на затраты полностью согласно норм и акта списания. Никиких 50%.

Ответить
  • Стешка
24.04.13 04:27

138.10. В состав прочих расходов включаются: 138.10.1. исключен; 138.10.2. административные расходы, направленные на обслуживание и управление предприятием: а) общие корпоративные расходы, в том числе организационные расходы, расходы на проведение годовых и других собраний органов управления, представительские расходы; б) расходы на служебные командировки и содержание аппарата управления предприятием (в том числе расходы на оплату труда административного аппарата) и другого общехозяйственного персонала; в) расходы на содержание основных средств, других необоротных материальных активов общехозяйственного использования (оперативная аренда (в том числе аренда легковых автомобилей), приобретение горюче-смазочных материалов, стоянка, парковка легковых автомобилей, страхование имущества, амортизация, ремонт, отопление, освещение, водоснабжение, водоотведение, охрана);

Ответить
  • Анна
24.04.13 04:35

100% - за ПКУ немає обмежень, головне, щоб для госппотреб ПММ використовувалися і документальне підтвердження було (первинний документ). Податківці кажуть - не більше встановлених норм, понаднорми - вони вважають не госпдіяльними витрати. Це за Законом про оподаткування прибутку підприємст до прийняття ПКУ було 50% і без доведення звязку з госпдіяльністю (пп. 5.4.10 Закону про оподаткування прибутку підприємств).

Ответить
  • М
24.04.13 04:59

А зачем нужен акт на списание? Путевой лист -первичный документ, согласно ему и списываем.

Ответить
  • НН
24.04.13 05:02

для М так а в учете как списание проводите? мы раз в месяц актом, а путевые по каждой поезде заполняем

Ответить
  • ОЛЯ
24.04.13 05:22

Что за реклама появилась на этом сайте????!!! Раздражает!

Ответить
  • Стешка
24.04.13 05:55

Для М - Без актов по норме списания налоговая не признает затрати по ГСМ. А по путевому листу может быть и пережог и экономия. Это уже бухгалтерский учет. Акты составляются только по нормам , нормы утверждаются приказом по предприятию.

Ответить
  • Аноним
24.04.13 09:09

ОЛЯ, изпользуйте Ад-блок и не будет вообще рекламы для Вас во всем инете ))))

Ответить
  • Ната
25.04.13 03:00

Да реклама просто жуть.глаза болят!!!!!!!!!!!!!

Ответить
  • Лена
25.04.13 03:00

Нужно ли заказывать разработку норм на списание ГСМ в Киеве для внутрицехового погрузчика, если их нет в Приказе №43, или достаточно внутреннего приказа на свои нормы???

Ответить
  • Ната
25.04.13 03:07

Для Стешка.Спасибо за инфу Ад-блок крутая штука.

Ответить
  • Олег
25.04.13 04:17

А какие счета применяются при экономии и перерасходе топлива? Кредит 203, а дебет каких счетов) Подскажите, пожалуйста. Только начинаю с этим работать. Заранее, спасибо!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям