Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оформлення листків непрацездатності після встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (лист Фонду соцстраху від 13.04.2021 р. № 877-11-1)

Щодо оформлення листків непрацездатності після встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (лист Фонду соцстраху від 13.04.2021 р. № 877-11-1)

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 13.04.2021 р. № 877-11-1

Щодо оформлення листків непрацездатності після встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності

Розглянувши <...> звернення <...> щодо розгляду запиту газети "Бухгалтерія: бюджет" стосовно оформлення листків непрацездатності після встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до частини другої статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 р. N 1105 (далі - Закон N 1105) допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, перебування у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, виплачується Фондом соціального страхування України (далі - Фонд) застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності, за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Згідно із частиною 1 статті 31 Закону N 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. N 455 (далі - Інструкція N 455); порядок заповнення - Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. N 532/274/136-ос/1406 (далі - Інструкція N 532).

Порядок, умови та критерії встановлення інвалідності МСЕК затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. N 1317 (далі - Порядок N 1317).

Відповідно до вимог зазначених інструкцій та порядку в разі прийняття МСЕК рішення стосовно застрахованої особи:

• визнаний інвалідом певної групи та категорії - листок непрацездатності закривається днем реєстрації документів на МСЕК, у листку непрацездатності обов'язково вказуються дата огляду та дата встановлення інвалідності, яка збігається з датою реєстрації документів на МСЕК;

• інвалідом не визнаний, працездатний - листок непрацездатності закривається датою огляду МСЕК, у листку непрацездатності обов'язково вказуються дата направлення пацієнта на МСЕК та дата огляду;

• інвалідом не визнаний, потребує доліковування - листок непрацездатності продовжується лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я до відновлення працездатності або до повторного направлення на МСЕК.

Таким чином, після огляду МСЕК та отримання заповненого належним чином листка непрацездатності з рішенням "інвалідність певної групи та категорії" або "працездатний" застрахована особа наступного дня може приступити до роботи.

Проте застрахована особа з інвалідністю може припинити трудові відносини за станом здоров'я. Слід зазначити, що встановлення інвалідності за рішенням МСЕК надає хворому іншого статусу, який визнає у хворого не тимчасову, а стійку втрату працездатності і надає право отримувати пенсію по інвалідності.

Враховуючи вимоги Інструкції N 532, лише у разі визнання хворого працездатним у графі "Стати до роботи" листка непрацездатності зазначається дата, наступна за датою огляду на МСЕК. При цьому, на думку виконавчої дирекції Фонду, зазначення лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я додатково у графі "Стати до роботи" запису щодо встановлення інвалідності застрахованій особі не є грубою помилкою.

Згідно із пунктами 2 та 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266, сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

Середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати (далі - поважні причини).

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

У зазначеному у зверненні випадку листок непрацездатності повинен бути закритий днем встановлення інвалідності, який збігається з днем реєстрації документів на МСЕК; допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається, починаючи з шостого дня непрацездатності, за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

 

Директор

Т. Михайленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям