Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оновленого порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок Фонду соціального страхування (лист Фонду соцстраху від 01.10.2018 р. № 2.4-16-3103)

Щодо оновленого порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок Фонду соціального страхування (лист Фонду соцстраху від 01.10.2018 р. № 2.4-16-3103)

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 01.10.2018 р. № 2.4-16-3103

Щодо оновленого порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок Фонду соціального страхування

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України розглянула звернення та повідомляє.

Відповідно до частини 1 статті 34 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 р. N 1105 (далі - Закон N 1105) фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду. Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

З 01 жовтня 2018 року набуває чинності Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. N 12 (далі - Порядок).

Нормами пунктів 5 та 6 Порядку передбачено надавати страхувальником заяви-розрахунку в паперовому вигляді особисто до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення, або ж надсилати в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису. Заява-розрахунок подається страхувальником до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення за своїм місцезнаходженням чи місцем проживання. Зазначеним Порядком не передбачено надсилання заяви-розрахунку поштою.

Відповідно до пункту 9 Порядку після надходження коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника, останній зобов'язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення не пізніше, ніж у строки, визначені у частині другій статті 32 Закону, тобто допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, - у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Після проведення виплат за рахунок коштів Фонду страхувальник, відповідно до пункту 10 Порядку, надсилає повідомлення про проведення виплат за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. Повідомлення надсилається у разі, якщо здійснювалось фінансування заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, виплат потерпілим на виробництві за видами, зазначеними у пункті 1 Порядку, крім здійснення відшкодування вартості поховання потерпілого та пов'язаних з цим ритуальних послуг за рахунок коштів Фонду згідно з додатком 1.5. Тобто лише у цьому разі повідомлення не надсилається.

У разі, якщо згідно із заявою-розрахунком фінансувалась за рахунок коштів Фонду соціального страхування України допомога на поховання згідно з додатком 1.2, то у повідомленні зазначається:

у колонках "Прізвище", "Ім'я", "По батькові", "N страхового свідоцтва (ідентифікаційний номер)" - відомості про отримувача допомоги;

у колонках "Дані листка непрацездатності": "Серія" та "Номер" - реквізити свідоцтва про смерть. У колонці "Серія" зазначаються букви без символу "-", "Номер" - відповідні 6 цифр номера свідоцтва про смерть.

Визначення та обчислення строків регулюються нормами Цивільного кодексу України.

Відповідно до п. 3 статті 36 Закону N 1105 підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

Такі форми актів визначаються Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. N 1232 (далі - Порядок N 1232).

Згідно з п. 14 та п. 47 Порядку N 1232 за результатами розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку складаються та затверджуються Акт проведення розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку (аварії) за формою Н-5 та Акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, за формою Н-1 (у разі, коли нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний з виробництвом). Згідно з п. 86 Порядку N 1232 за результатами розслідування професійного захворювання складається та затверджується Акт проведення розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання за формою П-4.

Відповідно до п. 19, п. 53 та п. 88 Порядку N 1232 примірники наведених вище актів надсилаються робочим органам виконавчої дирекції Фонду, де ведеться їх реєстрація та облік.

Відповідно до пункту 9 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону N 1105 нормативно-правові та розпорядчі акти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності діють до затвердження відповідних рішень Фондом.

Враховуючи зазначене, страхувальники подають до Фонду соціального страхування України (далі - Фонд) Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, що складається за формою Ф4-ФСС з ТВП, наведеною у додатку 1 до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 р. N 4 (далі - постанова N 4).

Крім того зазначаємо, що у зв’язку із прийняттям Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. N 12, виконавчою дирекцією Фонду готується проект постанови правління Фонду щодо визнання такою, що втратила чинність, постанови N 4.

В. о. директора
виконавчої дирекції Фонду

С. Нестеров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям