Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оплати лікарняного, виданого медпрацівнику у зв'язку із самоізоляцією (лист Фонду соцстраху від 18.05.2021 р. № 1108-03-1)

Щодо оплати лікарняного, виданого медпрацівнику у зв'язку із самоізоляцією (лист Фонду соцстраху від 18.05.2021 р. № 1108-03-1)

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 18.05.2021 р. № 1108-03-1

Щодо оплати лікарняного, виданого медпрацівнику у зв'язку із самоізоляцією

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України розглянула звернення [...] та повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 р. N 1105 (далі - Закон N 1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, за погодженням з Фондом.

Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я від 13.11.2001 р. N 455 (далі - Інструкція N 455), визначено, що вона визначає порядок і умови видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, здійснення контролю за правильністю їх видачі.

Пунктом 5.2 Інструкції N 455 визначено, що на період перебування застрахованої особи в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров'я (спеціалізованих шпиталях), у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року N 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", крім хворих осіб, листок непрацездатності видається лікуючим лікарем на строк, визначений законодавством та галузевими стандартами у сфері охорони здоров'я.

Згідно з частиною другою статті 24 Закону N 1105 особам, які перебувають у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, за винятком медичних працівників, яким допомога по тимчасовій непрацездатності у таких випадках виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Отже, якщо посада працівника відноситься до посади медичного працівника, то допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування у закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, такому працівнику виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Крім того слід зазначити, що Фонд соціального страхування України не має повноважень щодо визначення професій медичних працівників.

Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.03.2002 р. N 117 затверджено випуск 78 "Охорона здоров'я" кваліфікаційних характеристик професій працівників охорони здоров'я і станом на сьогодні цей документ визначає професії працівників закладів охорони здоров'я. <...>

 

Директор

Т. Михайленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям