Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оплати лікарняного листа за період відсторонення від роботи (лист Фонду соцстраху від 16.12.2021 р. № 2931-11-1)

Щодо оплати лікарняного листа за період відсторонення від роботи (лист Фонду соцстраху від 16.12.2021 р. № 2931-11-1)

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 16.12.2021 р. № 2931-11-1

Щодо оплати лікарняного листа за період відсторонення від роботи

Розглянувши лист <...> щодо надання матеріального забезпечення застрахованим особам за період відсторонення від роботи через відмову або ухилення від обов'язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105) соціальне страхування здійснюється за принципом законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Так, статтями 18 та 19 Закону N 1105 визначено, що страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини першої статті 22 Закону N 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.

Слід зазначити, що у випадку відсторонення особи від виконання посадових обов'язків з припиненням виплати заробітної плати відповідно до норм чинного законодавства, яка не дотримується вимог щодо обов'язкової вакцинації проти COVID-19, факт втрати заробітної плати у разі хвороби або травми в такий період відсутній.

Враховуючи вищевикладене, відстороненій особі, яка не дотримується вимог щодо обов'язкової вакцинації проти COVID-19, допомога по тимчасовій непрацездатності на підставі виданого листка непрацездатності не надається за дні тимчасової непрацездатності, що збігаються з днями відсторонення від виконання обов'язків.

Якщо застрахована особа, яка захворіла 05 листопада 2021 року, не була відсторонена від роботи у зв'язку із тимчасовою непрацездатністю, то такій особі допомога по тимчасовій непрацездатності надається на загальних підставах за всі дні хвороби.

 

Директор

Т. Михайленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям