Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Начисление и удержание взносов в Фонд из заработной платы сотрудников в январе 2009 года

Начисление и удержание взносов в Фонд из заработной платы сотрудников в январе 2009 года

Печатная Форма: Начисление и удержание взносов в Фонд из заработной платы сотрудников в январе 2009 года

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.02.2009 р. N ДЦ-03-1067/0/6-09


   
   Страхувальникам у ФСС на випадок безробіття
   
   

Щодо нарахування та утримання внесків до Фонду із заробітної плати працівників у січні 2009 року


   
   Державний центр зайнятості - виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) розглянув Ваш лист щодо надання роз'яснень про нарахування та утримання внесків до Фонду із заробітної плати працівників у січні 2009 року і повідомляє таке.
   
   Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення", який набрав чинності з 13 січня 2009 року, змінилися тарифи нарахування страхових внесків до Фонду.
   
   Роботодавці в січні 2009 року повинні нараховувати та утримувати страхові внески за такими тарифами:
   
   з 01 по 12 січня 2009 року відповідно 1,3 та 0,5 відсотка;
   
   з 13 по 31 січня 2009 року відповідно 1,6 та 0,6 відсотка.
   
   Роботодавці нараховують та утримують страхові внески із заробітної плати, що не перевищує максимальної величини фактичних витрат страхувальника на оплату праці найманих працівників, з якої справляються внески до Фонду та яка встановлена на рівні п'ятнадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
   
   Нарахування страхових внесків на заробітну плату в січні 2009 року здійснюється пропорційно до фактично відпрацьованих робочих днів до та з 13 січня.
   
   До фонду оплати праці січня п. р., який розподіляється з метою нарахування внесків до Фонду за різними страховими тарифами (1,8 % та 2,2 %), включається вся основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які нараховані у цьому місяці.
   
   Згідно з пунктом 5.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття нарахування страхових внесків на оплату щорічної відпустки, період якої більше одного місяця, здійснюється за ставкою, що діє на момент її нарахування, окремо за кожний місяць. Тому страхові внески на відпускні, які нараховані та сплачені у грудні 2008 року або до 13 січня 2009 року за діючими на час нарахування тарифами, не перераховуються.
   
   Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати допомога по тимчасовій непрацездатності не належить до фонду оплати праці і на неї страхові внески до Фонду не нараховуються.
   
   Державний центр зайнятості підготував зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, в тому числі й до розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду, які наберуть чинності після реєстрації в Міністерстві юстиції України. У бланку розрахункової відомості не передбачається розподіл фонду оплати праці січня 2009 року залежно від дати зміни тарифів страхових внесків до Фонду. Контроль правильності їх нарахування буде здійснюватися під час планових та позапланових перевірок.
   
   Директор
   В. Галицький
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям