Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про єдиний податок (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 22.12.2018 р. № 5396/ІПК/04-36-12-04-21)

Про єдиний податок (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 22.12.2018 р. № 5396/ІПК/04-36-12-04-21)

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.12.2018 р. № 5396/ІПК/04-36-12-04-21

Про єдиний податок

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), на запит Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - Товариство) щодо оподаткування єдиним податком повідомляє.

Товариство як зареєстрований платник єдиного податку третьої групи (далі - Податок, Платник) запитує про поширення норм пп. 8 п. 292.11 ст. 292 Кодексу щодо невключення до складу доходів Платника на суми коштів, які після прийняття рішення загальних зборів учасників Товариства про залучення додаткових вкладів у зв'язку із збільшенням статутного капіталу Товариства та до державної реєстрації змін до Статуту Товариства щодо збільшення статутного капіталу будуть внесені учасниками (засновниками) Товариства та/або третіми особами як додаткові вклади.

Кодексом передбачено, що суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками Платника до статутного капіталу такого Платника, не включаються до об'єкта оподаткування Податком (п. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу) - доходу Платника, отриманого ним протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу.

Порядок збільшення статутного капіталу товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю (далі - ТОВ) за рахунок додаткових вкладів визначений ст. 18 Закону України від 06.02.2018 N 2275-VIII "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (далі - Закон). При цьому істотні умови визнання внесення додаткових вкладів як збільшення статутного капіталу ТОВ визначені щодо:

підстав збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок додаткових вкладів третіх осіб (част. 2 ст. 18 Закону) з дотриманням вимоги про можливість збільшення статутного капіталу ТОВ лише після внесення всіма учасниками ТОВ своїх вкладів у повному обсязі (част. 1 ст. 16 Закону);

розміру додаткових вкладів, що можуть бути внесеними третіми особами (част. 2 ст. 18 Закону);

встановлення строків внесення третіми особами додаткових вкладів (част. 6 ст. 18 Закону);

укладення із третьою особою договору про обов'язок внесення додаткових вкладів та прийняття такої особи до ТОВ з відповідною часткою у статутному капіталі (част. 8 ст. 18 Закону);

припинення дії договору у разі невнесення третьою особою додаткового вкладу в повному обсязі та своєчасно (част. 10 ст. 18 Закону);

можливості визнання рішенням загальних зборів ТОВ частки третьої особи у статутному капіталі за фактичним, а не обов'язковим розміром внесеного додаткового вкладу (част. 10 ст. 18 Закону).

З огляду на викладене у разі виконання Товариством передбачених ст. 18 Закону істотних умов щодо внесення третьою особою додаткових вкладів у статутний капітал Товариства об'єктивно існують підстави не включати до об'єкта оподаткування Податком суми внесеного третьою особою додаткового вкладу у статутний капітал Товариства.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям