Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про надання індивідуальної податкової консультації з питань, пов’язаних з проведенням зустрічних звірок (лист ДФС від 22.02.2019 р. № 713/6/99-99-14-03-03-15/ІПК)

Про надання індивідуальної податкової консультації з питань, пов’язаних з проведенням зустрічних звірок (лист ДФС від 22.02.2019 р. № 713/6/99-99-14-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.02.2019 р. № 713/6/99-99-14-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула лист ТОВ про надання індивідуальної податкової консультації з питань, пов’язаних з проведенням зустрічних звірок, зокрема: чи є порушенням норм Податкового кодексу України (далі - Кодекс) відмова платника податків від надання для проведення зустрічної звірки документального підтвердження господарських операції з платниками по ланцюгу придбання; чи достатньо довідки зустрічної звірки, яку надав постачальник покупцю, для підтвердження реального вчинення господарських операцій та правомірності формування податкового кредиту (за наявності повного комплекту первинних документів), та повідомляє таке.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до вимог пункту 73.5 статті 73 Податкового кодексу України (далі - Кодексу) та пункту 2 Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. N 1232 із змінами (далі - Порядок N 1232), з метою отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок, контролюючі органи мають право здійснювати зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків.

При цьому, згідно з пунктом 1 Порядку N 1232, зустрічна звірка полягає у зіставленні даних, отриманих від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування повноти їх відображення в обліку платника податків.

У зв’язку з цим, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування повноти їх відображення в обліку платника податків під час проведення зустрічної звірки здійснюється зіставлення даних та встановлюється, чи є суб’єкт господарювання, що звіряється, виробником (імпортером) поставленого товару (робіт, послуг), або зазначений товар було придбано в іншого суб’єкта господарювання.

Разом з тим, ненадання суб’єктом господарювання на запит контролюючого органу для проведення у нього зустрічної звірки щодо платника податків - контрагента документального підтвердження по ланцюгу придбання ним поставленого товару (робіт, послуг), не є порушенням норм Кодексу.

Що стосується Зразка форми довідки про результати проведення зустрічної звірки суб’єкта господарювання (Додаток 4 до Методичних рекомендацій щодо організації та проведення органами державної фіскальної служби зустрічних звірок, обміну податковою інформацією при здійсненні податкового контролю, затверджених наказом ДФС від 17.07.2015 р. N 511 із змінами), то він носить рекомендаційний характер та затверджений лише з метою структуризації відображення вищенаведених питань.

Щодо питання, чи достатньо довідки зустрічної звірки, яку надав постачальник покупцю, для підтвердження реального вчинення господарських операцій та правомірності формування податкового кредиту (за наявності повного комплекту первинних документів), повідомляємо таке.

Довідка зустрічної звірки контрагента - постачальника може свідчити про наявність саме документального підтвердження господарських відносин з платником податків і зборів, їх виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, за умови, якщо така зустрічна звірка проведена з дотриманням вимог чинного законодавства, а наведена в ній інформація відповідає фактичним обставинам оформлених господарських операцій.

Така довідка є одним з доказів реального здійснення господарських операцій, проте не носить виключний характер, оскільки реальність або відсутність реального здійснення господарської операцій встановлюється контролюючими органами за наслідками комплексного дослідження цього питання з використанням також інших доказів та податкової інформації, отриманих у встановленому законом порядку.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям