Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про необхідність ведення касових книг по кожному відокремленому підрозділу з використанням РРО та заповненням книги КОРО (лист ГУ ДФС у Волинській області від 27.06.2018 № 2867/ІПК/03-20-14-05-11)

Про необхідність ведення касових книг по кожному відокремленому підрозділу з використанням РРО та заповненням книги КОРО (лист ГУ ДФС у Волинській області від 27.06.2018 № 2867/ІПК/03-20-14-05-11)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГУ ДФС У ВОЛИНСЬКIЙ ОБЛАСТI

ЛИСТ

 від 27.06.2018 р. № 2867/ІПК/03-20-14-05-11

Про необхідність ведення касових книг по кожному відокремленому підрозділу з використанням РРО та заповненням книги КОРО

Головне управління ДФС у Волинській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-УІ розглянуло звернення ТзОВ «А» щодо необхідності ведення касової книги по кожному відокремленому підрозділу АЗС з використанням РРО та заповненням книги КОРО.

Згідно змін до нормативно-правових актів НБУ ТзОВ «А» просить надати індивідуальну податкову консультацію чи потрібно їх підприємству вести касові книги по кожному відокремленому підрозділу (АЗС) з використанням РРО та заповненням книги КОРО. Чи не буде порушенням п. 48 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні №148, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 здача готівкової виручки (згідно ВКО) в банк, через інкасаторську службу на наступний день після оприбуткування (робоча зміна РРО закінчується в 23-50). Чи не буде порушенням п. 48 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні №148, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 надходження готівкової виручки (згідно ВКО) з каси відокремленого підрозділу в касу головного підприємства на перший робочий день після вихідних (з п’ятниці по неділю), (робоча зміна РРО закінчується в 23-50).

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року N 148 із змінами та доповненнями, розроблено відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (далі - Положення N 148) і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності (далі - підприємства), органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності (далі - установи), фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність (далі - фізичні особи - підприємці) (далі разом у тексті - суб'єкти господарювання), фізичними особами.

Абзацом 3 пункту 11 розділу II Положення N 148 зазначено, що готівка, яка надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в • касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб - підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО / занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Також абзацом 3 пункту 23 розділу III Положення N 148 зазначено:

Документом, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є:

квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку;

квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

примірник супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчений підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;

чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Згідно п. 12. Установа/підприємство на підставі цього Положення зобов'язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його відокремлених підрозділів [внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку]. Для відокремлених підрозділів установи/підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами установи/підприємства. Розроблений порядок повинен відповідати вимогам цього Положення та не суперечити законодавству України.

Враховуючи викладене вище, ТзОВ «А» при розрахунку через РРО на відокремленому підрозділі вести касову книгу не обов'язково в разі дотримання вимог щодо оприбуткування готівки на відокремленому підрозділі.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям