Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, про плату за землю на тимчасово окупованій території (лист ДФС від 11.09.2017 р. № 1889/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, про плату за землю на тимчасово окупованій території (лист ДФС від 11.09.2017 р. № 1889/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 11.09.2017 р. № 1889/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, про плату за землю на тимчасово окупованій території

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), надає індивідуальну податкову консультацію щодо справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельного податку у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення.

Товариство поінформувало, що має у наявності об’єкти нерухомого майна та земельні ділянки у населених пунктах, розташованіх на лінії зіткнення: смт. Петрівка, с. Нижньотепле, смт. Станично-Луганське, м. Щастя, м. Попасна, м. Золоте, с. Оріхове Луганської області, та, посилаючись на п. 38 підрозділу 10 розділу XX Кодексу та надану йому Індивідуальну податкову консультацію від 16.06.2017 р. N 695/6/99-99-12- 02-03-15/ІПК, просить надати остаточне роз’яснення, чи зобов’язане Товариство у 2017 році надавати податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю з нульовими значеннями по вказаних об’єктах нерухомого майна.

Кодексом передбачено особливості справляння податків на період проведення антитерористичної операції дня платників податків, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія або населені пункти на лінії зіткнення (п. 38 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Відповідно до підпунктів 38.6, 38.7 п. 38 підрозділу 10 розділу XX Кодексу у період з 14 квітня 2014 року до 31 грудня року, в якому буде завершено антитерористичну операцію:

об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що розташовані на території населених пунктів, на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухомє майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 Кодексу;

не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності та/або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, які розташовані на тимчасово окупованій території та території населених пунктів на лінії зіткнення (крім земель сільськогосподарського призначення).

У переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення (додаток 2 до розпорядження N 1085-р) містяться населені пункти: м. Щастя Новоайдарського району, м. Попасна, м. Золоте (крім Золотого-5), с. Оріхове Попаснянського району, смт. Станиця Луганська, смт. Петрівка, с. Нижньотепле Станично-Луганського району.

У звернені Товариство не зазначило у яких районах знаходяться вказані ним населені пункти, проте потрібно приймати до уваги вірогідність існування у Луганській області населених пунктів з однаковими назвами.

Враховуючи зазначене, у разі якщо нерухоме майно Товариства, у т.ч. земельні ділянки, які не є землями сільськогосподарського призначення, розташовані у населених пунктах тих районів, що визначені розпорядженням N 1085 то:

таке нерухоме майно не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельний ділянки, та, відповідно, у Товариства не виникає обов’язок надання податкової декларації;

за земельні ділянки відповідно до п. 38.7 підрозділу 10 розділу XX Кодексу податок не нараховується та не сплачується, проте ці земельні ділянки є об’єктом оподаткування платою за землю. Отже, згідно з п. 49.2 ст. 49 Кодексу Товариство у 2017 році має надавати податкову декларацію з плати за землю, у якій нарахована сума земельного податку зазначається як пільга у розмірі 100 відсотків, а розмір орендної плати вказується з нульовим значенням.

Якщо земельні ділянки Товариства є землями сільськогосподарського призначення, то Товариство має у 2017 році надати податкову декларцію з плати за землю на загальних підставах.

Податкова консультація має індивідуальннй характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям