Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про повернення товару (лист ДФС від 20.10.2017 р. № 2311/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Про повернення товару (лист ДФС від 20.10.2017 р. № 2311/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.10.2017 р. № 2311/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про повернення товару

Державна фіскальна служба України розглянула лист про надання податкової консультації відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) та повідомляє.

Запит платника податку стосується питання нарахування податку на додану вартість при погашенні іншим платником податку заборгованості перед платником податку.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Враховуючи те, що товар повертається не платником податку - отримувачем товару, а його правонаступником, підстави для коригування податкових зобов’язань у постачальника відсутні.

При цьому операція з повернення товару (природного газу) правонаступником для цілей оподаткування ПДВ розглядається як операція з постачання товарів, яка відповідно до пункту 185.1 статті 185 Кодексу є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується за ставкою 20 відсотків. За результатами здійснення такої операції особа, яка повертає товар (правонаступник) зобов’язана нарахувати податкові зобов’язання, скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

Разом з цим інформуємо, що питання визначення податкових зобов’язань з ПДВ при здійсненні операції з повернення коштів в рахунок оплати вартості раніше отриманого товару може бути розглянуто ДФС України за наявності відповідного судового рішення, яке набере законної сили, з урахуванням особливостей, викладених у такому судовому рішенні.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям