Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість та визначення бази оподаткування за операціями з постачання зернових та технічних культур (лист ДФСУ від 29.08.2016 р. № 18619/6/99-99-15-03-02-15)

Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість та визначення бази оподаткування за операціями з постачання зернових та технічних культур (лист ДФСУ від 29.08.2016 р. № 18619/6/99-99-15-03-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 29.08.2016 р. № 18619/6/99-99-15-03-02-15

Про розгляд звернення

Державна фіскальна служба України відповідно до звернення платника податку щодо порядку оподаткування податком на додану вартість та визначення бази оподаткування за операціями з постачання зернових та технічних культур та повідомляє.

Порушені у листі питання щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ за своєю суттю є проханням надати податкову консультацію.

При цьому для отримання податкової консультації платнику податків необхідно звернутися до контролюючого органу із зверненням, у якому викласти детальний опис проведених операцій та у разі необхідності додати копії матеріалів за такими операціями.

Згідно з інформаційними базами даних ДФС, станом на 23.08.2016 р. Харківська обласна громадська організація "Центр підтримки реформ" не є зареєстрованим платником ПДВ та не здійснює фінансово-господарської діяльності, безпосередньо пов’язаної із постачанням зернових та технічних культур.

Порядок та умови надання платникам податків податкових консультацій визначено статтею 52 ПКУ.

Згідно з підпунктом 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ під податковою консультацією розуміється допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

Відповідно до пункту 52.1 статті 52 ПКУ за зверненнями платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення контролюючим органом.

При цьому пунктом 52.2 статті 52 ПКУ визначено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Таким чином, будь-який платник податків має право самостійно звернутися до контролюючого органу для отримання податкової консультації з питань практичного застосування норм ПКУ.

Водночас повідомляємо, що Законом України від 24 грудня 2015 року N 909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" внесено зміни до порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових та технічних культур, а саме з підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ виключено пункти 15, 151 та 152, якими було передбачено режим звільнення від оподаткування операцій з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, а також операцій з вивезення таких культур в митному режимі експорту.

З 1 січня 2016 року на вказані операції поширюються загальні правила оподаткування: при постачанні зернових та технічних культур на митній території України застосовується ставка податку у розмірі 20 відсотків, та 0 відсотків - при їх вивезенні за межі митної території України, незалежно від того, чи були зернові та технічні культури придбані з податком на додану вартість, чи із застосуванням пільги з оподаткування.

База оподаткування при здійсненні таких операцій визначається за загальновстановленими правилами.

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Отже, база оподаткування ПДВ тієї чи іншої операції з постачання товарів/послуг на митній території України визначається у порядку, передбаченому статтею 188 ПКУ, та вираховується шляхом множення кількості (об’єму, обсягу) поставлених товарів/послуг на їх ціну (без ПДВ).

Підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 ПКУ встановлено, що податок на додану вартість становить 20 відсотків, 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Разом з тим статтею 655 Цивільного кодексу України визначено, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Зміна ставки податку на додану вартість або запровадження/скасування пільгового режиму оподаткування є істотними обставинами для зміни умов договору.

Голова

Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям