Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку скасування наказу про проведення документальної планової перевірки (лист ДФС від 05.07.2019 р. № 3110/6/99-99-14-03-03-15/ІПК)

Щодо порядку скасування наказу про проведення документальної планової перевірки (лист ДФС від 05.07.2019 р. № 3110/6/99-99-14-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 05.07.2019 р. № 3110/6/99-99-14-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення ТОВ на отримання індивідуальної податкової консультації щодо порядку скасування наказу про проведення документальної планової перевірки, та керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє таке.

Статтями 6 та 19 Конституції України передбачено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діють у межах повноважень та спосіб, визначені Конституцією та законами України.

Згідно з пп. 191.1.28 п. 191.1 ст. 191 Кодексу до функцій контролюючих органів належить, зокрема, надання індивідуальних податкових консультацій, інформаційно-довідкових послуг з питань податкового та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Порядок та підстави проведення перевірок платників податків визначено у главі 8 розділу II Кодексу, зокрема, порядок проведення документальної планової перевірки встановлено ст. 77 Кодексу.

Так пп. 77.4 ст. 77 Кодексу передбачено, що керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається рішення про проведення документальної планової перевірки, яке оформлюється наказом.

Що стосується порядку скасування наказу (рішення) про проведення документальної планової перевірки, то ст. 55 Кодексу визначена можливість скасування будь-якого рішення контролюючого органу контролюючим органом вищого рівня під час проведення процедури його адміністративного оскарження та в інших випадках у разі встановлення невідповідності таких рішень актам законодавства.

При цьому положеннями Кодексу не передбачено окремої процедури скасування наказів (рішень) про призначення перевірки.

Стосовно ініціювання скасування наказу (рішення) та дій платників податків у разі незгоди з прийнятим рішенням контролюючого органу повідомляємо, що ст. 56 Кодексу передбачено можливість оскарження в адміністративному або судовому порядку рішень, прийнятих контролюючим органом.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям