Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (лист ДФС від 22.11.2018 р. № 4917/У/99-99-13-02-03-14/ІПК)

Щодо порядку укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (лист ДФС від 22.11.2018 р. № 4917/У/99-99-13-02-03-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.11.2018 р. № 4917/У/99-99-13-02-03-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення щодо порядку укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та повідомляє, що відповідь надається з урахуванням фактичних обставин, викладених у зверненні.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), умови та порядок нарахування і сплати, повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року N 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464).

Порядок укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі - Договір про добровільну участь) врегульовано ст. 10 Закону N 2464 та розділом V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. N 449 (далі - Інструкція).

Частиною першою ст. 10 Закону N 2464 визначено категорію платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, зокрема громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами.

Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції (далі - Заява), копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, копію документа, що посвідчує особу (пп. 1 п. 2 розділу V Інструкції).

Підпунктом 4 п. 2 розділу V Інструкції, визначено, що за бажання особи сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), і у разі отримання від неї заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) після перевірки викладених у заяві відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня Отримання заяви укладається договір про добровільну участь за формою, наведеною в додатку 5 до Інструкції.

Крім того, згідно з частиною п’ятою ст. 10 Закону N 2464 договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання (абзац другий пп. 4 п. 2 розділу V Інструкції).

У договорі про добровільну участь зазначається, зокрема порядок сплати єдиного внеску та рахунки, на які він має сплачувати єдиний внесок (частина четверта ст. 10 Закону N 2464).

Сплата єдиного внеску згідно з договорами про добровільну участь особами, громадянами України з числа осіб, які працюють або постійно проживають за межами України, в іноземній валюті здійснюється на поточний рахунок центрального органу виконавчої влади, який реалізує політику у сфері адміністрування єдиного внеску, відкритий в уповноваженому банку України (абзац третій частини другої розділу IV Інструкції).

Враховуючи викладене, громадянка України, що постійно проживає за межами України, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, де вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2. При цьому договір про добровільну участь оформлюється за місцем Пенсійного фонду України в якому вона подала документи на призначення пенсії.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям