Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ при наданні транспортно-експедиторських послуг (лист ДФС від 29.01.2018 р. № 314/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ при наданні транспортно-експедиторських послуг (лист ДФС від 29.01.2018 р. № 314/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 29.01.2018 р. № 314/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ при наданні транспортно-експедиторських послуг та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

За інформацією, наведеною у зверненні, підприємством - платником ПДВ (клієнтом) укладено договір з експедитором - платником ПДВ про транспортно-експедиторське обслуговування, згідно з яким експедитор зобов’язується за плату і за рахунок клієнта організувати перевезення вантажів. При цьому експедитором залучено до виконання договору третю особу, яка не є платником ПДВ.

Законом України від 01 липня 2004 року N 1955-IV "Про транспортно-експедиторську діяльність" транспортно-експедиторська діяльність визначена як підприємницька діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів.

Учасники транспортно-експедиторської діяльності - клієнти, перевізники, експедитори, транспортні агенти, порти, залізничні станції, об'єднання та спеціалізовані підприємства залізничного, авіаційного, автомобільного, річкового та морського транспорту, митні брокери та інші особи, що виконують роботи (надають послуги) при перевезенні вантажів.

Експедитор - суб'єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно- експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування.

Клієнт - споживач послуг експедитора (юридична або фізична особа), який за договором транспортного експедирування самостійно або через представника, що діє від його імені, доручає експедитору виконати чи організувати або забезпечити виконання визначених договором транспортного експедирування послуг та оплачує їх, включаючи плату експедитору.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу, а експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами, судноплавними компаніями тощо.

Порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг у сфері транспортно-експедиторської діяльності роз’яснено в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затвердженій наказом ДПС України від 06.07.2012 р. N 610 (далі -УПК N 610).

Зокрема, в УПК N 610 роз’яснено, що транспортно-експедиторські послуги, які надаються замовнику - резиденту, підлягають оподаткуванню податком на додану вартість на загальних підставах за основною ставкою.

Також в УПК N 610 зазначено, що базою оподаткування ПДВ у експедитора є вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) та вартість послуг з перевезення, за умови, що перевізник є платником ПДВ. Якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику.

Водночас повідомляємо, що згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям