Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку зазначення обов'язкових реквізитів у податковій накладній, що складається за операціями з постачання товарів/послуг в межах контракту, інформація за яким становить державну таємницю (лист ДФС від 19.12.2018 р. № 5307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку зазначення обов'язкових реквізитів у податковій накладній, що складається за операціями з постачання товарів/послуг в межах контракту, інформація за яким становить державну таємницю (лист ДФС від 19.12.2018 р. № 5307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 19.12.2018 р. № 5307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку зазначення обов'язкових реквізитів у податковій накладній, що складається за операціями з постачання товарів/послуг в межах контракту, інформація за яким становить державну таємницю, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Відповідно до підпунктів "а" і "б" пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 розділу V ПКУ.

Згідно з пунктом 201.1 статті 201 ПКУ за операцією з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (пункт 201.1 статті 201 ПКУ).

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити:

порядковий номер податкової накладної;

дата складання податкової накладної;

повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг;

податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку, додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

ціна постачання без урахування податку;

ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Податкова накладна, у якій не зазначено будь-який з обов'язкових реквізитів, є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, не може бути зареєстрована у ЄРПН та, відповідно, не дає права отримувачу товарів/послуг на включення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту.

При цьому ПКУ не передбачено особливостей заповнення податкових накладних за операціями, інформація про які містить державну таємницю.

Враховуючи викладене, з метою узгодження питання, порушеного у зверненні, платнику податку доцільно звернутися до профільного міністерства для ініціювання внесення змін до чинного законодавства, зокрема в частіші складання та реєстрації в ЄРПН податкових накладних за операціями, інформація щодо яких містить державну таємницю.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям